Kim
Oogachtend, 32 blz., euro7
(Expo ‘Ceci n’est pas la BD flamande’ met 20 jonge auteurs, nog tot 19/4 in Tweebronnen, Leuven, www.beeldbeeld.be)
Kim Duchateau, de vorige winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs voor Strips, is het best bekend van zijn cartoons in De Morgen en de strip Esther Verkest in P-magazine. In beide gevallen hanteert hij een absurde, soms haast kinderlijke humor die op een directe lach mikt. Af en toe laat hij ook minder vrolijke aspecten van zijn creativiteit op de wereld los, zoals ruim een jaar geleden met Aldegonne,zijn nogal wrede strip met een zielig meisjein de hoofdrol.
Antisol is daar in zekere zin een voortzetting van, al is deze strip nog atypischer voor zijn oeuvre. Kim gebruikt hier enkel zwart-wit, wat hij sinds zijn debuutalbum Unne niet meer deed. Bovendien moet hij in dit lange woordeloze verhaal helemaal op het vertellende beeld terugvallen. Het resultaat is een uiterst bevreemdende historie. Twee nietige mensen worden bedreigd door een engel met puilogen en een mond die zo groot is dat hij de twee helften van het hoofd volledig van elkaar scheidt. De zon laat zich kennen als een liefhebber van taart en van geweldpleging tegen paarden. Het plan van de twee mensjes om wraak te nemen op de zon en hem voor zijn vraatzucht te straffen, kan in de logica vandit verhaal niet anders dan slecht aflopen.
Wie klassieke Kimgrappen verwachtte, is eraan voor de moeite. In al het malheur dat Kim zijn personages toebrengt, kan een cynische geest zijn lust tot leedvermaak wel botvieren, maar de toon is overwegend apocalyptisch. De personages hebben weinig vat op de wereld rondom hen en storten zichzelf onwetend in de afgrond. De andere strekking van de strip laat wel ruimte voor een hele reeks typische surreële Kimthema’s: zo blijft het verrassend om te zien wat Kim een eenvoudig paard allemaal kan aandoen: in harmonica dichtpersen, benen afzagen, laten bevallen van een fornuis en een fles vergif, benen weer aannaaien, op zijn hoofd laten staan en andere trucjes met de zwaartekracht.
De dikke penseelstreken geven Antisol een eigen look, al zullen ervaren striplezers door de surreële woordeloze wreedheden ook wel eens onwillekeurig aan de Frank-verhalen van Jim Woodring moeten denken. Met Antisol maakte Kim zowel een instapboek voor een internationaal publiek als een onbekende verdiepingsstrip voor Kimgetrouwen.
Gert Meesters
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier