ALLES VOOR DE WETENSCHAP: CHRISTINE VAN BROECKHOVEN
Elke donderdag, Canvas
‘Ik ben koppig, ja, maar ik had ook gelijk!’ Zo zei Christine Van Broeckhoven ergens halverwege de eerste aflevering van Alles voor de Wetenschap, een nieuwe documentairereeks die je het best kunt omschrijven als ‘Vormgevers in een laboratorium’. Ze had het over het begin van haar carrière als alzheimeronderzoekster, toen ze in de clinch ging met enkele buitenlandse wetenschappers over welk gen aan de basis lag van de hersenziekte. Uiteindelijk bleek Van Broeckhoven ook gelijk te hebben, al moest ze de eer van haar ontdekking en de daaropvolgende prijzen wel delen met een Brit en een Amerikaan. Zelfs al hadden die volgens sommigen een beetje van haar werk geprofiteerd en eigenlijk weinig meer gedaan dan haar resultaten herkauwd. Gelijk hebben is blijkbaar ook in een wereld waarin objectiviteit en meetbaarheid het hoogste goed horen te zijn, niet altijd hetzelfde als gelijk halen.
De soms bitse strijd tussen alzheimeronderzoekers aan verschillende universiteiten was maar een van de vele verhaallijnen in deze eerste aflevering. Er werd verteld hoe Van Broeckhoven zich had opgewerkt van onbetaalde jonge wetenschapster tot een van de wereldexperts inzake de ziekte van Alzheimer en hoe ze op bijna ambachtelijke wijze – door bloed af te tappen bij haarzelf en haar medewerkers – het DNA-onderzoek in België had opgestart. We kregen te horen hoe het onderzoek naar dementie en alzheimer de afgelopen decennia is geëvolueerd en wat voor lange weg er nog te gaan is: slechts bij dertig procent van de patiënten is bekend wat de ziekte veroorzaakt, en van een doeltreffende behandeling is nog nauwelijks sprake. Tussendoor gingen de makers ook de persoonlijke toer op: enerzijds door Van Broeckhoven te laten vertellen over hoe ze begin jaren 90 in een depressie was verzeild, anderzijds door te gaan filmen bij enkele alzheimerpatiënten thuis om de verwoestende effecten van de ziekte te tonen. Die scènes aan het ziekbed van een demente vrouw leken niet helemaal op hun plaats in een wetenschappelijke documentaire op Canvas, maar ze zorgden er wel voor dat je inzicht kreeg in de drijfveren van Van Broeckhoven om decennialang vol passie naar de oorzaken van de ziekte te zoeken. ‘Het is een verschrikkelijke aandoening’, verwoordde de wetenschapster het zelf. ‘Je hebt je hele leven lang gewerkt en als je dan denkt je te kunnen ontspannen, wordt jouw hele mens-zijn weggenomen.’
Omdat er zoveel verschillende dingen werden verteld, ging de eerste aflevering van Alles voor de Wetenschap soms een beetje gebukt onder het eigen gewicht. Los daarvan was dit een erg boeiend en aangrijpend portret van een bewonderenswaardige vrouw die al jaren de strijd aangaat met een ongrijpbare vijand en nog altijd niet van ophouden weet.
Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op KNACKFOCUS .BE
STEFAAN WERBROUCK
Gelijk hebben is blijkbaar ook in een wereld waarin objectiviteit en meetbaarheid het hoogste goed horen te zijn, niet altijd hetzelfde als gelijk halen, zo bewees ‘Alles voor de Wetenschap’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier