vanaf 16/2, iedere zondag û 23.00 BBC2

Er zijn zo van die dagen. Toen Jack Bauer, topagent bij de Amerikaanse anti-terrorisme-eenheid CTU, in de eerste reeks van 24 lucht kreeg van een complot tegen presidentskandidaat David Palmer, begon hij aan de vreemdste 24 uur in zijn leven. De moordpoging kon hij uiteindelijk verijdelen, maar in nauwelijks één dag werd hij meermaals beschoten, moest hij zijn dochter uit de handen van een groepje sinistere Serviërs redden, verloor hij zijn zwangere vrouw én bleken verschillende van zijn collega’s eigenlijk verraders te zijn. Dat Jack dus wat humeurig is als hij wakker wordt gebeld aan het begin van het tweede seizoen, valt best te begrijpen. We zijn zestien maanden later, en het is acht uur ’s morgens. Jack, die na de gebeurtenissen van het eerste seizoen CTU vaarwel heeft gezegd, krijgt telefoon van David Palmer, nu president van de VS. Palmer is te weten gekomen dat een groepje terroristen ergens in Los Angeles een atoombom tot ontploffing wil brengen en wel binnen de – yep – 24 uur. De boodschap van de president voor Jack is kort: ‘Get back to work’.

U merkt het al, wie ten volle wil genieten van 24, moet er de nodige twists and turns in het scenario bijnemen, maar de actieserie heeft in 2002 wel voor de beste tv-momenten van het jaar gezorgd. Het concept van de reeks is briljant in al zijn eenvoud: één seizoen van 24 afleveringen beslaat één volledige dag, in iedere aflevering wordt één uur van de dag getoond (in werkelijkheid duren de afleveringen maar 50 minuten omdat in de VS de reclamespots worden meegeteld). Alles gebeurt dus in real time – de klok tikt ongenadig op de achtergrond mee – en via split screens wordt getoond hoe het de verschillende personages vergaat. Voor het tweede seizoen is aan het concept niets veranderd, hoewel het niet veel gescheeld heeft. Producent Fox wou immers van de format – en dus ook van datgene wat 24 net zo uniek maakt – af, omdat de serie niet echt een kijkcijfersucces was. Dat kwam volgens de zender doordat laatkomers nog moeilijk konden instappen en daarom stelde men voor om 24 afleveringen te maken die grotendeels op zichzelf konden staan. De makers konden Fox echter overhalen op het elan verder te gaan, door te tonen dat de jacht op de nucleaire bom zoveel beter zou uitkomen. Gelukkig maar. Het verrassingseffect is er nu natuurlijk wel een beetje af, maar afgaand op de reacties in Amerika is het tweede seizoen van 24 minstens zo goed als het eerste.

De personages

Voor wie het eerste seizoen van 24 heeft gemist, stellen we kort nog even de belangrijkste personages voor.

Jack Bauer (Kiefer Sutherland)

Agent bij Counter Terrorist Unit. Heeft een moordaanslag op senator Palmer verijdeld. Weduwnaar en vervreemd van zijn dochter. Had de dienst verlaten, maar moet nu weer in actie schieten. Rol die Kiefer Sutherland hernieuwde bekendheid, een hoop awards en een pak vrouwelijke fans heeft opgeleverd.

Profiel: ernstig en betrouwbaar, maar niet zonder fouten. Belt vaak in de auto, maar gebruikt zelden zijn handsfree kit.

David Palmer (Dennis Haysbert)

De eerste zwarte presidentskandidaat is nu de eerste zwarte president. Heeft verschillende moordaanslagen overleefd en een poging tot chantage doorstaan. Gescheiden van Sherry, de Alexis van 24. Heeft veel aan Jack te danken.

Profiel: zowat de minst realistische VS-president die ooit op tv te zien is geweest: fatsoenlijk, niet te compromitteren én zwart.

Kim Bauer (Elisha Cuthbert)

Dochter van Jack. Werd in het eerste seizoen meermaals ontvoerd en bijna verkracht. Heeft begrijpelijkerwijs het contact met haar vader verbroken en is nu au pair in LA.

Profiel: rebels en vindingrijk, maar loopt altijd met open ogen haar eigen ondergang tegemoet.

Tony Almeida (Carlos Bernard)

Agent bij CTU en zowat de enige collega die Jack kon vertrouwen. Hij loopt wel niet over van mensenkennis: zijn geliefde Nina bleek in het vorige seizoen ‘de mol’ te zijn.

Profiel: de Ridge van de reeks. Donker en mysterieus, en zijn haar zit altijd perfect.

Kate Warner (Sarah Wynter)

Een van de nieuwe personages in het tweede seizoen. Verdenkt haar schoonbroer van terroristische neigingen. En wat doet een mens in zo’n geval? Jack bellen!

Profiel: de vervangster van Jacks vrouw Terri. Of een nieuwe Nina.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content