10 American Horror Story: My Roanoke Nightmare

Vanaf dinsdag 1/11, 21.30 in Telenet Prime Series

Kan American Horror Story zich in het zesde seizoen herpakken? Het was een vraag die brandt op de lippen van iedereen die de serie het voorbije seizoen heeft gevolgd, en die lijdzaam moest toezien hoe het vet langzaam maar zeker van de soep raakte.

De formule van American Horror Story is intussen welbekend: elk jaar levert showrunner Ryan Murphy een volledig nieuw griezelverhaal af, met dezelfde acteurs die telkens een andere rol spelen en plots die zich elk seizoen in een andere setting afspelen. Waren al aan de beurt: een spookhuis, een psychiatrisch instituut, een heksengemeenschap, een reizende freakshow en een hotel met Lady Gaga als gast.

Vernieuwend was de serie al een tijdje niet meer. Een degelijke reeks met opmerkelijke vertolkingen, ieder jaar goed voor een aantal Emmy-awards, dat wel. Maar het verrassingselement was volledig verdwenen. Wat overbleef, waren gruwel- en schrikeffecten, en veel herkauwde kitsch die niemand nog echt deed klappertanden.

Tot nu. In het zesde seizoen van de anthologiereeks is niets wat het lijkt. American Horror Story: My Roanoke Nightmare begint als een documentaire ‘gebaseerd op waargebeurde feiten’. Acteurs vertellen over een reeks angstaanjagende gebeurtenissen, die door andere acteurs in scène worden gezet. Op die manier brengt Ryan Murphy zijn serie naar de engste plaats die hij tot nu toe heeft aangedaan: reality-tv.

Roanoke wisselt interviews met een geterroriseerd echtpaar – Shelby (Lily Rabe) en Matt (André Holland) – af met beelden van de acteurs die hun verhaal naspelen (Sarah Paulson en Cuba Gooding Jr.). Samen tonen ze hoe het koppel na een gewelddadige aanval in Los Angeles verhuist naar een afgelegen dorp in North Carolina. Wat de tortelduifjes niet weten, is dat in 1590 een honderdtal kolonisten op mysterieuze wijze uit dit dorp verdween – een gebeurtenis waar al in het eerste seizoen aan gerefereerd werd door helderziende Billie Dean Howard (opnieuw Sarah Paulson). Daarna gaat het snel mis voor de twee, al kunnen ze het allemaal nog navertellen in deze zogenaamde documentaire.

Het docugedeelte van My Roanoke Nightmare voelt over the top en fake aan, als een set-up voor iets totaal anders. En dat zou kunnen kloppen. Murphy beloofde al een grote plotwending: ‘Vanaf de zesde aflevering verandert het seizoen drastisch. De serie die je dénkt te bekijken, zal als een kaartenhuisje instorten en uit het puin zal het ware monster tevoorschijn komen. Oude bekenden zullen weer opduiken, de verbanden met andere seizoenen zullen duidelijk worden.’ Onheilspellend. Veelbelovend. Vandaar ook de haast religieuze geheimhouding in de aanloop naar het zesde seizoen. Scripts werden verbrand. Codenamen werden gehanteerd. En het thema van dit seizoen werd pas op de première onthuld. ‘We willen fans opnieuw het plezier geven om gaandeweg te ontdekken hoe de vork in de steel zit’, verantwoordde John Landgraf, ceo van Fox Television, die keuze. Als je American Horror Story een beetje kent, weet je dat alles mogelijk is. En dat is exact het beklijvende aan My Roanoke Nightmare, de reden waarom kijkers opnieuw op het puntje van hun stoel zullen zitten: niemand weet wat er zal gebeuren. Ondergetekende is alvast enkele keren serieus geschrokken. De serie is, voor het eerst in lange tijd, opnieuw haar naam waardig.

ANKE WAUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content