Waarom een Hunger Games-pretpark een slecht idee is
Een Disneyland voor The Hunger Games? We hebben geen nep-District 12 nodig om te zien hoe mensen omkomen van de honger, werken in erbarmelijke omstandigheden en gebukt gaan onder onrechtvaardige wetten. In die realiteit leven we vandaag al.
Een Disneyland maar dan voor The Hunger Games? Filmhuis Lionsgate werkt officieel aan minstens twee themaparken rond de succesvolle franchise over Katniss Everdeen. Er komt er eentje in Atlanta en eentje in Dubai. De themaparken zouden ook Step Up-dansshows inplannen en attracties rond Twilight bouwen. De focus ligt wel op de immens populaire Katniss Everdeen. Maar we hebben geen namaak-District 12 nodig om te zien hoe mensen omkomen van de honger, werken in erbarmelijke omstandigheden en gebukt gaan onder onrechtvaardige wetten en politici. In die realiteit leven we vandaag al.
Kapitalistisch ramptoerisme
‘Na het passeren van de poorten zullen bezoekers aankomen in een recreatie van het fictieve District 12, de mijnstreek waar Katniss is opgegroeid’, weet The New York Times, ‘Een indrukwekkende rollercoaster wordt ontworpen om de hogesnelheidstreinen van het Capitool te simuleren. Mensen kunnen met een hovercraft over het post-apocalyptische Panem vliegen.’ Het enige wat nog ontbreekt, is een levensechte arena waarin jonge bezoekers de pijlen op elkaar kunnen richten, zo lijkt het. Op deze manier munt slaan uit een film waarin de overheid de bevolking onderdrukt en kinderen verplicht om in een liveshow elkaar uit te moorden heeft veel weg van kapitalistisch ramptoerisme.
De denkfout van Lionsgate is dat we een themapark nodig hebben om geconfronteerd te worden met de wanpraktijken uit The Hunger Games, terwijl we daarvoor ook simpelweg het avondjournaal kunnen opzetten. Onrecht is geen attractie, maar een realiteit. Een fictieve versie van armoede en onderdrukking cultiveren in een pretpark is in die zin dus wansmakelijk. Het is trouwens iets wat de inwoners van het Capitool na elke editie van de hongerspelen zelf doen in het boek: ze bouwen de gebruikte arena om tot een locatie voor daguitstapjes. Schrijfster Suzanne Collins waarschuwde ons letterlijk voor wat Lionsgate nu van plan is.
Pijnlijk herkenbare realiteit
De reden waarom The Hunger Games zo populair is, ligt bij de maatschappelijke relevantie van de trilogie. Het is meer dan de zoveelste luchtige liefdesdriehoek. De opstand van de districten van Panem tegen het Capitool inThe Hunger Games weerspiegelt heel wat ongelijkheden die we in onze eigen wereld ook kennen. In Thailand werden demonstranten gearresteerd nadat ze de drievingerige groet uit de film gebruikten als protestteken om de corruptie van de overheid aan te klagen. In Amerika bekladde de zwarte gemeenschap rond #BlackLivesMatter onder meer in Ferguson en St. Louis monumenten met quotes uit de reeks. ‘If we burn, you burn with us‘, waarschuwde hun grafitti. Aziatische landen zoals China weigerden de laatste film te vertonen in cinemazalen omdat ze bang waren voor rellen. De beelden zijn voor veel mensen niet zomaar een Hollywooddrama maar een pijnlijk herkenbare realiteit. The odds are never in their favor.Omdat overheden bang waren dat de prent hun inwoners zou opruien, schrapten ze hem dus volledig van de affiche.
Daarbij komt nog eens dat de Midden-Oostentak van het themapark zou gebouwd worden in Dubai. Deze futuristische en kapitalistische stad is waarschijnlijk de dichtste benadering van het fictieve Capitool in de boeken en films. Een verloederde plek als het District 12 van Katniss nabootsen pal in het weelderige, steenrijke Dubai is ronduit pervers. Het getuigt van een compleet gebrek aan inzicht in de boodschap die schrijfster Suzanne Collins bracht.
The Hunger Games toont ons schrijnend geweld tussen en tegen minderjarigen. De trilogie pompte politieke ideeën in de hoofden van het gemiddelde popcornprentpubliek. Deze films schuiven een ideologie van compromisloos non-conformisme en maatschappelijke verantwoordelijkheid naar voor. Bovendien hekelt de dystopische reeks onze corruptie, overvloedige consumptie en mediamanipulatie. Door The Hunger Games met een pretpark uit te melken, maakt Lionsgate zich zelf schuldig aan de praktijken die de reeks net wil aankaarten. (AW)
The Hunger Games: Mockingjay – Part 2, het sluitstuk in de reeks, komt op 18 november uit in de bioscoop.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier