‘The Invisible City’ : dé migratiefilm van het moment neemt kijker mee naar Keniaans vluchtelingenkamp
Voor zijn nieuwe documentaire trok Belgisch filmmaker Lieven Corthouts vier jaar naar een Keniaans vluchtelingenkamp en filmde er het leven van vier jonge vluchtelingen. De documentaire lijkt dé migratiefilm van het moment en ging eerder in première op filmfestivals Mooov en Docville.
Is het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plek die ‘nergens’ heet? Met die vraag ging documentairemaker Lieven Corthouts naar Kakuma, een Keniaans vluchtelingenkamp dat de afgelopen 20 jaar uitgroeide tot een stad met 200.000 inwoners. Hij bouwde er vriendschappen op en deelde lief en leed met de bewoners. In The Invisible City toont Corthouts hoe de kinderen tegen alle verwachtingen in proberen om in het kamp een nieuw leven en toekomst uit te bouwen. Maar de vraag die blijft hangen is: kan Kakuma een toekomst bieden of is het slechts een wachtkamer waar je beste optie een gevaarlijke reis naar Europa is?
Vluchtelingenkampen in vraag gesteld
In het licht van het huidige migratiedebat is The Invisible City misschien wel dé migratiefilm van het moment. Want nu vluchtelingen worden tegengehouden aan de Europese grenzen en in kampen worden ondergebracht, wil de documentaire net dat concept van het vluchtelingenkamp in vraag stellen. Via een warme, menselijke blik stelt Corthouts zich hiermee openlijk de vraag of dit het humanitaire systeem is dat we verkiezen en hoe tijdelijk een vluchtelingenkamp is als ze meer dan twintig jaar blijft bestaan.
Net als in zijn vorige werk My Future en Little Heaven waarvoor hij naar Ethiopië trok, lijkt de Belgische filmmaker in staat om opnieuw een indringende documentaire af te leveren.
Crossmediaal project
Maar The Invisible City is méér dan een film. Het is een onderdeel van een volledig crossmediaal project waar ook de Universiteit van Gent en Canvas aan meewerkten. Zo bestaat er een app die de bewoners van Kakuma helpt om hun familieleden terug te vinden. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een interactieve website die je een inkijk zal geven in het leven in een vluchtelingenkamp. Hierop kan je de kinderen volgen in hun zoektocht naar hun familie en krijg je de nodige geopolitieke achtergrond van de personages mee. Die achtergrondinformatie wordt aangeleverd door de redactieploeg van Rudi Vranckx. (OV)
Bekijk hier de trailer:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier