‘Meryl Streep is weer genomineerd? Een onterechte gewoonte’: de Oscarpronostiek van Niels Ruëll
Op 26 februari wordt in het Dolby Theatre te Hollywood een vers blik Academy Awards geopend. Knack Focus-filmrecensent Niels Ruëll waagt zich aan een voorspelling.
BESTE FILM: La La Land
De concurrentie:
Arrival / Fences / Hacksaw Ridge / Hell or High Water / Hidden Figures / Lion / Manchester by the Sea / Moonlight
De film kreeg een recordaantal nominaties, en steekt er met kop en schouders bovenuit. De musical is een product waarin Hollywood excelleert, en daarnaast een genre dat – behalve in Frankrijk – enkel in Amerika grote hoogten bereikte. La La Land is een uitzonderlijke prent, die de musical op een vreugdevolle manier doet heropleven. De film krijgt ontzettend veel positieve recensies en maakt heel veel mensen vrolijk, wat een grote verdienste is. Het enige wat zich mogelijk tegen La La Land kan keren, is dat enkele kijkers teleurgesteld raakten door de hype. Ondertussen kwam er dus een kleine tegenbeweging tot stand. Al denk ik niet dat die een grote impact zal hebben op de Oscarresultaten.
BESTE REGISSEUR: Damien Chazelle (La La Land)
De concurrentie:
Denis Villeneuve [Arrival] / Mel Gibson [Hacksaw Ridge] / Kenneth Lonergan [Manchester by the Sea] / Barry Jenkins [Moonlight]
Om bovengenoemde redenen zal La La Land-regisseur Damien Chazelle winnen. Ik ben ervan overtuigd dat de beste film en de beste regisseur los van elkaar kunnen staan, maar ik denk niet dat we daar dit jaar een voorbeeld van zullen zien. Desondanks gun ik het Berry Jenkins, maker van Moonlight, óók heel erg.
BESTE ACTEUR: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
De concurrentie:
Andrew Garfield [Hacksaw Ridge] / Ryan Gosling [La La Land] / Viggo Mortensen [Captain Fantastic] / Denzel Washington [Fences]
Ik ben ervan overtuigd dat Casey Affleck het zal halen. Hij is het beste wat Manchester By The Sea te bieden heeft. Affleck portretteert op een heel ingetogen manier een personage dat enorm veel verdriet en woede in zich draagt. De rol is hem op het lijf geschreven. Afgezien van Ryan Gosling is de concurrentie niet geweldig groot. Gosling speelt niet onaardig in La La Land, maar zijn zang-, dans- en acteerprestaties zijn nu ook weer niet zo uitzonderlijk, en die film zal al genoeg in de prijzen vallen. Fences, met Denzel Washington, kreeg in Amerika veel positieve kritieken, maar die film oogt toch niet zo bijzonder. Viggo Mortensen zou ik de Oscar best gunnen, voor zijn rol in Captain Fantastic. Die prent is echter zodanig klein dat Mortensen niet opgewassen zal zijn tegen zijn grotere opponenten. En tegen de uitzonderlijke prestatie van Casey Affleck.
BESTE ACTRICE: Emma Stone (La La Land)
De concurrentie:
Isabelle Huppert [Elle] / Ruth Negga [Loving] / Natalie Portman [Jackie] / Meryl Streep [Florence Foster Jenkins]
Emma Stone speelt in La La Land net iets sprankelender dan haar co-acteur Ryan Gosling, dus denk ik dat zij het zal worden. De concurrenten? Isabelle Huppert zet in Elle een zeer goede vertolking neer, maar de film lijkt me iets te scherp, te controversieel te zijn voor de gemiddelde Academy-stemmer. Op Natalie Portman heb ik niets tegen, maar Jackie kreeg niet veel nominaties, wat kan betekenen dat de waardering voor die film niet al te groot is. Ook Meryl Streep is wederom genomineerd. Een – onterechte – gewoonte, want naar mijn mening is ze een zwaar overschatte actrice. Ruth Negga wordt dan weer ónderschat. Haar vertolking in het mooie Loving is zeer goed. Loving heeft echter niet de impact van Jackie, en al helemaal niet die van La La Land. Ik denk dus dat Negga al blij mag zijn dat ze überhaupt genomineerd werd.
BESTE BUITENLANDSE FILM: The Salesman [Iran]
De concurrentie:
Land of Mine [Denemarken] / A Man Called Ove [Zweden] / Tanna [Australië] / Toni Erdmann [Duitsland]
Vreemde categorie, die voor beste buitenlandse film. Elk land mag slechts één kandidaat aandragen, en vaak zijn het dan nog de verkeerde films die op de nominatielijst prijken. Vorig jaar heeft Frankrijk bijvoorbeeld Mustang naar voren geschoven. Goede film, daar niet van, maar in datzelfde jaar hebben de Fransen ook Gouden-Palm-winnaar Dheepan geproduceerd.
En dit jaar? Toni Erdmann en The Salesman zijn allebei zeer sterke films. De andere kandidaten zijn lang niet slecht, maar ze staan absoluut niet voor het beste wat de buitenlandse film het afgelopen jaar te bieden had. Mijn hart zegt Toni Erdmann, maar ik denk dat The Salesman het zal halen, ook al is het niet de beste film uit regisseur Asghar Farhadi’s oeuvre. Farhadi is, in tegenstelling tot nieuwkomer Maren Ade van Toni Erdmann, een vertrouwde naam, die bovendien al eens een Oscar won voor A Seperation. Zijn bekendheid zal een cruciale rol spelen. Want je moet weten: de meeste Amerikaanse stemmers hebben niet eens al die buitenlandse films gezíén.
THE OSCARS
Zondag 26/2, live te volgen bij Telenet op kanaal 300. Lees ook de Oscarpronostiek van Dave Mestdach.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier