Kinderen niet meer toegelaten: vier films die een nieuwe rating kregen omdat ze kinderen traumatiseerden
Van Watership Down tot Pietje Bell.
Watership Down
Goed nieuws voor toekomstige onschuldige kijkertjes. Na vijfenveertig jaar, meerdere getraumatiseerde generaties en massa’s klachten kreeg de animatiefilm Watership Down, bij ons ook bekend als Waterschapsheuvel en algemeen berucht als ‘een ticket voor een enkele reis richting een posttraumatische stressstoornis’, onlangs een Brits PG-label toegekend. Dat betekent dat kinderen nog steeds naar de tekenfilm over vluchtende, visionaire, bloeddorstige en afgeslachte konijnen mogen kijken, maar er tenminste een ouder bij moet zijn om hen op te vangen. Vooruitgang!
Pietje Bell
Onze noorderburen waren in alle staten toen Nicam, de Nederlandse organisatie die de leeftijdskeuring van films en series monitort, vorig jaar besloot de aanbevolen leeftijd voor Pietje Bell op te trekken naar twaalf jaar. Blijkbaar zorgde de kinderfilm uit 2002 over de avonturen van een Rotterdamse hangjongere voor nachtmerries en waren er enkele klachten binnengekomen. Na de nodige controverse en discussie over de betutteling van de jeugd werd de minimumleeftijd eerder dit jaar opnieuw verlaagd naar negen.
Gremlins
In 1984 namen ouders hun kinderen nietsvermoedend mee naar Gremlins, een familiefilm over pluizige beestjes. Dachten ze. Alleen worden de pluizige beestjes in kwestie onthoofd, gemixt in een blender en opgewarmd in een microgolfoven. Eén gremlin valt een leraar aan met een spuit. Een andere blijkt een potloodventer te zijn. En terloops komt uw kroost erachter dat de kerstman niet bestaat. De film was zo choquerend dat hij er samen met het ongeveer gelijktijdig verschenen en al even kindonvriendelijke Indiana Jones and the Temple of Doom voor zorgde dat de Amerikaanse Motion Picture Association het PG-13-label in het leven riep, waardoor de films voor kinderen onder de dertien werden afgeraden.
Jaws
Fijn detail: Steven Spielberg produceerde Gremlins, regisseerde Temple of Doom en stond mee aan de wieg van het PG-13-label. Toen Jaws in 1975 verscheen, was van dat alles nog geen sprake. En dus trok destijds iederéén naar de bioscoop voor wat ondertussen een horrorklassieker is. Een film vol afgescheurde ledematen, ronddobberende hoofden en bloederige zeeën die zo gruwelijk is dat zelfs Spielbergs kinderen hem lang niet mochten zien. Pas enkele jaren geleden werd hij in een nieuwe leeftijdscategorie geplaatst. Had ons heel wat paniekerige tripjes naar de Belgische kust bespaard.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier