Winter's Bone ****

23.00 - Ned 2. Debra Granik, VS 2010

Met Jennifer Lawrence, John Hawkes, Dale Dickey, Sheryl Lee, Garret Dillahunt

Voordat Jennifer Lawrence bekend werd als de boogschietende amazone Katniss Everdeen in The Hunger Games was ze al een babe in de bossen. In het grimmige Winter's Bone vilt ze als de zeventienjarige Ree Dolly eekhoorns, klieft ze hout, bekommert ze zich om haar broertje, zusje en haar geesteszieke moeder en - vooral - moet ze zo snel mogelijk haar afwezige junkievader vinden: als hij niet komt opdagen voor een rechtszaak, in verband met meth koken, verliest haar berooide familie het huis dat hij in onderpand heeft gegeven voor zijn vrijlating.

Huis, nu ja: een afgeschilferde houten barak met terras waarrond de rommel en het oud ijzer zich opgestapeld hebben. De miezerige herfst maakt die plek midden in de kleurloze bossen van het Ozark-gebergte van Missouri nog wat troostelozer: een desolaat en verarmd stukje Amerika, als uit de tijd van de Grote Depressie.

Dergelijke erbarmelijke leefomstandigheden, plus thema's als familie, misdaad en bloedvetes, maken steevast deel uit van de romans van de Amerikaan Daniel Woodrell, bekend om zijn country noirs waarin mensen nogal agressief hun privacy afschermen. Wat je ook terugvindt in deze Woodrelladaptatie van indieregisseuse Debra Granik: tijdens de zoektocht naar haar vader stuit Ree in het marginale, van drugshandel doordesemde white-thrashmilieu alleen maar op wantrouwen en vijandigheid.

Lawrence was negentien toen ze deze Rosetta in the woods draaide en ze zit in bijna elke scène. Sindsdien is ze red hot geworden, met naast The Hunger Games (2012) ook knappe vertolkingen in Silver Linings Playbook (2012) en nu in American Hustle. Maar ook in deze donkere fabel acteert Lawrence doorleefd en is ze ontwapenend intens: als een kordate engel gaat ze moedig, vol verwoestende trots, op zoek naar de waarheid achter de verdwijning van haar vader. Daarbij wordt ze omringd door ongure rednecks of verlopen banjospelers, maar ook Sheryl Lee, de Laura Palmer uit Twin Peaks, en vooral de altijd intrigerende John Hawkes (als Lawrences vervaarlijke oom Teardrop, die kamp moet kiezen) vallen op in de bijrollen.

Het knappe aan Winter's Bone is dat regisseuse Granik voortdurend een verontrustende sfeer van suspense, verstikkende dreiging en duistere samenzwering weet te creëren. De louche geheimen geeft ze pas prijs in een memorabel slot waarbij je de koude rillingen over de rug lopen.

Luc Joris

Voordat Jennifer Lawrence bekend werd als de boogschietende amazone Katniss Everdeen in The Hunger Games was ze al een babe in de bossen. In het grimmige Winter's Bone vilt ze als de zeventienjarige Ree Dolly eekhoorns, klieft ze hout, bekommert ze zich om haar broertje, zusje en haar geesteszieke moeder en - vooral - moet ze zo snel mogelijk haar afwezige junkievader vinden: als hij niet komt opdagen voor een rechtszaak, in verband met meth koken, verliest haar berooide familie het huis dat hij in onderpand heeft gegeven voor zijn vrijlating. Huis, nu ja: een afgeschilferde houten barak met terras waarrond de rommel en het oud ijzer zich opgestapeld hebben. De miezerige herfst maakt die plek midden in de kleurloze bossen van het Ozark-gebergte van Missouri nog wat troostelozer: een desolaat en verarmd stukje Amerika, als uit de tijd van de Grote Depressie. Dergelijke erbarmelijke leefomstandigheden, plus thema's als familie, misdaad en bloedvetes, maken steevast deel uit van de romans van de Amerikaan Daniel Woodrell, bekend om zijn country noirs waarin mensen nogal agressief hun privacy afschermen. Wat je ook terugvindt in deze Woodrelladaptatie van indieregisseuse Debra Granik: tijdens de zoektocht naar haar vader stuit Ree in het marginale, van drugshandel doordesemde white-thrashmilieu alleen maar op wantrouwen en vijandigheid. Lawrence was negentien toen ze deze Rosetta in the woods draaide en ze zit in bijna elke scène. Sindsdien is ze red hot geworden, met naast The Hunger Games (2012) ook knappe vertolkingen in Silver Linings Playbook (2012) en nu in American Hustle. Maar ook in deze donkere fabel acteert Lawrence doorleefd en is ze ontwapenend intens: als een kordate engel gaat ze moedig, vol verwoestende trots, op zoek naar de waarheid achter de verdwijning van haar vader. Daarbij wordt ze omringd door ongure rednecks of verlopen banjospelers, maar ook Sheryl Lee, de Laura Palmer uit Twin Peaks, en vooral de altijd intrigerende John Hawkes (als Lawrences vervaarlijke oom Teardrop, die kamp moet kiezen) vallen op in de bijrollen. Het knappe aan Winter's Bone is dat regisseuse Granik voortdurend een verontrustende sfeer van suspense, verstikkende dreiging en duistere samenzwering weet te creëren. De louche geheimen geeft ze pas prijs in een memorabel slot waarbij je de koude rillingen over de rug lopen. Luc Joris