De Brit Paul Greengrass - hij had net gescoord met het IRA-drama Bloody Sunday - leek een op het eerste gezicht vreemde keuze van Universal om het vervolg op Doug Limans The Bourne Identity (2002) in te blikken. Politiek realisme in de straten van Belfast en de intercontinentale spionagethrillers van Robert Ludlum lijken niet meteen twee universa die je aan elkaar zou linken. Maar in 1987 publiceerde Greengrass samen met Peter Wright ook het boek Spycatcher, een onthullende kijk op de werking van de Britse geheime dienst MI5. Om maar te zeggen dat spionage en politieke paranoia Greengrass in het bloed zitten.

In het tweede luik van de Jason Bournecyclus wordt de met geheugenverlies kampende CIA-agent niet alleen in Europa maar over verschillende continenten heen achternagezeten door huurmoordenaars en zijn eigen collega's. Hét recept voor razendsnelle actie kortom, en dat is ook wat deze vooral met de handcamera opgenomen sequel serveert: flitsend gemonteerde, zenuwslopende actiescènes die van een grote cinematografische vaardigheid getuigen. En opgejaagde prooi Damon is de perfecte flegmatieke romantische held annex atletische superspion van deze frenetieke adrenalinestoot. (LJ)

De Brit Paul Greengrass - hij had net gescoord met het IRA-drama Bloody Sunday - leek een op het eerste gezicht vreemde keuze van Universal om het vervolg op Doug Limans The Bourne Identity (2002) in te blikken. Politiek realisme in de straten van Belfast en de intercontinentale spionagethrillers van Robert Ludlum lijken niet meteen twee universa die je aan elkaar zou linken. Maar in 1987 publiceerde Greengrass samen met Peter Wright ook het boek Spycatcher, een onthullende kijk op de werking van de Britse geheime dienst MI5. Om maar te zeggen dat spionage en politieke paranoia Greengrass in het bloed zitten. In het tweede luik van de Jason Bournecyclus wordt de met geheugenverlies kampende CIA-agent niet alleen in Europa maar over verschillende continenten heen achternagezeten door huurmoordenaars en zijn eigen collega's. Hét recept voor razendsnelle actie kortom, en dat is ook wat deze vooral met de handcamera opgenomen sequel serveert: flitsend gemonteerde, zenuwslopende actiescènes die van een grote cinematografische vaardigheid getuigen. En opgejaagde prooi Damon is de perfecte flegmatieke romantische held annex atletische superspion van deze frenetieke adrenalinestoot. (LJ)