Lantana is de tweede film van de Australische regisseur Ray Lawrence, maar we hebben er wel zestien jaar op moeten wachten, want zijn debuut dateerde inmiddels van 1985.

De titel, die in de film nooit uitgelegd wordt, slaat op een kleurrijke, wild woekerende tropische struik met bloemen waarvan de takken in elkaar strengelen. Hij wordt hier als een metafoor gebruikt voor de in elkaar verstrikte levens van vier getrouwde koppels uit Sydney, de personages van dit psychologisch drama over verraad en wantrouwen, leugens en gruwelijke geheimen. Lantana opent met beelden van zo'n struik: de camera glijdt door het bladgroen naar beneden tot aan een lichaam van een dode vrouw.

Die misdaadintrige wordt snel aan de kant geschoven en in plaats daarvan krijgen we een soort relatiethriller waarin al de door angst gekwelde personages in een toestand van emotionele verwarring en onzekerheid verkeren. Heel de ensemblecast, waaronder Barbara Hershey, Geoffrey Rush en Rachel Blake, acteert op hoog niveau, met een speciale vermelding voor Anthony LaPaglia als de politiedetective die de moord probeert op te helderen.

De stijl is niet het sterkste punt van deze mozaïekfilm, een vrije bewerking van het gelauwerde toneelstuk Speaking in Tongues van de Australische auteur Andrew Bovell die zelf het scenario schreef. Maar de plot is dermate intrigerend dat je zonder veel moeite door het labyrintische verhaal geabsorbeerd wordt. (L.J.)

Lantana is de tweede film van de Australische regisseur Ray Lawrence, maar we hebben er wel zestien jaar op moeten wachten, want zijn debuut dateerde inmiddels van 1985. De titel, die in de film nooit uitgelegd wordt, slaat op een kleurrijke, wild woekerende tropische struik met bloemen waarvan de takken in elkaar strengelen. Hij wordt hier als een metafoor gebruikt voor de in elkaar verstrikte levens van vier getrouwde koppels uit Sydney, de personages van dit psychologisch drama over verraad en wantrouwen, leugens en gruwelijke geheimen. Lantana opent met beelden van zo'n struik: de camera glijdt door het bladgroen naar beneden tot aan een lichaam van een dode vrouw. Die misdaadintrige wordt snel aan de kant geschoven en in plaats daarvan krijgen we een soort relatiethriller waarin al de door angst gekwelde personages in een toestand van emotionele verwarring en onzekerheid verkeren. Heel de ensemblecast, waaronder Barbara Hershey, Geoffrey Rush en Rachel Blake, acteert op hoog niveau, met een speciale vermelding voor Anthony LaPaglia als de politiedetective die de moord probeert op te helderen. De stijl is niet het sterkste punt van deze mozaïekfilm, een vrije bewerking van het gelauwerde toneelstuk Speaking in Tongues van de Australische auteur Andrew Bovell die zelf het scenario schreef. Maar de plot is dermate intrigerend dat je zonder veel moeite door het labyrintische verhaal geabsorbeerd wordt. (L.J.)