De bad boy van de Franse cinema is François Ozon, tegenwoordig een van de populairste regisseurs van zijn land, al lang niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat hij zijn zin voor provocatie of uitdagende onderwerpen heeft laten varen. Zo volgt hij in Jeune & jolie een aantrekkelijke zeventienjarige studente uit een welgestelde familie die bijklust als callgirl. En Ozon pookte de controverse zelf nog een beetje op door in een interview onhandig te verklaren dat 'vrouwen zich kunnen herkennen in mijn hoofdpersonage omdat prostitutie voor veel vrouwen een fantasme is'.

/
© /

Een beetje cinefiel ziet dit licht perverse tienerportret meteen als een libertijnse fantasie in de lijn van Buñuels Belle de jour (1966), waarin een frigide doktersvrouw (Catherine Deneuve) een dubbelleven leidt in een bordeel. Maar het is niet dat soort fantasieën waarin Ozon geïnteresseerd is: het is de onverschrokkenheid van de adolescentie die hem biologeert, die fase waarin de hormonen wild tekeergaan, waarin alles mogelijk lijkt en je voor niets vreest.

Model Marine Vacth is een revelatie als de ravissante Isabelle, een gamine met een harde blik en een zweem van melancholie. Zodra ze op vakantie door haar zomerliefje ontmaagd is, laat ze hem pardoes vallen. Terug in Parijs ondergaat ze een metamorfose: onder de schuilnaam Léa profileert ze zich als luxeprostituee. Langzaam groeit er een persoonlijk contact met een oudere klant die ze terug blijft zien in zijn hotelkamer, een rol die voortreffelijk wordt ingevuld door Vlaamse karakterkop Johan Leysen.

/
© /

Het mooie aan dit discreet en elegant gefilmde fresco is dat Ozon van Isabelle geen materialistische of verongelijkte, op revanche beluste tiener maakt. Isabelle tast gewoon haar grenzen af en ontdekt het plezier van haar vrijheid, zonder zich te verontschuldigen voor wat ze doet. Niet dat ze een zorgeloze lolita is: Isabelle is een meisje dat nog op zoek is naar haar eigen identiteit en antwoorden op haar vragen over liefde en seksualiteit.

Van een man als Ozon hoef je daarbij geen glad moralisme te verwachten: Jeune & jolie, netjes opgedeeld volgens de vier seizoenen en vermengd met de zoete pop van Françoise Hardy, is als een voyeuristisch sprookje over de adolescentie waar je met ambigue genoegen naar kijkt. (LJ)

De bad boy van de Franse cinema is François Ozon, tegenwoordig een van de populairste regisseurs van zijn land, al lang niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat hij zijn zin voor provocatie of uitdagende onderwerpen heeft laten varen. Zo volgt hij in Jeune & jolie een aantrekkelijke zeventienjarige studente uit een welgestelde familie die bijklust als callgirl. En Ozon pookte de controverse zelf nog een beetje op door in een interview onhandig te verklaren dat 'vrouwen zich kunnen herkennen in mijn hoofdpersonage omdat prostitutie voor veel vrouwen een fantasme is'. Een beetje cinefiel ziet dit licht perverse tienerportret meteen als een libertijnse fantasie in de lijn van Buñuels Belle de jour (1966), waarin een frigide doktersvrouw (Catherine Deneuve) een dubbelleven leidt in een bordeel. Maar het is niet dat soort fantasieën waarin Ozon geïnteresseerd is: het is de onverschrokkenheid van de adolescentie die hem biologeert, die fase waarin de hormonen wild tekeergaan, waarin alles mogelijk lijkt en je voor niets vreest. Model Marine Vacth is een revelatie als de ravissante Isabelle, een gamine met een harde blik en een zweem van melancholie. Zodra ze op vakantie door haar zomerliefje ontmaagd is, laat ze hem pardoes vallen. Terug in Parijs ondergaat ze een metamorfose: onder de schuilnaam Léa profileert ze zich als luxeprostituee. Langzaam groeit er een persoonlijk contact met een oudere klant die ze terug blijft zien in zijn hotelkamer, een rol die voortreffelijk wordt ingevuld door Vlaamse karakterkop Johan Leysen. Het mooie aan dit discreet en elegant gefilmde fresco is dat Ozon van Isabelle geen materialistische of verongelijkte, op revanche beluste tiener maakt. Isabelle tast gewoon haar grenzen af en ontdekt het plezier van haar vrijheid, zonder zich te verontschuldigen voor wat ze doet. Niet dat ze een zorgeloze lolita is: Isabelle is een meisje dat nog op zoek is naar haar eigen identiteit en antwoorden op haar vragen over liefde en seksualiteit. Van een man als Ozon hoef je daarbij geen glad moralisme te verwachten: Jeune & jolie, netjes opgedeeld volgens de vier seizoenen en vermengd met de zoete pop van Françoise Hardy, is als een voyeuristisch sprookje over de adolescentie waar je met ambigue genoegen naar kijkt. (LJ)