In zijn tweede langspeler volgt de Waalse regisseur Olivier Masset-Depasse de trieste lotgevallen van Tania (Anne Coesens), een Russische vrouw die samen met haar dertienjarige zoon Ivan illegaal in België verblijft. Aangezien de voormalige lerares Frans in haar adoptieheimat een discreet leven leidt en de kost verdient als poetsvrouw levert dat aanvankelijk niet veel problemen op. Tenminste: tot ze bij een routinecontrole door de politie wordt gearresteerd, van haar zoon wordt gescheiden en naar een gesloten asielcentrum wordt versleept.

Wat volgt, is een in een handbewogen véritéstijl geschoten en met thrillerelementen doorspekt portret van een vrouw die door het lot en een onvermurwbare asielwet in het nauw wordt gedreven. Het grootste deel van de film speelt zich af tussen de benepen muren van het asielcentrum, waar vluchtelingen als Tania als gevangenen worden behandeld, met alle vernederende rituelen en psychologische intimidaties van dien.

'Illégal' De film in 2010 geselecteerd als de Belgische inzending voor de Oscars. De film werd ook acht keer genomineerd voor de Magritte awards en wist drie nominaties te verzilveren: beste actrice, beste actrice in een bijrol en beste jong vrouwelijk talent.

In zijn tweede langspeler volgt de Waalse regisseur Olivier Masset-Depasse de trieste lotgevallen van Tania (Anne Coesens), een Russische vrouw die samen met haar dertienjarige zoon Ivan illegaal in België verblijft. Aangezien de voormalige lerares Frans in haar adoptieheimat een discreet leven leidt en de kost verdient als poetsvrouw levert dat aanvankelijk niet veel problemen op. Tenminste: tot ze bij een routinecontrole door de politie wordt gearresteerd, van haar zoon wordt gescheiden en naar een gesloten asielcentrum wordt versleept. Wat volgt, is een in een handbewogen véritéstijl geschoten en met thrillerelementen doorspekt portret van een vrouw die door het lot en een onvermurwbare asielwet in het nauw wordt gedreven. Het grootste deel van de film speelt zich af tussen de benepen muren van het asielcentrum, waar vluchtelingen als Tania als gevangenen worden behandeld, met alle vernederende rituelen en psychologische intimidaties van dien. 'Illégal' De film in 2010 geselecteerd als de Belgische inzending voor de Oscars. De film werd ook acht keer genomineerd voor de Magritte awards en wist drie nominaties te verzilveren: beste actrice, beste actrice in een bijrol en beste jong vrouwelijk talent.