Recensie: ‘In Godsnaam: De laatste missiezusters’

Annemie Struyf is terug met In Godsnaam, een reeks waarin ze missiezusters bezoekt. Wij zoeken naar ‘amai’-momenten.

Elke maandag, VIER **

Quote: ‘België is een heidens land.’ Een van de zusters die Annemie Struyf bezoekt, besluit om maar meteen het VIER-publiek te beledigen.

‘Amaaai, da’s hier een grote kerk!’ We moeten daar eerlijk in zijn: het is moeilijk om nog naar Annemie Struyf te kijken zonder te denken aan de imitatie die Nathalie Meskens heeft neergezet in Tegen De Sterren Op – zeker als de journaliste/presentatrice ergens een gebouw binnenstapt en een van haar typische langgerekte ‘amai’s’ laat horen. De kerk waar ze stond, bevond zich in een van de missieposten van de Zusters van de Jacht, een kloosterorde uit Heverlee die in onder meer Congo en Haïti zieltjes probeert te winnen.

Struyf bezoekt de zusters in hun projecten en volgt ze terwijl ze het werk van de heer doen. De eerste aflevering bevat enkele sterke momenten, zoals toen een zuster bekende dat ze haar goede daden toch vooral deed om haar leven na de dood aangenamer te maken, of toen een non vertelde dat een van de leraars in haar schooltje zijn leerlingen systematisch afranselde met ‘de rubber’. Maar al bij al kabbelde het allemaal iets te rustig voort om echt voor veel ‘amai’-momenten te zorgen.

Tot slot, op het einde van de eerste VIER-dag, nog iets over de reclameblokken op de zender. Vooraf was er veel te doen over de ‘opleuking’ van de onderbrekingen, de keuze om tussen de advertenties speciale filmpjes te stoppen die de aandacht van de kijker vast zouden houden. Uiteindelijk bleek dat een storm in een glas water. De korte filmpjes – zoals De Kortste Show, gepresenteerd door Jelle De Beule – waren leuk, maar we vrezen dat ze al bij al te weinig voorstellen om ‘reclame’ weer hip te maken. En het quizje dat je tijdens de reclameblokken van De Slimste Mens mee kunt spelen (gepresenteerd door de broer van Erik Van Looy) is ook niet iets waarvoor je thuis blijft.

De onderbrekingen tijdens In Godsnaam kwamen dan weer veel storender over dan bij De Kruitfabriek en De Slimste Mens: omdat door de ‘natuurlijke’ overgangen tussen de verschillende rubrieken in die twee programma’s de onderbrekingen minder bruusk worden, maar ook omdat de reclameblokken voor Annemie Struyf niet werden opgeleukt. Misschien kan men dan toch beter aan de reclamemakers zelf vragen om meer hun best te doen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content