Comedian vindt werk

Elke dinsdag, Canvas ****

'Wij steken het in een gat in de muur, en aan de andere kant van de wereld komt het weer uit een gat in de muur.' Zo vatte Xander De Rycke in Comedian vindt werk samen hoe de meesten onder ons aankijken tegen het fenomeen 'vliegtuigbagage'. Wie af en toe het vliegtuig neemt, staat er wellicht zelden bij stil wat er met je koffers gebeurt eenmaal ze zijn ingecheckt, of hoe wonderbaarlijk zelden het eigenlijk gebeurt dat dat gat aan de andere kant van de wereld de verkeerde bagage uitspuwt.

Voor Comedian vindt werk, een reeks waarin Vlaamse komieken zich even mogen onderdompelen in een andere job, moest De Rycke gaan 'spelen met bagage', zoals hij het zelf omschreef. De 24-jarige ex-student multimedia en fotografie liep drie dagen mee met de werknemers van Aviapartner, die in een jaar een slordige 400.000 ton verzetten. Echt zwaar labeur vond Derycke het weliswaar niet, vooral 'heel veel verhuizen' en wachten: 'Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel koffie gedronken en sigaretten gerookt', grapte hij tegen zijn nieuwe collega's tijdens de korte stand-uproutine die de komieken van dienst telkens moeten opvoeren.

De stand-upcomedian mocht dan zelf de lastigheidsgraad van het beroep relativeren, gaandeweg groeide zowel bij hem als de kijker wel het respect voor de mannen die dag en nacht koffers in en uit moeten laden en versjouwen. 'Het moet nu eenmaal gebeuren', zoals De Rycke zei. 'Iemand moet al die shit uit een vliegtuig halen en ergens anders neerploffen.' We vermoeden ook dat De Rycke toch ergens een voorkeursbehandeling heeft gekregen: een van de bagagedragers met wie hij de nacht doorbracht, vertelde hem dat er normaal gezien weinig te niksen valt tijdens de job, want tussen twee vluchten door 'is er altijd wel genoeg werk in het magazijn'.

De aflevering was meteen ook een passend eerbetoon aan Patrick De Witte, de journalist en tv-maker die onverwachts overleed. Comedian vindt werk is het laatste programma waarvan hij mee aan de basis stond, en op een bepaalde manier vat het goed samen waar de man voor stond. Niet alleen omdat stand-upcomedy een belangrijke rol speelt in de serie en De Witte altijd een ambassadeur van dat genre is geweest, maar ook omdat Comedian vindt werk eigenlijk veel meer draait om de mensen met wie de komieken drie dagen lang optrekken. Of het nu wegenwerkers, varkenskwekers of bagagedragers waren, elke aflevering heeft ervoor gezorgd dat je meer inzicht in de jobs kreeg en bewondering voor de gewone mannen en vrouwen die ze deden.

Die warme kant bleef vaak onderbelicht bij (pdw) maar ze was er wel: hij mag dan een genadeloos fileerder zijn geweest, zijn ergernis was vooral gericht tegen praatjesmakers in hoge functies, 'de zakkenwassers' uit het Rechtvaardige rechters-liedje, en niet op de m/v in de straat die rond probeert te komen. Streng, maar rechtvaardig.

Stefaan Werbrouck

'Wij steken het in een gat in de muur, en aan de andere kant van de wereld komt het weer uit een gat in de muur.' Zo vatte Xander De Rycke in Comedian vindt werk samen hoe de meesten onder ons aankijken tegen het fenomeen 'vliegtuigbagage'. Wie af en toe het vliegtuig neemt, staat er wellicht zelden bij stil wat er met je koffers gebeurt eenmaal ze zijn ingecheckt, of hoe wonderbaarlijk zelden het eigenlijk gebeurt dat dat gat aan de andere kant van de wereld de verkeerde bagage uitspuwt. Voor Comedian vindt werk, een reeks waarin Vlaamse komieken zich even mogen onderdompelen in een andere job, moest De Rycke gaan 'spelen met bagage', zoals hij het zelf omschreef. De 24-jarige ex-student multimedia en fotografie liep drie dagen mee met de werknemers van Aviapartner, die in een jaar een slordige 400.000 ton verzetten. Echt zwaar labeur vond Derycke het weliswaar niet, vooral 'heel veel verhuizen' en wachten: 'Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel koffie gedronken en sigaretten gerookt', grapte hij tegen zijn nieuwe collega's tijdens de korte stand-uproutine die de komieken van dienst telkens moeten opvoeren. De stand-upcomedian mocht dan zelf de lastigheidsgraad van het beroep relativeren, gaandeweg groeide zowel bij hem als de kijker wel het respect voor de mannen die dag en nacht koffers in en uit moeten laden en versjouwen. 'Het moet nu eenmaal gebeuren', zoals De Rycke zei. 'Iemand moet al die shit uit een vliegtuig halen en ergens anders neerploffen.' We vermoeden ook dat De Rycke toch ergens een voorkeursbehandeling heeft gekregen: een van de bagagedragers met wie hij de nacht doorbracht, vertelde hem dat er normaal gezien weinig te niksen valt tijdens de job, want tussen twee vluchten door 'is er altijd wel genoeg werk in het magazijn'. De aflevering was meteen ook een passend eerbetoon aan Patrick De Witte, de journalist en tv-maker die onverwachts overleed. Comedian vindt werk is het laatste programma waarvan hij mee aan de basis stond, en op een bepaalde manier vat het goed samen waar de man voor stond. Niet alleen omdat stand-upcomedy een belangrijke rol speelt in de serie en De Witte altijd een ambassadeur van dat genre is geweest, maar ook omdat Comedian vindt werk eigenlijk veel meer draait om de mensen met wie de komieken drie dagen lang optrekken. Of het nu wegenwerkers, varkenskwekers of bagagedragers waren, elke aflevering heeft ervoor gezorgd dat je meer inzicht in de jobs kreeg en bewondering voor de gewone mannen en vrouwen die ze deden. Die warme kant bleef vaak onderbelicht bij (pdw) maar ze was er wel: hij mag dan een genadeloos fileerder zijn geweest, zijn ergernis was vooral gericht tegen praatjesmakers in hoge functies, 'de zakkenwassers' uit het Rechtvaardige rechters-liedje, en niet op de m/v in de straat die rond probeert te komen. Streng, maar rechtvaardig. Stefaan Werbrouck