Vlaamse cameramannen winnen Emmy voor BBC

Wachtende vluchtelingen. (Niet uit de documentaire) © REUTERS

Maarten Lernout en Xavier Vanpevenaege zijn twee Vlaamse cameramannen die werkzaam zijn voor de Britse openbare omroep BBC. Allebei maken ze ook deel uit van het team dat woensdag op de 37ste Emmy Awards voor Nieuws en Documentaires de award voor “Outstanding Continuing Coverage of a News Story in a Regularly Scheduled Newscast” won met reportages over de “European Migrant Crisis”, die werden uitgezonden op BBC One en BBC World News America.

“Dit is de grootste prijs die er te winnen valt in deze branche”, zegt Maarten Lernout vrijdag, al meer dan 20 jaar werkzaam voor BBC, vrijdag aan Belga. Lernout trok met zijn Britse collega Damian Grammaticas en Imelda Flattery in oktober vorig jaar naar de Servo-Kroatische grens om er de vluchtelingencrisis die zich voltrok aan de grenzen van de Europese Unie in beeld te brengen.

“Daar sta je dan. Op 100 meter van de Europese grens, in een tot een modderpoel herschapen veld en duizenden mensen die niet weten waar naartoe. Daar ben ik zwaar door het lint gegaan”, zegt Lernout, zichtbaar geëmotioneerd als hij aan het tafereel terugdenkt. “Op een gegeven moment filmde ik een meisje, rillend van de kou. In haar ogen zag ik opeens mijn eigen dochter verschijnen. Dan komt zo’n probleem wel heel dichtbij.”

Amerika

Naast Lernout maakte ook Vanpevenaege een reportage over de Europese migratiecrisis. Hij volgde de eerste vluchtelingen die vanuit het station van Boedapest te voet naar Oostenrijk trokken. Beide reportages werden uitgezonden tijdens de nieuwsuitzendingen van BBC One. Later werden de beelden ook gebruikt voor BBC World News, dat gericht is op de Amerikaanse markt. “Dat het ook in de VS is uitgezonden was cruciaal voor onze overwinning. Anders is het onmogelijk om op te boksen tegen de grote Amerikaanse spelers”, zegt Lernout, die volgende week opnieuw naar Hongarije trekt, een jaar nadat de Hongaarse regering besliste om haar grenzen te sluiten voor de vluchtelingen.

Lernout trok voor BBC al naar verschillende brandhaarden in de wereld. Zo was hij in Libië ten tijde van de jacht op dictator al-Khaddafi en in New York na de aanslagen van 9/11. “Maar de reportage in Servië was wellicht een van de meest aangrijpende. Het gebeurde bij wijze van spreken in onze tuin en die mensen leken zo hard op ons. En wij konden niets anders doen dan filmen”, besluit Lernout. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content