‘Stranger Things mag winnen’: onze tv-man blikt vooruit op de Golden Globes voor televisie

Eline Van Lancker Medewerker Knack Focus.be en Knack Weekend.be

Tijdens de Golden Globes worden naast de beste films ook de beste series van het afgelopen jaar gelauwerd. Maar Knack Focus’ tv-man Andreas Ilegems benadrukt dat de beste reeksen niet altijd de meest bekroonde zijn.

BESTE TV-SERIE: DRAMA

Game Of Thrones, Stranger Things, This Is Us, Westworld, The Crown

Claire Foy in The Crown
Claire Foy in The Crown© Netflix

ANDREAS ILEGEMS: Wat mij betreft mag Stranger Things winnen. Die serie werd schijnbaar vanuit het niets gelost, er is nauwelijks promo voor gevoerd. En toch slaagden de makers erin een enorme buzz te creëren – Stranger Things schopte het vrijwel meteen tot publiekslieveling. Vooral de jonge cast werd op handen gedragen: op enkele weken tijd is hun Instagramaccount werkelijk ontploft.

Toch denk ik dat The Crownmet de pluimen zal gaan lopen. Het is een typisch paradepaardje van Netflix, waarvoor een budget van 110 miljoen Britse pond uitgespaard werd en niemand minder dan Hans Zimmer de muziek verzorgde. De plot ligt in de lijn van eerdere prestigieuze kostuumdrama’s; The Crown volgt de jonge Queen Elizabeth, die na de dood van haar vader de troon in haar schoot geworpen krijgt. De situatie doet denken aan toen Boardwalk Empire, de succesvolle HBO-serie, verschillende Golden Globes in ontvangst mocht nemen, maar zeker niet de beste reeks van toen was.

BESTE TV-SERIE: MUSICAL/KOMEDIE

Atlanta, Black-ish, Mozart in the Jungle, Transparant, Veep

Atlanta van Donald Glover
Atlanta van Donald Glover

ILEGEMS: Hier valt vooral Atlanta op, het nieuwe geesteskind van multitalent Donald Glover, ook als rapper bekend onder zijn alias Childish Gambino. De reeks werd eerder al geprezen voor zijn rauwe toon en de manier waarop gevoelige thema’s op een grappige manier aangesneden worden. Het is een intrigerende en vooral gedurfde hiphopcomedy met surreële kantjes, en misschien wel de meest verfrissende reeks van 2016. De perfecte underdog.

Ook Veep is een mogelijke kanshebber, aangezien de serie al verschillende Emmy’s in de prijzenkast mocht zetten.

BESTE TV-SERIE: TV-FILM OF MINISERIE

American Crime, The Dresser, The Night Manager, The Night Of, The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Sinds seizoen 3 is Black Mirror ook op Netflix te bekijken
Sinds seizoen 3 is Black Mirror ook op Netflix te bekijken

ILEGEMS: Een vreemde categorie, dit. Maar goed: ik denk dat The People v. OJ Simpson: American Crime Story de grote winnaar wordt. De makers kregen alvast de meeste nominaties, en de cast bestaat uit tal van filmsterren, onder wie John Travolta en David Schwimmer (Friends). De serie vertelt het waargebeurde verhaal van O.J. Simpson, een zwarte American football-ster die beschuldigd wordt van een mysterieuze dubbelmoord. Met de nodige humor en af en toe een beetje camp volgen we zijn sterk gemediatiseerde proces, dat hier en daar ontspruit in scherpe maatschappijkritiek op het Amerika van de jaren negentig.

Verder niks dan verdedigbare keuzes. The Night Managerheeft alles in huis om te winnen. Het is een klassiek spionageverhaal met een sexy cast, en het staat ook visueel op scherp. Toch blijft het allemaal nogal oppervlakkig, dus geef mij maar The Night Of, een miniserie die mijlenver af staat van het blockbustergeweld dat HBO met Game of Thrones serveerde. De eerste aflevering heeft een klassieke premisse: een jonge student wordt na een wilde nacht wakker in het appartement van een onbekend meisje, met haar dode lichaam naast zich. Vrijwel meteen word je meegezogen in de donkere krochten van dit gelaagde misdaaddrama.

De grote afwezige in dit lijstje is Black Mirror, de dystopische anthologiereeks die nochtans wel op een laaiend enthousiaste respons kon rekenen. Zeker de aflevering San Junipero, waarin twee meisjes in een dancing in de eighties verliefd worden op elkaar. Een verrassend romantische aflevering in een verder zeer donkere en cynische serie. Voor mij het meest hartverscheurende televisiemoment van 2016.

BESTE ACTRICE IN EEN TV-SERIE

Drama: Caitriona Balfe (Outlander), Claire Foy (The Crown), Keri Russell (The Americans), Winona Ryder (Stranger Things), Evan Rachel Wood (Westworld)

Komedie: Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend), Julia Louis-Dreyfus (Veep), Sarah Jessica Parker (Divorce), Issa Rae (Insecure), Gina Rodriguez (Jane The Virgin)

TV-film of gelimiteerde serie: Riley Keough (The Girlfriend Experience), Sarah Paulson (The People v. O.J. Simpson: American Crime Story), Charlotte Rampling (London Spy), Kerry Washington (Confirmation), Felicity Huffman (American Crime)

Millie Bobby Brown als 'Eleven' in Stranger Things, een meisje met telekinetische krachten.
Millie Bobby Brown als ‘Eleven’ in Stranger Things, een meisje met telekinetische krachten.

ILEGEMS: Tussen het jonge geweld staat bij de beste drama-actrice ook Winona Ryder, een ster uit de eighties die bijgevolg perfect gecast werd voor de eightiesrevival die Stranger Things is. Dat is natuurlijk een originele keuze, maar de Winonaissance mag nog even uitblijven, want dé ster van Stranger Things was het kleine meisje Eleven (Millie Bobby Brown).

Al mag het van mij gerust ook Evan Rachel Wood worden. Zij drààgt Westworld, een reeks die nog fris in het geheugen van de kiezers zit. Als Westworld niet de titel van beste serie wint, zal ze wel in een van de nevencategorieën bekroond worden. Een te duchten concurrente is Claire Foy voor haar rol in The Crown, aangezien haar kostuumdrama Wolf Hall vorig jaar ook al een Globe won.

Bij de komedies zal het hoogstwaarschijnlijk Issa Rae of Sarah Jessica Parker worden. Issa is dan de meest voor de hand liggende keuze: frisse nieuwkomers krijgen vaak de voorkeur.

Ook bij de miniseries nemen stuk voor stuk goede actrices het tegen elkaar op, maar toch steekt Sarah Paulson, hoofdaanklaagster Marcia Clarke in The People v. O.J. Simpson: American Crime Story, er met kop en schouders bovenuit. De manier waarop zij in een personage kruipt dat de publieke opinie als een onuitstaanbare bitch zag, getuigt van een groot acteertalent.

BESTE ACTEUR IN EEN TV-SERIE

Drama:Rami Malek (Mr. Robot), Bob Odenkirk (Better Call Saul), Matthew Rhys (The Americans), Liev Schreiber (Ray Donovan), Billy Bob Thornton (Goliath)

Komedie:Anthony Anderson (Black-ish), Gael García Bernal (Mozart In The Jungle), Donald Glover (Atlanta), Nick Nolte (Graves), Jeffrey Tambor (Transparent)/Para

TV-film of gelimiteerde serie:Riz Ahmed (The Night Of), Bryan Cranston (All The Way), Tom Hiddleston (The Night Manager), John Turturro (The Night Of), Courtney B. Vance (The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Billy Bob Thornton won in 2015 ook al een Golden Globe
Billy Bob Thornton won in 2015 ook al een Golden Globe© REUTERS

ILEGEMS: Ik vond het al jammer dat Mr. Robot niet bij de genomineerden voor beste serie zat. Goed dat hoofdrolspeler Rami Malek hier wel kans maakt, dus. Zijn vertolking is zeer geloofwaardig, hij lijkt wel écht gestoord. Maar hij won dit jaar al een Emmy. Andere kanshebber is in deze categorie Matthew Rhys in The Americans: hij groeit in zijn rol en wordt net als tegenspeelster Keri Russell alsmaar beter.

Een opvallende nominee is verder Billy Bob Thornton, te zien in de serie Goliath. Bij ons bleef die wat onder de radar; ze is voorlopig enkel met Franstalige ondertitels te zien op streamingdienst Amazon Prime. Maar Billy Bob is een veteraan, iemand met een lange staat van dienst, en dat werkt altijd goed bij de stemmers – kijk maar naar Steve Buscemi of Kevin Spacey. Wel jammer dat Anthony Hopkins geen nominatie kreeg voor zijn rol als de manipulatieve Dr. Ford in Westworld: hij is in absolute topvorm.

De beste comedyrol kwam zonder twijfel van Donald Glover. Naast zijn acteer -en zangtalenten bewees hij zich ook als schrijver. Atlanta is volledig van zijn eigen hand.

Bij de miniseries is John Turturro mijn favoriet. Hij speelt de advocaat in The Night Of. Die rol was initieel weggelegd voor wijlen James Gandolfini, waarna Robert De Niro gevraagd werd. De Niro bedankte vriendelijk, en dus ging hij naar Turturro. Die speelt het personage met het hardnekkige voeteczeem erg vertederend. Ook Riz Ahmed, de Pakistaanse Londenaar die dankzij The Night Of zijn grote doorbraak beleeft, zou een terechte winnaar zijn. Hij vertolkt de rol van de Pakistaanse student die de nachtmerrie van zijn leven beleeft en door het Amerikaanse gerecht wordt opgevreten en uitgespuugd, en doet dat erg geloofwaardig.

De Golden Globes worden op 8/1 uitgereikt in Beverly Hills. In de nacht van 8 op 9/1 live te zien bij Telenet Play More.

Lees ook: ‘Awardshows zijn de kuise versies van celebrity sex tapes’: Dave Mestdach voorspelt de Golden Globes voor film.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content