Philippe Geubels: ‘Allee, ik werk keihard, dan mag ik toch met een Jaguar rijden?’

© Jef Boes
Kristof Dalle Journalist

In maart legde Philippe Geubels zijn derde zaalshow te slapen, deze maand lanceerde hij de sitcom Geub en vanaf mei banjert hij door de medische wereld met de panelshow Is er een dokter in de zaal? Het belooft een gortdroge lente te worden. ‘”Het is alleen maar om te lachen”: dat blijft een heel rare kritiek op een stand-upcomedian.’

‘En heb jij dat al lang?’

Er stijgt gesakker op vanachter de stoel van Philippe Geubels. Daar zit een journalist met slechte knieën op verzoek van de fotograaf al iets te lang in hurkzit weggedoken om de stand-upper mits een berenknuffel van een extra paar armen te voorzien.

‘Je bent nog jong. Dat gaat waarschijnlijk gewoon een ontsteking zijn.’

Of er ook één hand op Geubels borst gelegd kan worden, vraagt de fotograaf.

‘Probeer eens een week Brufen, driemaal daags. Dat moet normaal wel helpen.’

En misschien nog even mooi handjes vasthouden, als het kan.

‘Of kurkuma, maar dan in grote hoeveelheden. Echt een wondermiddeltje voor de gewrichten.’

‘Merci, Philippe.’

‘Och, da’s nikske.’

***

Het was hooguit een kwestie van tijd alvorens Geubels zijn fascinatie voor de medische wereld in een tv-quiz zou gieten. De comedian, tv-presentator en sinds Geub (nu te zien bij Telenet) ook acteur zeult doorgaans een hele noodapotheek met zich mee als hij het huis verlaat en strooit sinds jaar en dag met raad en medicijnen waar nodig. ‘Het is gewoon tof om mensen te kunnen helpen met mijn voorraadje. Al zeg ik er ook altijd bij dat ze best eens dubbelchecken bij hun huisarts of een echte apotheker. (lacht)

Ik had een droom, ik wilde ergens raken, maar ondertussen heb ik de andere kant gezien, en die is ook maar dat.

Heb je vandaag al in je eigen dokterstas gezeten?

Philippe Geubels: Nee. Oké, ik heb vitamine C, zink, magnesium en Echinacea geslikt, zoals elke ochtend. Maar dat telt toch niet? (serieus) Onze voeding is vandaag zo ‘verarmd’ door intensieve landbouw en hydrocultuur dat we veel te weinig van die stoffen binnenkrijgen. Zelfs wie genoeg fruit en groenten eet, heeft vaak een magnesium- en zinktekort. Ik kan echt iedereen aanraden om supplementen te nemen.

Kale man wandelt plechtstatig door de apotheekrayon, kijkt strak in de camera: ‘Hallo, mijn naam is Philippe Geubels. Als comedian leid ik een druk en onregelmatig leven. Daarom slik ik…’

Geubels: (onverstoorbaar) Ik ben vitamine D nog vergeten te vermelden. Serieus, elke Belg zou dat moeten doen.

Waar komt die medische fascinatie vandaan?

Geubels: Ik weet het ook niet. Misschien is dat wel een verspild talent van mij, maar we zullen het nooit weten. School kon me nooit echt boeien, maar over actieve bestanddelen, de farmaindustrie en hoe ze op z’n Dieselgates bepaalde studies naar hun hand zetten, wil ik blijkbaar alles weten.

Is zo’n gezondheidsquiz ook niet één groot factcheckingmoeras? Ik wilde er daarnet, halverwege de raadpleging, niet over beginnen, maar de wonderen van kurkuma zijn bijvoorbeeld recent ontkracht.

Geubels: Ah, dat had ik dan nog niet gelezen. Maar daar zit het probleem ‘m net: op asbest na is het bijna onmogelijk om iets definitief gezond of ongezond te noemen. Vrijwel alles wat ergens een positief effect heeft, heeft wel een negatief effect op een ander deel van ons lichaam. En dan zwijg ik nog over de clickbaitstudietjes die ‘bewijzen’ dat mensen met een lintworm pakweg betere ondernemers zijn. We hebben die dan maar in een aparte ronde gegoten. Het moet vooral luchtig en geestig zijn. Verwacht je dus aan weetjes zoals hoe de stethoscoop is uitgevonden door een dokter die zijn oor niet tegen een vrouwenborst durfde te leggen.

In Taboe, waarin je vorig jaar de grenzen van humor aftastte én je een zeer empathisch interviewer betoonde, trok je voor een keer de serieuzere kaart. Heb je daar ook een ander publiek mee aangeboord, een publiek dat heel verward buiten is gekomen na je laatste zaalshow?

Geubels: Je wilt niet weten hoeveel mails ik na Taboe heb gekregen: ‘Geachte heer Geubels, ik was vroeger absoluut geen fan van u, maar sinds Taboe…’ Goh man, dan moe je het nu misschien ook niet worden. (lacht) De Geubels voor Taboe was exact dezelfde als die na Taboe. Alsof ik tot vorig jaar de hele tijd dikke mensen en gehandicapten onderschoffelde, maar een week in een West-Vlaams vakantiehuis mijn ogen geopend heeft? Ik ben altijd voorzichtig geweest met die thema’s. Tenzij de grap echt straf was.

Philippe Geubels: 'Allee, ik werk keihard, dan mag ik toch met een Jaguar rijden?'
© jef boes

In 2020 komt er dan toch een tweede seizoen van Taboe. Wat lang niet zeker was, bij gebrek aan geschikte minderheden of kwetsbare groepen.

Geubels: We zullen het sowieso met minder afleveringen doen. En ik heb ook lang getwijfeld of ik het zelfs nog wilde doen. Op zijn minst moest er genoeg tijd overheen gegaan zijn. Want eerlijk, dat tweede seizoen voelt voor mij als verraad. Verraad aan de mensen uit het eerste seizoen. Alsof ze louter een vervangbaar deel van een programma waren.

Net als Taboe was je sitcom Geub opnieuw onontgonnen terrein voor jou, en dus een risico. Waarom legt iemand die zichzelf zo vaak een angstige mens noemt telkens toch weer zijn hoofd op het kapblok?

Geubels: (lacht) Ondanks al die angsten heb ik blijkbaar nog altijd nood aan nieuwe uitdagingen. En die spanning geeft me behalve overactieve darmen toch ook nog steeds een enorme kick. Maar hey, als ze me morgen niet meer moeten, dan is het morgen ook gewoon gedaan. Geen ramp.

Wat iedereen ook maar zegt om zich in te dekken, maar het klinkt wel heel gelaten uit jouw mond.

Geubels: Ik had een droom, ik wilde ergens raken, maar ondertussen heb ik de andere kant gezien en die is ook maar dat, hoor. Het is al mooi geweest. Ik kan morgen gerust achter de schermen gaan werken. En een garage openhouden. Echt.

Als afgelikte verkoper? Of om aan auto’s te sleutelen?

Geubels: Vooral om erin te rijden.

Ik denk niet dat je het concept ‘garage’ helemaal vat.

Geubels: Ik heb er nochtans al één, samen met twee vrienden. Ik heb me gespecialiseerd in de sportievere dreamcars. Dreamcars die uiteindelijk gewoon blijven staan.

Je hebt dus een autocollectie, geen garage.

Geubels: (lacht) Ik zou ze graag allemaal houden, maar ze zijn echt wel te koop.

In Geub zit je financieel aan de grond, maar De Tijd leerde vorig jaar dat de nv Geubels nog nooit zo goed heeft gedraaid als de afgelopen jaren. In hoeverre is dat een probleem?

Geubels: Ik denk niet dat je het concept ‘probleem’ helemaal vat.

Allee, ik werk keihard, dan mag ik toch met een Jaguar rijden?

Een luxeprobleem, oké. Dat was een recente bedenking van Ricky Gervais, wiens stand-up ook teert op de illusie dat hij een man van het volk is. Ondanks de dreamcars en de miljoenen.

Geubels: Allee, ik werk keihard, dan mag ik toch met een Jaguar rijden? Doet dat iets af aan mijn geloofwaardigheid? Ik snap Gervais’ bezorgdheid, maar ik denk er echt niet in die termen over na. Ik verdien goed de kost, en mijn huis is een tikje groter tegenwoordig, maar ik ben toch niet veranderd? Dat geld geeft me nu bijvoorbeeld ook de vrijheid om een paar maanden niks te doen, maar ik hang het verder toch niet uit?

Die sabbatsmaanden die je nu neemt, kwamen blijkbaar net op tijd. Alle vitaminedoping ten spijt was de bobijn af. Klierkoorts, een verstoord immuunsysteem, opspelende darmen…

Geubels: Waar haal jij dat allemaal?

De Fokcast van Fokke van der Meulen van comedycafé The Joker.

Geubels: (binnensmonds) Die vuile Fokke… Je zit daar dan in zijn vieze kelder met een bandrecordertje voor je neus en je denkt dat je veilig bent. Ik heb gewoon veel te lang veel te hard gewerkt. Maar ik heb het idee dat het nu stilaan weer beter gaat. En zo heb ik ook de kans om wat tijd in te halen met mijn dochter. Center Parcs, Disneyland, Spanje, nog eens Center Parcs: dat kind weet niet wat haar plots overkomt.

Tevens geleerd uit diezelfde Fokcast: je kampt nog altijd met een zware angst voor plekken zonder toilet. Compleet ongerelateerd: hoe zijn de opnames op locatie voor Geub verlopen?

Geubels: (grinnikt) Ze hebben één keer een Dixi moeten inzetten, maar toen zaten we in de Ardennen. En daar hebben ze geen toiletten, zoals je weet. Ik heb dat al zolang ik me het kan herinneren. Dat is trouwens een vrij courante fobie, waar veel te weinig aandacht aan besteed wordt. Ik ben lang niet de enige die meteen checkt waar de toiletten zijn als hij ergens binnenkomt. Lastig wel, en een beetje een vicieuze cirkel: ik word angstig van plaatsen zonder toilet, en als ik angstig word, moet ik nog harder naar het toilet. Maar voor de rest ben ik tegenwoordig een gemakkelijke, hoor.

Die sitcom hing al even in de lucht.

Geubels: Ik wilde die zeven jaar geleden al maken. Woestijnvis gaf me daar toen ook de tijd en de middelen voor, maar uiteindelijk kregen we het niet rond. Tot Woestijnvis voorzichtig opperde dat het misschien tijd was om aan iets anders te beginnen. (lacht) Waarop ik Geubels en de Belgen heb gemaakt, samen met Jan Dircksens, die uiteindelijk ook die sitcom weer oprakelde. Hij haalde er Jan Reymen en Jeroom bij en plots was de trein toch weer vertrokken. Gelukkig, want ik wilde écht acteren. Ik droom nog altijd van een hoofdrol in een grote film, dat is zowat het allerhoogste voor mij.

Philippe Geubels: 'Allee, ik werk keihard, dan mag ik toch met een Jaguar rijden?'
© jef boes

Hoe vlot gaat dat acteren je af?

Geubels: Paniek blijkt moeilijker te spelen dan ik dacht.

Jij doet ook niet meteen aan grote emoties.

Geubels: Precies. Als ik in het echte leven panikeer, is dat ook eerder: ‘Ah ja, shit.’ (lacht) Maar zo sterk verschilt acteren nu ook weer niet van stand-up: als ik een tekst eenmaal in de vingers heb, kan ik die eindeloos op dezelfde manier reproduceren. Als je mijn shows twee avonden op rij bekijkt, zie je ook amper verschil. Sommige comedians teren op variatie en willen dat elke avond uniek is, maar ik kan niet anders. Mijn jokes verliezen hun kracht vaak al wanneer je twee woorden van plaats verandert.

Denk je dan aan ‘Geub: The Movie’? Of schat je je bereik hoger in dan versies van jezelf?

Geubels: Misschien wel. Al heb ik ook lang gedacht van niet: je kunt mij een pruik geven of me in een ander milieu plaatsen, maar je blijft altijd Philippe Geubels zien en horen. Sinds Undercover geloof ik dat het misschien wel kan. Ik had er vooraf mijn twijfels bij, maar het heeft mij nog geen moment gestoord dat Tom Waes, de bekendste mens van Vlaanderen, die agent speelt. Dus als Waes zichzelf kan overstijgen, waarom ik dan niet? Maar voor Geub was het gewoon logischer om een versie van mezelf te spelen. En dat ik de normaalste van de bende zou zijn. Dat werkt gewoon. Mij vernederen is altijd plezant.

Was het een bewuste keuze om Dikke Dirk (Flor Decleir) de vettige ‘soppen in een kalkoen’-moppen te laten maken? Omdat jij de perceptie zo al tegen hebt?

Geubels: Ik maak nochtans ook graag een vettig moppeke. (lacht) Alleen kan blijkbaar niet iedereen het onderscheid maken tussen vettig en seksistisch. Ik maak géén seksistische moppen. Al heb ik dat beeld misschien zelf wat in de hand gewerkt door De slimste mens: oneliners kunnen al eens misbegrepen worden. En het helpt ook niet dat krantenredacties elk seizoen het aantal ‘aangebrande’ moppen gaan tellen, net als het aantal vrouwelijke kandidaten. Waar is dat allemaal voor nodig? De slimste mens is een laatavondquiz voor volwassenen. Tegelijkertijd kijken we in vroege primetime al honderd jaar naar een hoerenlopende industrieel die vrouwen bepotelt in een café waar de dames sherry nippen in luipaardprint en de toogklevende mannen alcoholisme verheerlijken. (droog) Journalisten moeten vooral doen wat ze willen, maar ze hebben zich precies toch van strijd vergist.

Ik word angstig van plaatsen zonder toilet, en als ik angstig word, moet ik nog harder naar het toilet.

De obsessie met De slimste mens is overdreven, akkoord. Maar wordt niet elke panelshow vandaag in het representatieweegschaaltje gelegd? Bij de Nederlandse talkshow RTL Late Night vroeg presentator Twan Huys je dit jaar ook nog een tikje vilein hoeveel vrouwen er in Is er een dokter zouden zitten.

Geubels: Ik blijf dat iets heel dubbels vinden. Natuurlijk zitten er vrouwen in, maar ik ga het echt niet forceren. Het laatste wat ik wil, is dat iemand zich moet afvragen of je daar zit om het quotum te halen. Zo’n show heeft vooral panelleden nodig die naar een pointe kunnen toewerken en een beetje haantjesgedrag in zich hebben. Als dat toevallig meer mannen dan vrouwen zijn, dan is dat maar zo. Taboe heeft me op het vlak van representatie wel aan het denken gezet. Dat we bijvoorbeeld nog nooit een geschikt nieuwsanker hebben gehad dat toevallig in een rolstoel zat, da’s toch vreemd? Maar tegelijk moet je ook niemand nieuwsanker maken omdat hij of zij toevallig in een rolstoel zit en er nog iets afgevinkt moet worden.

Is jouw stand-up geëvolueerd de laatste jaren, onder invloed van Taboe, bepaalde hashtags of de algemene wokeness in de lucht.

Geubels: (lacht) Uiteraard. Maar niet omdat er iets in de lucht hangt, gewoon omdat ik ouder geworden ben. Telkens als Erik Van Looy me de laatste jaren tijdens de voorbereiding van De slimste mens voorstelde om hier of daar een mop over mijn vrouw te maken, heb ik dat afgeblokt. ‘Sorry Erik, maar ik heb het gehad met moppen over mijn vrouw.’ Wil ik het nog over de verhouding tussen de geslachten hebben en gebruik ik haar dan soms nog eens als voorbeeld? Ja. Maar die makkelijke, ongenuanceerde moppen genre ‘mijn vrouw is zo dik dat…’, daar denk ik allang niet meer aan. Dat is vooral een persoonlijke zaak, maar het genre op zich is natuurlijk ook geëvolueerd. Aangebrande, racistische grappen moet je in 2019 ook vooral niet meer maken, bijvoorbeeld, zelfs niet om mensen een spiegel voor te houden. Gewoon afblijven, jongens.

Vorig jaar was het struikelen over de Vlaamse en internationale comedians die Nanette, de Netflix-special van Hannah Gadsby, maar niks vonden. Of zelfs maar stand-up vonden. Jij was een uitzondering. Wat me, toegegeven, enigszins verbaasde.

Geubels: Nanette was straffe, originele comedy. Daar zaten goeie grappen in. En die laatste twintig minuten (waarin Gadsby het over haar verkrachting heeft, nvdr.) lieten mij triestig en gebroken achter. Dat moet de eerste keer zijn dat comedy mij zoiets heeft doen voelen. Opdracht geslaagd, denk ik dan. Ik kan soms ook zeer jaloers zijn op inhoudelijk sterke comedians zoals Gadsby of Michael Van Peel. Maar je moet ook shows hebben die ‘gewoon’ om te lachen zijn. Dat mag ook, hè. Al is dat natuurlijk wel exact wat mij altijd weer aangewreven wordt door, wel ja, Knack Focus en de andere hogerecultuurpriesters. (lachje)

Blijkbaar kan niet iedereen het onderscheid maken tussen vettig en seksistisch. Ik maak géén seksistische moppen.

En dat zeg ik echt zonder rancune. Ik heb me er ondertussen bij neergelegd dat er neerbuigend over mij geschreven wordt. Dat maakt ook dat ik niet wakker hoef te liggen van recensies: ik wéét dat mijn zaalshows sowieso afgebroken worden. (denkt na) Ik heb eigenlijk nog nooit een echt goede recensie gekregen. Heel raar. Enkel een lach is blijkbaar niet voldoende. Terwijl ‘het is alleen maar om te lachen’ toch een heel rare kritiek op een stand-upcomedian is. Niks moeilijker dan anderhalf uur gewoon grappig zijn aan een gemiddelde van drie pointes per minuut. Zeker als je nul inhoud hebt om je achter te verstoppen. (lacht)

Heb je het ooit geprobeerd? Ligt er nergens een lange tirade over pakweg big pharma in de schuif?

Geubels: O, ja. Op den duur ging ik jullie gelijk geven. Dan kwam ik thuis na een conference van Van Peel en had ik besloten dat ik ook maatschappelijk relevante comedy wilde maken. Die kramp heeft zich doorgetrokken in Hoe moet het nu verder?, mijn tweede zaalshow. Verhalender, geen drie jokes per minuut meer… Het is de slechtste zaalshow van de drie geworden. Stom van mij. Jan Dircksens, die al jaren voor mij schrijft, heeft me toen gelukkig teruggefloten. ‘Kunnen we het niet gewoon plezant houden, Philippe?’ En hij had overschot van gelijk.

Geub

Alle afleveringen zijn te zien in Play en Play More van Telenet. Eén zendt de reeks dit najaar uit.

Is er een dokter in de zaal?

Vanaf 2/5 op Eén.

Philippe Geubels

Geboren in 1981 in Dendermonde.

Valt in 2007 op in de finale van de Comedy Casino Cup.

Maakt onder meer de tv-programma’s Dr. Livingstone (Vier), Geubels en de Belgen (Vier) en Taboe (Eén) en zetelde tot 2017 als jurylid in De slimste mens.

Toerde met de zaalshows Droog (2009), Hoe moet het nu verder? (2011) en Bedankt voor alles (2019).

Debuteert in Geub als acteur – als je de film K3 Dierenhotel niet meerekent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content