"Toen '24' in 2001 op onze schermen ontplofte, was het gewaagd, opwindend en net op tijd. Het verscheen immers kort na 9/11. Ziet het er nu vermoeid uit? Misschien", schrijft de Britse krant The Telegraph.

Ook het Amerikaanse Time Magazine blijft in het midden: "Zoals iemand in het begin van '24' tegen Jack zegt: 'je was echt iets speciaal, Bauer - vroeger dan.' Nu is hij exact zoals hij was, niet minder, maar ook niet meer."

De New York Times ziet hierin iets negatief: "Het ziet er gedateerd uit. '24' heeft het televisielandschap dan wel veranderd, maar is zelf niet veranderd. Televisie is daarentegen blijven evolueren."

Update, maar dezelfde basisingrediënten

Nochtans is in '24: Live Another Day' heel wat veranderd. Zo ruimt de Counter Terrorist Unit plaats voor een hackerscollectief dat de cast van iets als 'WikiLeaks: The Musical' zou kunnen vormen. De rebelse Bauer is nog steeds persona non grata, maar wordt nu door de overheid als terrorist aanzien. Ook heeft Jacks vrouwelijke sidekick Chloé een makeover gekregen en is ze nu een cybergothchick die makkelijk in Stieg Larssons Millenniumtrilogie zou kunnen meespelen. Verder speelt de nieuwe reeks zich af in Londen en niet in de Verenigde Staten.

Het typische real-time karakter van de originele '24', waarbij elke aflevering een uur van het verhaal vormde, wordt ook min of meer aan de kant geschoven. De uurtitels worden behouden, maar enkele uren worden overgeslagen. 'Kort en krachtig', moeten ze bij televisiestation Fox gedacht hebben. In tegenstelling tot vroeger zullen er nu dus - zoals bij de meeste tv-series - maar 12 afleveringen zijn.

Dubbel verdict

Daarom is '24: Live Another Day' volgens critici niets meer dan een geüpdate versie van het bekende recept. Het verdict klinkt dan ook dubbel. "Als je een '24' wil zien die erg hard lijkt op de laatste aflevering in 2010, dan zal '24: Live Another Day' je plezieren. Als je tijdens die vier jaar pauze praktisch alles van de serie vergeten bent, dan kan het je misschien verrassen. Voor de rest is '24' '24' gebleven, ook al raakt de nieuwe maar aan 12", besluit Time Magazine.

"'24' was altijd meer sloophamer dan verfborstel. De comeback levert nog steeds ijzingwekkende spanning en onverwachte wendingen op", beaamt The Telegraph. "Het digitale lettertype op de tikkende klok ziet er misschien gedateerd uit, maar de spanningopbouwende beeps zorgen nog steeds voor koude rillingen." (SR)

"Toen '24' in 2001 op onze schermen ontplofte, was het gewaagd, opwindend en net op tijd. Het verscheen immers kort na 9/11. Ziet het er nu vermoeid uit? Misschien", schrijft de Britse krant The Telegraph. Ook het Amerikaanse Time Magazine blijft in het midden: "Zoals iemand in het begin van '24' tegen Jack zegt: 'je was echt iets speciaal, Bauer - vroeger dan.' Nu is hij exact zoals hij was, niet minder, maar ook niet meer." De New York Times ziet hierin iets negatief: "Het ziet er gedateerd uit. '24' heeft het televisielandschap dan wel veranderd, maar is zelf niet veranderd. Televisie is daarentegen blijven evolueren." Update, maar dezelfde basisingrediënten Nochtans is in '24: Live Another Day' heel wat veranderd. Zo ruimt de Counter Terrorist Unit plaats voor een hackerscollectief dat de cast van iets als 'WikiLeaks: The Musical' zou kunnen vormen. De rebelse Bauer is nog steeds persona non grata, maar wordt nu door de overheid als terrorist aanzien. Ook heeft Jacks vrouwelijke sidekick Chloé een makeover gekregen en is ze nu een cybergothchick die makkelijk in Stieg Larssons Millenniumtrilogie zou kunnen meespelen. Verder speelt de nieuwe reeks zich af in Londen en niet in de Verenigde Staten. Het typische real-time karakter van de originele '24', waarbij elke aflevering een uur van het verhaal vormde, wordt ook min of meer aan de kant geschoven. De uurtitels worden behouden, maar enkele uren worden overgeslagen. 'Kort en krachtig', moeten ze bij televisiestation Fox gedacht hebben. In tegenstelling tot vroeger zullen er nu dus - zoals bij de meeste tv-series - maar 12 afleveringen zijn. Dubbel verdict Daarom is '24: Live Another Day' volgens critici niets meer dan een geüpdate versie van het bekende recept. Het verdict klinkt dan ook dubbel. "Als je een '24' wil zien die erg hard lijkt op de laatste aflevering in 2010, dan zal '24: Live Another Day' je plezieren. Als je tijdens die vier jaar pauze praktisch alles van de serie vergeten bent, dan kan het je misschien verrassen. Voor de rest is '24' '24' gebleven, ook al raakt de nieuwe maar aan 12", besluit Time Magazine. "'24' was altijd meer sloophamer dan verfborstel. De comeback levert nog steeds ijzingwekkende spanning en onverwachte wendingen op", beaamt The Telegraph. "Het digitale lettertype op de tikkende klok ziet er misschien gedateerd uit, maar de spanningopbouwende beeps zorgen nog steeds voor koude rillingen." (SR)