Gatz: ‘VRT stopt best met uitzenden religieuze erediensten’

© BELGAIMAGE

In het Vlaams Parlement sprak de minister van Media zich uit over de erediensten die de VRT uitzendt. De andere meerderheidspartijen, CD&V en N-VA, leggen de bal in het kamp van de openbare omroep.

Als het van minister van Media Sven Gatz (Open VLD) afhangt, stopt de VRT in de toekomst best met het uitzenden van religieuze erediensten. Hij wil daarover in gesprek gaan met de openbare omroep bij de geplande tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst na nieuwjaar. Dat heeft Gatz woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).

De vragen kwamen er naar aanleiding van een aankondiging van de openbare omroep dat ze voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar zal uitzenden. Die islamitische erediensten komen naast de bestaande rooms-katholieke erediensten en de erediensten van de andere erkende religies in ons land.

Maar het uitzenden van religieuze erediensten hoort volgens mediaminister Sven Gatz ‘niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonomie beslissingsbevoegdheid’ van de VRT.

Eind 2015 schafte Gatz al de uitzendingen door derden af, waarin verschillende levensbeschouwelijke verenigingen het woord kregen. De eucharistiebewegingen bleven toen ongemoeid, omdat ze pasten in een lange traditie van dienstverlening voor zieke en herstellende gelovigen, die niet in de mis geraken. Dat leverde kritiek op van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, die sprak van discriminatie.

Decretale vrijheid

Volgens de Open VLD-minister verdienen de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen, waaronder de verschillende religies, zeker hun plaats bij de openbare omroep. ‘Maar in de beheersovereenkomst was afgesproken om de verschillende levensbeschouwingen te integreren in het redactionele aanbod van de openbare omroep. Een eredienst uitzenden is geen redactioneel programma’, aldus Gatz. De minister wil daarom de geplande tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst van de VRT aangrijpen om de kwestie aan te kaarten bij de VRT.

De kwestie zal wellicht ook voer voor discussie zijn binnen de Vlaamse meerderheid. Zo behoort het uitzenden van erediensten volgens CD&V-parlementslid Karin Brouwers tot de ‘decretale vrijheid’ van de VRT. ‘We gaan toch niet naar een staatstelevisie gaan waarbij we zeggen wat er al dan op tv mag komen?’, aldus Brouwers. En ook volgens N-VA zit er een zekere logica in de keuze van de VRT om ook de islamitische eredienst aan bod te laten komen naast de andere erkende religies. Maar volgens parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) is het dan wel belangrijk dat de eredienst in het Nederlands verloopt en dat de VRT daar ook op toeziet.

VRT vraagt Gatz respect voor onafhankelijke programmering

De openbare omroep vraagt Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) de onafhankelijkheid van de programmering te respecteren.

‘De beheersovereenkomst is duidelijk’, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur. ‘Levensbeschouwelijke strekkingen worden geïntegreerd in het aanbod van de publieke omroep en de VRT organiseert structureel overleg met de vertegenwoordiging van de levensbeschouwelijke strekkingen.’

Alleen interpreteert de minister dat anders: volgens hem moeten de levensbeschouwingen worden geïntegreerd in het redactionele aanbod. ‘De VRT heeft een dienstverlenende opdracht die ze reeds jarenlang vervult ten dienste van wie niet in de mogelijkheid is om erediensten bij te wonen’, stelt Luc Van den Brande.

Dat er een evaluatie is voorzien in de lopende beheersovereenkomst ontkent hij. De voorzitter vraagt respect voor de onafhankelijke programmering van de omroep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content