Dat meldt de VRT op basis van haar familie.

Gelauwerd

Dora van der Groen heeft meer dan 50 jaar geacteerd en was een van Vlaanderens bekendste actrices. Ze is bij het brede publiek vooral bekend van haar rollen als de verstandelijk gehandicapte Pauline in de film Pauline en Paulette (2001) en als de aftakelende moeder in Moeder waarom leven wij (1993). Andere bekende producties waarin ze schitterde zijn Wij, Heren van Zichem, Zonderlinge Zielen, Terug naar Oosterdonk en Leonie.

In 2010 kende de Stichting Conservatorium Antwerpen haar de titel 'Maestro Honoris Causa' toe. Ze kreeg die bekroning als eerste vrouw en als eerste niet-musicus. Het was toen in De Singel in Antwerpen haar laatste publieke optreden.

Studio Herman Teirlinck

Van der Groen behoorde na de Tweede Wereldoorlog tot de eerste lichting studenten van de baanbrekende theaterdocent Herman Teirlinck, naar wie de voormalige Studio Herman Teirlinck is genoemd.

Vanaf 1978 werd ze artistiek leider van de toneelafdeling van het Antwerps conservatorium. Als theaterdocente onderwees ze bekende acteurs en regisseurs zoals Luk Perceval, Lucas Vandervost, Warre Borgmans, Frank Focketyn en Tom Van Dijck. Eind jaren 90 werd de opleiding zelfs omgedoopt tot 'Toneel Dora van der Groen', maar in 2000 moest haar opleiding, onder dwang, fuseren met Studio Herman Teirlinck. (Belga/KVDA/EVS)

Dat meldt de VRT op basis van haar familie. Dora van der Groen heeft meer dan 50 jaar geacteerd en was een van Vlaanderens bekendste actrices. Ze is bij het brede publiek vooral bekend van haar rollen als de verstandelijk gehandicapte Pauline in de film Pauline en Paulette (2001) en als de aftakelende moeder in Moeder waarom leven wij (1993). Andere bekende producties waarin ze schitterde zijn Wij, Heren van Zichem, Zonderlinge Zielen, Terug naar Oosterdonk en Leonie.In 2010 kende de Stichting Conservatorium Antwerpen haar de titel 'Maestro Honoris Causa' toe. Ze kreeg die bekroning als eerste vrouw en als eerste niet-musicus. Het was toen in De Singel in Antwerpen haar laatste publieke optreden.Van der Groen behoorde na de Tweede Wereldoorlog tot de eerste lichting studenten van de baanbrekende theaterdocent Herman Teirlinck, naar wie de voormalige Studio Herman Teirlinck is genoemd. Vanaf 1978 werd ze artistiek leider van de toneelafdeling van het Antwerps conservatorium. Als theaterdocente onderwees ze bekende acteurs en regisseurs zoals Luk Perceval, Lucas Vandervost, Warre Borgmans, Frank Focketyn en Tom Van Dijck. Eind jaren 90 werd de opleiding zelfs omgedoopt tot 'Toneel Dora van der Groen', maar in 2000 moest haar opleiding, onder dwang, fuseren met Studio Herman Teirlinck. (Belga/KVDA/EVS)