Nu woensdag publiceert Knack Focus naar aanleiding van de 60e verjaardag van televisie in Vlaanderen een Tv Top 60, een lijst van de beste tv-series uit de afgelopen decennia. Om het debat alvast aan te zwengelen: 8 titels die de lijst niet hebben gehaald, en waarom. Boardwalk empire Een prestigereeks van HBO en een epigoon van The Sopranos, maar toch vooral een serie van 'net niet': net niet meeslepend en indrukwekkend genoeg om echt te beklijven.

The killing Deze Scandinavische krimi heeft weliswaar de wereld veroverd, omdat ze zo spannend en goed gemaakt is. Maar op een moment dat reeksen als The Wire of The Shield het genre tot op het bot hebben uitgekleed, blijft The Killing toch erg traditioneel. Eén zaak die over een heel seizoen wordt uitgesponnen zegt u? Dat was ook al het uitgangspunt van Murder One uit 1995, en die staat er ook niet in.

Dallas

Nostalgie is een slechte raadgever. De kaskraker van de jaren 80 heeft de tand des tijds zeer slecht doorstaan, en heeft nauwelijks invloed gehad op de tv die erna werd gemaakt, in tegenstelling tot minder populaire reeksen uit de eighties, zoals Hill Street Blues.

Heimat

Een twijfelgeval: kwalitatief gezien kwam het epos van Edgar Reitz over Duitsland wel in aanmerking, maar je kunt Heimat ook beschouwen als een film - een erg lange, episodisch gestructureerde film weliswaar maar toch. En omdat Reitz zijn werk zélf altijd omschrijft als een film, zijn we hem maar gevolgd.

Monty python's Flying Circus Nog een twijfelgeval: niemand zal de kwaliteit en de invloed van Monty Python betwisten, maar om het enigszins overzichtelijk te houden hebben we ons voor de top 60 beperkt tot de échte series. Geen sketchshows dus zoals Monty Python, Little Britain, League of Gentlemenof In de Gloria.

Band of Brothers Band of Brothers is zeer goed, ja, een van de beste oorlogsseries ooit, ja. Maar ook een miniserie, en omdat die automatisch bevoordeeld zijn tegenover reeksen die vele seizoenen meegaan - het is nu eenmaal makkelijker om zwakke momenten te vermijden als je maar tien afleveringen moet maken - zijn we er strenger voor geweest. En Band of brothers is en blijft heel klassiek gemaakte en vertelde televisie, die bleek afsteekt tegenover de experimenten die David Chase, David Milch of David Simon in diezelfde periode bij HBO aandurfden.

Sherlock

Een van de meest bejubelde Britse reeksen van de afgelopen jaren, en toch: uiteindelijk zijn er van Sherlock nog maar zes afleveringen gemaakt en ook al zijn die uitstekend, van House MD, dat de mosterd ook bij Arthur Conan Doyle haalde, kunnen we zo tien afleveringen opnoemen die even goed zijn. En House staat er ook niet in.

Homeland

Het prijsbeest van het moment, maar toch een reeks waarvan we denken dat ze minder een plaats in de geschiedenis zal verdienen dan Mad Men of Breaking Bad. Want na het eerste seizoen is Homeland snel afgezakt tot het niveau van de weliswaar goed gemaakte maar al bij al oppervlakkige thrillerserie. (SW)

Nu woensdag publiceert Knack Focus naar aanleiding van de 60e verjaardag van televisie in Vlaanderen een Tv Top 60, een lijst van de beste tv-series uit de afgelopen decennia. Om het debat alvast aan te zwengelen: 8 titels die de lijst niet hebben gehaald, en waarom. Boardwalk empire Een prestigereeks van HBO en een epigoon van The Sopranos, maar toch vooral een serie van 'net niet': net niet meeslepend en indrukwekkend genoeg om echt te beklijven. The killing Deze Scandinavische krimi heeft weliswaar de wereld veroverd, omdat ze zo spannend en goed gemaakt is. Maar op een moment dat reeksen als The Wire of The Shield het genre tot op het bot hebben uitgekleed, blijft The Killing toch erg traditioneel. Eén zaak die over een heel seizoen wordt uitgesponnen zegt u? Dat was ook al het uitgangspunt van Murder One uit 1995, en die staat er ook niet in. Dallas Nostalgie is een slechte raadgever. De kaskraker van de jaren 80 heeft de tand des tijds zeer slecht doorstaan, en heeft nauwelijks invloed gehad op de tv die erna werd gemaakt, in tegenstelling tot minder populaire reeksen uit de eighties, zoals Hill Street Blues. Heimat Een twijfelgeval: kwalitatief gezien kwam het epos van Edgar Reitz over Duitsland wel in aanmerking, maar je kunt Heimat ook beschouwen als een film - een erg lange, episodisch gestructureerde film weliswaar maar toch. En omdat Reitz zijn werk zélf altijd omschrijft als een film, zijn we hem maar gevolgd. Monty python's Flying Circus Nog een twijfelgeval: niemand zal de kwaliteit en de invloed van Monty Python betwisten, maar om het enigszins overzichtelijk te houden hebben we ons voor de top 60 beperkt tot de échte series. Geen sketchshows dus zoals Monty Python, Little Britain, League of Gentlemenof In de Gloria. Band of Brothers Band of Brothers is zeer goed, ja, een van de beste oorlogsseries ooit, ja. Maar ook een miniserie, en omdat die automatisch bevoordeeld zijn tegenover reeksen die vele seizoenen meegaan - het is nu eenmaal makkelijker om zwakke momenten te vermijden als je maar tien afleveringen moet maken - zijn we er strenger voor geweest. En Band of brothers is en blijft heel klassiek gemaakte en vertelde televisie, die bleek afsteekt tegenover de experimenten die David Chase, David Milch of David Simon in diezelfde periode bij HBO aandurfden. Sherlock Een van de meest bejubelde Britse reeksen van de afgelopen jaren, en toch: uiteindelijk zijn er van Sherlock nog maar zes afleveringen gemaakt en ook al zijn die uitstekend, van House MD, dat de mosterd ook bij Arthur Conan Doyle haalde, kunnen we zo tien afleveringen opnoemen die even goed zijn. En House staat er ook niet in. Homeland Het prijsbeest van het moment, maar toch een reeks waarvan we denken dat ze minder een plaats in de geschiedenis zal verdienen dan Mad Men of Breaking Bad. Want na het eerste seizoen is Homeland snel afgezakt tot het niveau van de weliswaar goed gemaakte maar al bij al oppervlakkige thrillerserie. (SW)