1. Ten oorlog

(één)

2. De rechtbank

(VIER)

3. Ik wil ook een lief

(VIER)

4. Naar de top

(Canvas)

5. Alleen Elvis blijft bestaan

(Canvas)

6. Nooit meer dezelfde

(Canvas)

7. De ideale wereld

(VIER)

8. Safety First

(VTM)

9. Red Star Line

(Canvas)

10. Connie & Clyde

(VTM)

2013 zou het jaar zijn waarin er slachtoffers zouden vallen, waarin door de vele, grote investeringen die gedaan waren in de herfst van 2012 - toen één en VTM zich moesten wapenen tegen de start van VIER - het tv-landschap armer zou worden. Dat valt achteraf bezien eigenlijk goed mee, want een top 10 samenstellen was niet zo moeilijk - in het lijstje hierbij zijn titels als Reizen Waes (één), Eigen kweek (één), Geubels en de Belgen (VIER), Is 't nog ver? (VIER), Land in de kering (Canvas) of Comedian vindt werk (Canvas) net weggevallen.

Vooral VIER lijkt na de moeilijke start vorig jaar een beetje zijn draai te hebben gevonden. De spanningen tussen de Woestijnvis-aanpak en het VT4-verleden zijn weliswaar nog lang niet weg - geen beter voorbeeld daarvan dan het moeilijke huwelijk tussen De ideale wereld en Komen eten, twee programma's die niet harder van toon konden verschillen maar toch in het zendschema na elkaar komen. De ideale wereld was wel bij momenten een van de grappigste programma's van het najaar, een reeks waarvan je een best of zou kunnen samenstellen die de rest van de top 10 in de schaduw stelt. Ook andere VIER-reeksen waren uitstekend: Ik wil ook een lief was erg sober en ontroerend, De rechtbank beleefde zijn beste seizoen ooit, met als hoogtepunt de assisenafleveringen, en met Geubels en de Belgen werd een remake gemaakt die niet echt zo aanvoelde.

Enkel op het vlak van fictie waren de afgelopen maanden wat minder dan vorig jaar, toen de top 2 uit series van eigen bodem bestond, met Quiz Me Quick en Clan. Zelfs de beste reeksen die dit jaar op het scherm kwamen, steken bleek af tegen die twee: Safety First en Connie & Clyde zijn goede genreoefeningen, maar ook niet veel meer dan dat, Eigen kweek is iets te veel een one-trick pony en Met man en macht deemsterde na de eerste helft helemaal weg. Misschien dus niet toevallig dat enkele van de grootste flops van het jaar in die categorie terug te vinden zijn, met het wel erg vederlichte Crème de la crème (VTM) en natuurlijk Albert II (één), een serie die er qua guilty pleasure in slaagde om zelfs Temptation Island naar de kroon te steken.

2013 zou het jaar zijn waarin er slachtoffers zouden vallen, waarin door de vele, grote investeringen die gedaan waren in de herfst van 2012 - toen één en VTM zich moesten wapenen tegen de start van VIER - het tv-landschap armer zou worden. Dat valt achteraf bezien eigenlijk goed mee, want een top 10 samenstellen was niet zo moeilijk - in het lijstje hierbij zijn titels als Reizen Waes (één), Eigen kweek (één), Geubels en de Belgen (VIER), Is 't nog ver? (VIER), Land in de kering (Canvas) of Comedian vindt werk (Canvas) net weggevallen. Vooral VIER lijkt na de moeilijke start vorig jaar een beetje zijn draai te hebben gevonden. De spanningen tussen de Woestijnvis-aanpak en het VT4-verleden zijn weliswaar nog lang niet weg - geen beter voorbeeld daarvan dan het moeilijke huwelijk tussen De ideale wereld en Komen eten, twee programma's die niet harder van toon konden verschillen maar toch in het zendschema na elkaar komen. De ideale wereld was wel bij momenten een van de grappigste programma's van het najaar, een reeks waarvan je een best of zou kunnen samenstellen die de rest van de top 10 in de schaduw stelt. Ook andere VIER-reeksen waren uitstekend: Ik wil ook een lief was erg sober en ontroerend, De rechtbank beleefde zijn beste seizoen ooit, met als hoogtepunt de assisenafleveringen, en met Geubels en de Belgen werd een remake gemaakt die niet echt zo aanvoelde. Enkel op het vlak van fictie waren de afgelopen maanden wat minder dan vorig jaar, toen de top 2 uit series van eigen bodem bestond, met Quiz Me Quick en Clan. Zelfs de beste reeksen die dit jaar op het scherm kwamen, steken bleek af tegen die twee: Safety First en Connie & Clyde zijn goede genreoefeningen, maar ook niet veel meer dan dat, Eigen kweek is iets te veel een one-trick pony en Met man en macht deemsterde na de eerste helft helemaal weg. Misschien dus niet toevallig dat enkele van de grootste flops van het jaar in die categorie terug te vinden zijn, met het wel erg vederlichte Crème de la crème (VTM) en natuurlijk Albert II (één), een serie die er qua guilty pleasure in slaagde om zelfs Temptation Island naar de kroon te steken.