Bart Peeters brengt BV’s een laatste groet

Bekend volk als Stijn Meuris, Sien Eggers en Walter Grootaers mogen getuige zijn van hun eigen begrafenis in de nieuwe comedyshow ‘Een Laatste Groet’, gepresenteerd door Bart Peeters en te zien op Canvas.

Een Laatste Groet Vanaf maandag 30/1, 20.40 – Canvas

Zweeft u in uw dromen geregeld over de afgeladen uitvaardienst van uw eigen stoffelijke overschot? Zoek dan dringend professionele hulp óf kijk naar het nieuwe programma van Bart Peeters: Een laatste groet.

Bekend volk als Stijn Meuris, Sien Eggers en Walter Grootaers mogen getuige zijn van hun eigen begrafenis. Vanwaar dat toch wat vreemde idee? Bart Peeters: De combinatie van humor en dood blijft een taboe. Over het huwelijk zijn grappen courant, maar over een begrafenis veel minder. Al lachen we bij Een laatste groet niet met de tragische kant van het sterven, zoals met de slachtoffers van Pukkelpop of de aanslag in Luik. Het mikpunt van de spot is de overledene. We gaan ervan uit dat iedereen wel nieuwsgierig is naar wat er op zijn uitvaart zal worden verteld. Daarvoor hebben we telkens drie goede vrienden uitgenodigd, zoals Adriaan Van den Hoof, Pieter Embrechts en Bart Cannaerts.

Is de nieuwsgierigheid sterker dan hun bijgeloof? Peeters: Bij mijn weten heeft er niemand neen gezegd uit schrik om zijn eigen dood over zich af te roepen. Weet je, het was zelfs gemakkelijker om kandidaten te ronselen dan voor Mag ik u kussen?. Al zal de reputatie van dat programma ons wel geholpen hebben. Mensen weten dat onze humor wel eens van de norm durft af te wijken, maar we zullen nooit kwetsend uit de hoek komen.

Jullie vallen ook terug op de equipe van ‘Mag ik u kussen?’. Zien we daar Linde Merckpoel als nieuwe aanwinst? Peeters: Elk seizoen gaan we op zoek naar nieuwe mensen. Je staande houden tussen mensen als Van den Hoof, Philippe Geubels en Tine Embrechts, dat kun je niet iedereen aandoen. Een laatste groep hebben we onderworpen aan cafétests. Linde was een van de nieuwe mensen die we hebben uitgeprobeerd en zij bleek een frisse en geestige verschijning. Het is natuurlijk leuk om zo iemand te lanceren.


Hebben jullie dat fraaie decor in glas-in-loodstijl overigens geleend van de collega’s van Braambos? Peeters: Nee, dat is het werk van Tom Hautekiet, de man die de hoezen van mijn platen ontwierp en samen met Ludovic Beun ook tekende voor het decor van Mag ik u kussen?. Bij Een laatst groet is dat overigens geen kapel. We hebben er heel ernstig over het gewaakt dat het programma niet in het vaarwater van religie terecht komt – geen katholicisme, maar ook geen boeddhisme of sjamanisme.

Ontwaren we daar trouwens niet een heel ‘Het Peulengaleis’-achtig hert op de doodskist? Peeters: Ja, er mocht niets afschrikwekkends op de kist prijken. De ‘overledene’ gaat er op het einde van het programma ook effectief in liggen om een muzikale hommage te aanhoren. Wat dat betreft is onze uitvaartplechtigheid een format op zich. (Lacht) Commercialiseren? Dat doet me denken aan de groep Kiss: muzikaal verre van geweldig, maar de winkel blijft draaien dankzij een uitgekiend gamma aan merchandising, inclusief doodskist.

Worstel jij na ‘De slimste thuis’ op één met het ‘afschieten na de eerste keer’-syndroom? Een programma lijkt geen tijd meer te krijgen om te groeien. Peeters: Oh, maar ik heb er helemaal geen probleem mee om te zeggen dat De slimste thuis zijn start gemist heeft. Het programma begon midden in een hittegolf, gevolgd door een mooie nazomer. Ik denk te moeten bekennen dat ik de avond van de eerste uitzending zelf op een terras zat. En wat dat ‘eerste keer’-syndroom betreft, De slimste thuis is uiteindelijk in zijn plooi gevallen. Of je vandaag nog een miljoen kijkers kunt lokken met een programma dat verschillenden leden van de familie moet aanspreken, is dan weer een andere discussie.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content