Cersei Lannister

De goden waren Cersei Lannister niet welgezind in het vierde seizoen. Na het overlijden van haar oudste zoon Joffry, stuurde haar broer Tyrion vaderlief naar het hiernamaals. En als klap op de vuurpijl is de zelfverklaarde regentes nu genoodzaakt haar jongste zoon Tommen uit te huwelijken aan Margaery Tyrel. De dochter van een familie met wie ze een vertroebelde relatie heeft. Zij is er namelijk van overtuigd dat de Tyrels hun zinnen hebben gezet op haar ijzeren troon.

De eens zo nuchtere en geslepen Cersei staat nu wel heel dicht aan de rand van de afgrond. En als George R.R. Martin ons één ding geleerd heeft, is dat één verkeerde inschatting je je hoofd kan kosten in Westeros. Kijk maar naar de overmoedige Oberyn Martel.

Tyrion Lannister

Ook Tyrion Lannister heeft al betere dagen gekend. Na koningsmoordenaar prijkt nu ook familiemoordenaar op zijn lugubere palmares. Reden genoeg voor talloze huurmoordenaars om de jacht in te zetten op de dwerg in de hoop op een goed blaadje te staan bij Cersei.

Na zijn vlucht uit Kings Landing heeft Tyrion geen garantie dat zijn leven niet langer op het spel staat.

Dat kan Daenerys Targarayen beamen. Verschillende moordlustige figuren hebben reeds haar pad gekruist. En dat terwijl zij vertoeft in het verre Essos. Zelfs één van haar trouwste handlangers, Jorah Mormont, bleek achteraf niet altijd open kaart met haar te hebben gespeeld.

Extra probleem voor the imp is dat hij niet langer rekenen op de zwaardkunsten van zijn handlanger Bronn.

Jorah Mormont

Na de ontdekking van zijn verraad heeft Daenerys haar rechterhand Jorah wandelen gestuurd. Voor zijn hart sneller begon te slaan voor de drakenkoningin bracht hij wijlen Robert Baratheon op de hoogte van haar plannen. Het heeft tot het einde van seizoen 4 geduurd vooraleer zijn deal met de voormalige koning aan het licht kwam.

Aan zijn lot overgelaten moet Jorah Mormont onder andere het hoofd bieden aan de Dothraki die nog steeds lelijk keet schoppen en de droogte die Mereen en omstreken teistert. Het komende seizoen ziet er niet rooskleurig uit voor de verliefde sukkel.

Rickon Stark

Het is al even muisstil rond de jongste Stark. Nadat hij afscheid heeft genomen van Bran verdween hij samen met Osha en zijn wolf Shaggydog van het toneel.

De jongeling zit verstrikt in een strijd tussen verscheidene koningen, zonder een plek die hij thuis kan noemen.

Eén lichtpunt: iedereen denkt dat hij dood is. Maar wie weet wat er met hem gaat gebeuren als iemand met minder nobele bedoelingen hem te pakken krijgt. De geschiedenis heeft ons namelijk geleerd dat niet iedereen er voor terugdeinst zijn jongere medemens een kopje kleiner te maken. Vraag dat maar Theon Greyjoy.

The Hound

Wij horen jullie denken: hij is toch gestorven! Maar hoe zeker zijn de fans die enkel de serie bekijken daar van? Het enige wat zij met 100 procent zekerheid kunnen zeggen, is dat Arya Stark weigerde de genadeslag toe te dienen toen Sandor Clegane als een geslagen hond zijn wonden likte.

Als The Hound nog leeft kunnen wij deze lijst ongetwijfeld uitbreiden met nog een honderdtal andere namen. Zowel de Lannisters, Starks en alle andere families lopen gevaar zolang hij zijn laatste adem niet heeft geslaakt.

Maar die dreiging werkt in beide richtingen. Sandor kan geen kroeg binnenwandelen zonder dat iemand een zwaard in zijn lichaam wil planten.

Ook voor The Hound kan seizoen 5 dus het definitieve afscheid zijn. Of dat van vele anderen die zijn pad kruisen.

De eens zo nuchtere en geslepen Cersei staat nu wel heel dicht aan de rand van de afgrond. En als George R.R. Martin ons één ding geleerd heeft, is dat één verkeerde inschatting je je hoofd kan kosten in Westeros. Kijk maar naar de overmoedige Oberyn Martel. Ook Tyrion Lannister heeft al betere dagen gekend. Na koningsmoordenaar prijkt nu ook familiemoordenaar op zijn lugubere palmares. Reden genoeg voor talloze huurmoordenaars om de jacht in te zetten op de dwerg in de hoop op een goed blaadje te staan bij Cersei. Aan zijn lot overgelaten moet Jorah Mormont onder andere het hoofd bieden aan de Dothraki die nog steeds lelijk keet schoppen en de droogte die Mereen en omstreken teistert. Het komende seizoen ziet er niet rooskleurig uit voor de verliefde sukkel. Het is al even muisstil rond de jongste Stark. Nadat hij afscheid heeft genomen van Bran verdween hij samen met Osha en zijn wolf Shaggydog van het toneel. Wij horen jullie denken: hij is toch gestorven! Maar hoe zeker zijn de fans die enkel de serie bekijken daar van? Het enige wat zij met 100 procent zekerheid kunnen zeggen, is dat Arya Stark weigerde de genadeslag toe te dienen toen Sandor Clegane als een geslagen hond zijn wonden likte. Ook voor The Hound kan seizoen 5 dus het definitieve afscheid zijn. Of dat van vele anderen die zijn pad kruisen.