Rosas over besparingen bij De Munt: ‘Aanslag op Brussels danspubliek’

© Herman Sorgeloos

De beslissing van de Muntschouwburg in Brussel om dans te schrappen, raakt ook het Kaaitheater en Rosas. Ze hopen dan ook dat De Munt zijn besluit herziet.

Als gevolg van de besparingen door de federale overheid zal de Brusselse Muntschouwburg zowel op haar artistieke producties, op de werkingskosten als op het personeel besparen. Er moeten zestien personeelsleden afvloeien, waarbij vijf naakte ontslagen horen. Ook worden er twee tot drie producties minder geprogrammeerd per jaar en dans verdwijnt helemaal.

Einde van coproducties tussen Kaaitheater, Rosas en De Munt

Voor het Kaaitheater en het gerenommeerde dansgezelschap Rosas is dit een grote tegenslag. Ze zijn dan ook niet tevreden met de beslissing van De Munt, zo schrijft Brusselnieuws.be. Samen met De Munt vormden ze immers een platform, dat de productiekosten deelde. Dit resulteerde gemiddeld in drie à vier voorstellingen per jaar.

Financiële klappen

Dit betekent alweer een financiële tegenslag voor Rosas. De besparingen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz resulteerden immers al in 120.000 euro minder subsidies voor het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker. Nu de coproducties met De Munt ook verleden tijd zijn, verliest het gezelschap heeft wat inkomsten.

‘Dit is een aanslag op het Brusselse danspubliek’, klinkt het bij Rosas. ‘Brussel is samen met Parijs onze vaste uitvalsbasis. Als het belangrijkste gezelschap voor hedendaagse dans geen plaats meer heeft op het belangrijkste podium van de stad, dan is dit een zware klap voor de internationale dansreputatie van Brussel,’ vertelde zakelijk leider Frederik Verrote van Rosas aan brusselnieuws.be.

‘Herzie uw beslissing’

Het Kaaitheater vraagt De Munt om een andere keuze te maken. ‘Het is heel jammer dat een einde komt aan ons gemeenschappelijk productie- en presentatieplatform’, aldus artistiek Guy Gypens van het Kaaitheater aan brusselnieuws.be. ‘Wij blijven Rosas programmeren in het Kaaitheater. Maar grote producties zoals Cesena – die in wereldpremière ging op het theaterfestival van Avignon en later in De Munt te zien was – zijn bij ons niet mogelijk. Daarvoor is onze orkestbak te klein.’

Guypers gelooft dat de Muntschouwburg zelf kan kiezen waarop hij bespaart. Dans schrappen lijkt hem in ieder geval niet de beste keuze. ‘De symbolische betekenis ervan voor dansstad Brussel kan niet worden overschat,’ klinkt het. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content