Zalige Sint-Baafsconcerten

De Gentse feesten zijn niet alleen leut en vertier. Dat bewijzen de puike concerten in de refter van de Sint-Baafsabdij.

Zaligmakende ervaring in heilige refter

Dat de Gentse Feesten niet enkel leut en vertier zijn, zoals de journaals van radio en televisie de luisteraar en kijker voorhouden, bewijzen de vele artistieke activiteiten in de marge van het feestgewoel. Onder meer de concerten georganiseerd door Muziekcentrum De Bijloke in de site van Sint-Baafs.

De oorspronkelijke abdij werd door Amandus in de zevende eeuw na Christus gesticht. Hij wilde de Gentenaars bekeren maar werd na een half dozijn zedenpreken in de Leie gegooid.Het is geen grap maar de naakte waarheid. De abdij verdween. Alleen ondergronds leefde ze voort. Enkele eeuwen later werd onder impuls van Arnulf de Grote, graaf van Vlaanderen, op dezelfde plaats de tweede abdij gesticht. De rebellie van de Gentenaars tegen keizer Karel V betekende het einde van de wijd en zijd bekende abdij. Momenteel resten er ruïnes die gelukkig als bouwval behouden en onderhouden worden. In de historische refter, het enige pand met nog een pracht van een zadeldak, worden tot 22 juli matinees georganiseerd.

Promobeloften ingevuld

Om zeker te zijn dat de concerten aan de promobeloften voldeden, ben ik naar het eerste concert geweest. Ik heb het mij niet beklaagd. Op het programma Pascal Schumacher op vibrafoon, en Francesco Tristano Schlimé mocht warempel uit het atelier van de beroemde pianobouwers Steinway een vleugel bespelen. Samen improviseerden ze er lustig op los. Klassieke rituelen werden de jazz ingetrokken en omgekeerd. Een uur lang duelleerden ze met elkaar. Schumacher met meer lef dan Schlimé, die meer verdediging in de vingers had dan aanval. Wat resulteerde in een harde aanslag, ook bij introverte momenten. Gaandeweg ebde spanning bij hem weg en naar het einde toe was er sprake van hoogwaardig samenspel. Het bisnummer van tien minuten, ongetwijfeld vooraf voorzien en ingestudeerd, was een streling voor oor, maar ook voor oog. Het leek wel of beide muzikanten verliefd op elkaar waren.

Tot en met donderdag 22 juli is er een concert. Elke middag om 15 uur een ander programma, andere muzikanten, een ander genre. De toegangsprijs is een lachertje. Vijf euro. Samen met het decor zijn de concerten een zaligmakende ervaring.

Guido Lauwaert

info & docu: www.debijloke.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content