TAZ breidt programma uit met film

© Danny Willems

Gastcurator Josse De Pauw en de ploeg van Theater aan Zee hebben hun uitgebreide programma voorgesteld.

“Toen coördinator Luc Muylaert me een jaar geleden vroeg om curator te worden, heb ik meteen ‘nee’ gezegd. Een curator heeft overzicht, dat heb ik niet omdat ik zelf te veel speel. Uiteindelijk kon Jan Goossens van de Brusselse KVS me toch over de streep halen door te zeggen dat ik het curatorschap heel persoonlijk mocht invullen. En daar ben ik nu heel gelukkig om”, begint Josse De Pauw.

“Ik heb mezelf verwend”, gaat de gastcurator verder. “U mag me dat niet kwalijk nemen. Het is zomer voor iedereen.” Onder het leitmotiv ‘You’ve got this strange effect on me’ selecteerde De Pauw zowel theater- als muziekmakers voor Theater Aan Zee. Onder zijn invloed is het literatuurprogramma sterk uitgebreid en doet film voor het eerst in de vijftienjarige geschiedenis van het festival zijn intrede. Naar aanleiding van die verjaardag zakken trouwens heel wat artiesten en theatermakers opnieuw af naar de Koningin der Badsteden.

Hombres Complicados

Voor het filmluik bundelt TAZ de krachten met het Brusselse Cinematek, dat in 2010 nog de MuseumPrijs voor Brussel won. Uitgangspunt is een foto uit 1987 van vijf vrienden, meer bepaald Josse De Pauw, Dominique Deruddere, Arno Hintjens, Marc Didden en Jan Decorte, in het Brusselse café Le Coq uit 1987. Meer dan twintig jaar later poseerden de vijf opnieuw, dit keer in de Oostendse brasserie Du Parc.

In 1987 hadden de vijf samen al aan zo’n twintig langspeelfilms gewerkt, in 2011 is dat aantal opgelopen tot meer dan zestig. Een selectie van die films speelt tijdens het festival zowel in de Oostendse Ciné Rialto als in de Brusselse Cinematek. Met het filmprogramma breidt het festival dus ook zijn E40-luik, dat via de ‘culturele autostrade’ een stukje Brussel naar Oostende wil brengen, verder uit. Ook de nachtconcerten binnen ‘BXL Minuit’, samengesteld door het Brusselse Les Ateliers Claus, krijgen opnieuw een plaatsje binnen dit concept.

Vechtscheiding

Voor het tweede jaar op rij krijgt TAZ voor dat Brussel-luik van minister Pascal Smet een subsidie van 117.500 euro. “De editie van 2009 ligt aan de basis. Arno Hintjens en Jan Goossens van de KVS gaven TAZ toen een sterke Brusselse toets. In plaats van de zoveelste campagne op te zetten om Brussel te promoten lijkt het me veel effectiever om een stukje Brussel naar de Vlamingen te brengen, zodat ze de artistieke onderbuik van de stad leren kennen”, stelt Pascal Smet.

“Momenteel dreigt Brussel het kind van een vechtscheiding te worden. Als Minister van Gelijke Kansen geef ik dat kind onder andere via deze subsidie de kans om zichzelf aan zijn ouders te laten zien.”

Theater Ondanks al deze nieuwe initiatieven blijft TAZ natuurlijk sterk inzetten op zijn corebusiness, namelijk theater, muziek en jong talent. Zo speelt De Pauw zelf mee in de openingsvoorstelling ‘Een nieuw Requiem’, de voorstelling ‘Rühe’ en ‘Die Siel van die Mier’.

Met ‘Een nieuw Requiem’ maakt De Pauw ook een uitstapje naar de beeldende kunsten: de beelden van Roger Raveel zijn deze zomer namelijk te zien in het Permekemuseum, dat iets voor Oostende langs de E40 ligt. Ook voor de rest van het theater- en muziekprogramma selecteerde De Pauw voorstellingen van mensen die hij kent en/of bewondert.

Jong talent

Naar goede gewoonte programmeert TAZ steeds een resem jong talent. Pieterjan Vervondel programmeert het muzikale luik, terwijl Liv Laveyne, die onder andere voor Knack regelmatig recensies schrijft, en Sophie De Somere, die met theatergroep Ontroerend Goed als jong talent zelf laureaat werd in 2003 op TAZ, instaan voor de theaterprogrammatie van deze editie.

“In totaal selecteerden we 17 voorstellingen: 7 losse en 10 nomadenvoorstellingen of theaterwandelingen, die ongekende plekjes van Oostende verkennen. We hebben pure theatervoorstellingen, zoals ‘Medea’ en ‘De Leeuw van Vlaanderen’, maar ook veel cross-overproducties zoals ‘Kein Applaus für Scheisse'”, stelt het duo.

Ook het label Jong Talent dekt een dubbele lading. “Enerzijds hebben we de mensen die recht van school komen, maar anderzijds programmeren we ook makers die al langer in de theaterwereld actief zijn, maar nu hun eerste eigen voorstelling op poten zetten.” Naar goede gewoonte maken al deze makers kans op één van de twee TAZ-prijzen van 7.500 euro.

Elien Haentjens

Theater Aan Zee, van 28 juli tot 6 augustus op diverse locaties in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content