Legendarische Butoh-danser Kazuo Ohno overleden

Via zijn optredens heeft de Japanse Kazuo Ohno een breed publiek laten kennismaken met Butoh. Hij is gestorven op 103-jarige leeftijd in het Japanse Yokohama.

“We zijn een gigantisch juweel verloren”, stelt Eikoh Hosoe. Hij maakte meer dan vijftig jaar lang foto’s van Kazuo Ohno. Akaji Muro, leider van de Japanse dansgroep Dairakudakan, noemt Ohno dan weer een “miraculeus buitengewone danser”.

Kazuo Ohno liet een breed publiek kennismaken met de expressieve dansstijl Butoh. Via trage, verstilde bewegingen – vaak uitgevoerd in een hurkhouding – probeerde hij zijn innerlijke leefwereld uit te drukken. Een soort gruwelijke schoonheid is het resultaat.

Ietwat krampachtig

Die gruwelijke schoonheid was tijdens het jongste Kunstenfestival te zien in de voorstelling ‘Product of other circumstances’ van Xavier Le Roy. Die begon met een stukje Butoh-dans. Via ietwat krampachtige, verstilde bewegingen probeerde de Franse choreograaf een plastic zakje, waarmee de wind speelt, weer te geven.

Daarna nam de Franse choreograaf het publiek mee in zijn zoektocht naar de Butoh-dans. Het oorspronkelijke opzet, dat ontstond uit een mailconversatie met de bevriende choreograaf Boris Charmatz, bestond er uit om in twee uur tijd een Butoh-danser te worden.

“Artistieke vader”

Ook buiten de danswereld oefende Kazuo Ohno een grote invloed uit. Zo sierde hij in 2009 de cover van het album ‘The crying light’ van Antony and The Johnsons. Niet alleen is het album opgedragen aan Ohno, Antony Hegarty noemde Ohno zelfs zijn “artistieke vader”.

Die albumcover toont Ohno in een typische Butoh-uitdrukking: krampachtige handen, vrouwenkleren, een wit geschminkt gelaat. Vaak treden Butoh-dansers zelfs helemaal naakt en volledig wit geschminkt op. Op de zwart omrande ogen en de rode lippen na dan toch.

Rolstoel

Ohno begon zijn carrière in de jaren dertig. Via Butoh wilde hij zich afzetten tegen de traditioneel esthetische dansstijlen. Butoh geeft dan ook de donkerte van leven en dood weer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij krijgsgevangene.

Daardoor debuteerde hij pas op zijn 43ste. Tijdens die voorstelling zat Tatsumi Hijikata, de stichter van Butoh, in het publiek. Hij nodigde Ohno uit om zijn collectief te vervoegen. Dat late debuut heeft hij ruimschoots gecompenseerd: hij bleef namelijk optreden tot hij meer dan 90 jaar oud was. Ook al zat hij op het einde in een rolstoel.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content