De beroemde scenarist en theaterschrijver David Hare (denk aan The Hours) zakt binnenkort misschien af naar Vlaanderen om er de première van zijn slimme komedie A map of the world mee te maken. 'Al denk ik dat we hem een verrassende versie gaan voorschotelen', aldus Tristero-ctrice Kristien De Proost.

Kristien De Proost: 'Aan de inhoud van zijn stuk (daterend uit 1982) raken we niet maar manier waarop we het spelen, is in ieder geval anders dan in 1982. Ik vind dat ik de baas speel, in het stuk althans. Ik heb niet zo veel tekst en duik ook niet in elke scène op maar ik vertolk Martinson, degene die de regie van de hele wereldconferentie in handen heeft. Want het stuk speelt zich af op de set van een film over de UN-wereldconferentie over armoede in Bombay uit 1978. Ik ben de voorzitter en eindverantwoordelijke van die conferentie.

Spelen jullie de tekst letterlijk of sijpelt de actualiteit naar binnen?

De Proost: Het is heel verleidelijk om te verwijzen naar de recente klimaattop of de toestand in de Filippijnen maar wellicht doen we dat niet. Soms kan je meer over het heden vertellen door er met een beetje afstand - vanuit het verleden - naar te kijken. Hare toont hoe beperkt onze Westerse kijk is op de complexiteit van de wereld. Dat is de reden waarom we voor dit stuk kozen. Het doet je bovendien inzien dat de feiten die journalisten ons voorschotelen, vaak ook een vorm van fictie zijn. Denk nu niet dat we het alleen maar over die conferentie en de wereldproblemen zullen hebben. Het fijne aan dit stuk is dat op die conferentie een schrijver en een journalist aanwezig zijn die met elkaar in de clinch gaan. Niet alleen over armoede. Er is ook een (Hollywood)vrouw in het spel.

In welke setting spelen jullie?

De Proost: ik wil niet te veel verklappen maar we kiezen voor een zo realistisch mogelijke setting. We overwogen even om het op een echte conferentie te laten lijken, inclusief headsets en simultaanvertaling maar dat zou dit complexe stuk alleen maar complexer maken en een eventueel nagesprek met Hare nog geanimeerder... (Lacht)

(E.V.S.)

www.kvs.be en www.tristero.be

Smaakmaker: Trailer -

De beroemde scenarist en theaterschrijver David Hare (denk aan The Hours) zakt binnenkort misschien af naar Vlaanderen om er de première van zijn slimme komedie A map of the world mee te maken. 'Al denk ik dat we hem een verrassende versie gaan voorschotelen', aldus Tristero-ctrice Kristien De Proost. Kristien De Proost: 'Aan de inhoud van zijn stuk (daterend uit 1982) raken we niet maar manier waarop we het spelen, is in ieder geval anders dan in 1982. Ik vind dat ik de baas speel, in het stuk althans. Ik heb niet zo veel tekst en duik ook niet in elke scène op maar ik vertolk Martinson, degene die de regie van de hele wereldconferentie in handen heeft. Want het stuk speelt zich af op de set van een film over de UN-wereldconferentie over armoede in Bombay uit 1978. Ik ben de voorzitter en eindverantwoordelijke van die conferentie. Spelen jullie de tekst letterlijk of sijpelt de actualiteit naar binnen?De Proost: Het is heel verleidelijk om te verwijzen naar de recente klimaattop of de toestand in de Filippijnen maar wellicht doen we dat niet. Soms kan je meer over het heden vertellen door er met een beetje afstand - vanuit het verleden - naar te kijken. Hare toont hoe beperkt onze Westerse kijk is op de complexiteit van de wereld. Dat is de reden waarom we voor dit stuk kozen. Het doet je bovendien inzien dat de feiten die journalisten ons voorschotelen, vaak ook een vorm van fictie zijn. Denk nu niet dat we het alleen maar over die conferentie en de wereldproblemen zullen hebben. Het fijne aan dit stuk is dat op die conferentie een schrijver en een journalist aanwezig zijn die met elkaar in de clinch gaan. Niet alleen over armoede. Er is ook een (Hollywood)vrouw in het spel. In welke setting spelen jullie?De Proost: ik wil niet te veel verklappen maar we kiezen voor een zo realistisch mogelijke setting. We overwogen even om het op een echte conferentie te laten lijken, inclusief headsets en simultaanvertaling maar dat zou dit complexe stuk alleen maar complexer maken en een eventueel nagesprek met Hare nog geanimeerder... (Lacht) (E.V.S.)www.kvs.be en www.tristero.be Smaakmaker: Trailer -