Het werk van Jeroen Bosch onder de loep

© EPA

Materiaalkeuze en niet de symboliek staat centraal in het internationaal kunsthistorisch onderzoek.

Een internationale groep onderzoekers, restauratoren en museumconservatoren uit de hele wereld is maandag in het Nederlandse Den Bosch bijeen geweest om een begin te maken met een uniek kunsthistorisch onderzoek naar het werk van de beroemde schilder Jeroen Bosch.
Van alle schilderijen van Jeroen Bosch (circa 1450-1516) worden röntgenfoto’s en infraroodopnamen gemaakt om voorbereidende tekeningen onder de verflagen bloot te leggen en beter inzicht te krijgen in de artistieke keuzes tijdens het maakproces. De deelnemers aan het Nederlandse initiatief hebben dat maandag bekendgemaakt.

Materiaal
Het project is bijzonder omdat nooit eerder gecoördineerd internationaal wetenschappelijk onderzoek van die omvang is uitgevoerd naar de schilderijen van Jeroen Bosch. Anders dan het meeste onderzoek gaat de aandacht uit naar het materiaal in plaats van de veel bediscussieerde symboliek van zijn mysterieuze, merkwaardige en uiterst gedetailleerde voorstellingen. De documentatie stelt onderzoekers in staat om het werk van Bosch te overzien en individuele schilderijen onderling te vergelijken op een manier die tot op heden ongekend is, verwachten de deelnemers.

Overzichtstentoonstelling

Het werk van de schilder hangt in musea over de hele wereld. Het onderzoeksproject is van de Radboud Universiteit in Nijmegen, het Noordbrabants Museum en het Jeroen Bosch Art Center in Den Bosch. Het moet de opmaat zijn voor een overzichtstentoonstelling in Den Bosch in 2016 wanneer de stad het vijfhonderdste sterfjaar van zijn bekendste inwoner herdenkt.

(Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content