Nadat ze vorig jaar in 'A Choreographer's Score' dé vier Rosasklassiekers onder de loep nam en afgelopen maand nog enkele filmpjes lanceerde waarin ze toont hoe iedereen zijn/haar versie van een scène uit Rosas danst Rosas kan dansen, stelt Anne Teresa De Keersmaeker tijdens Het Theaterfestival (van 29 augustus tot 7 september in Brussel) het tweede deel van A Choreographer's Score voor.

Daarin analyseert ze samen met dramaturg en auteur Bojana Cvejic de locatievoorstellingen En Atendant (2010) en Cesena(2011) die elk vertrokken vanuit De Keersmaekers fascinatie voor de veertiende eeuwse, verfijnde muziekstijl Ars Subtilior. Beide voorstellingen gingen in première op de Cours d'Honneur van Palais des Papes in Avignon. Mede door die prachtige locatie is aan het forse boek (met tekeningen, interviews, achtergrondinformatie én analyserende (soms ietwat te) danstechnische uitleg) en de driedelige DVD-box ook een sfeervol fotoboek van Michel François toegevoegd. François is beeldend kunstenaar en scenograaf. Hij tracht niet zozeer de dansers maar de bewegingen van de dansers in de ruimte vast te leggen. Dat levert indrukwekkende beelden op. Bovendien helpen François' foto's om de danstechnische tekeningen in het tekstboek te 'lezen'.

Foto's, DVD-beelden, tekeningen en tekst tronen je mee in het denken en creëren van De Keersmaeker. Het degelijk naslagwerk ademt De Keersmaekers filosofie - 'dansen is denken' - uit. Al oogt het iets te veel als een studieboek. Wat het natuurlijk deels ook is. Dit is geen luchtige lectuur maar zo helder mogelijk neergeschreven dans- én choreograafanalyse. Het werk richt zich onmiskenbaar tot (dans)studenten maar kan evengoed veel kijk-, lees- en ontdekkingsplezier aan elke dansliefhebber bieden die graag diep wil graven en elke choreografische laag van Anne Teresa De Keersmaekers werk wil begrijpen. Bovendien zorgt zulk een zeldzaam grondige en heldere analyse van een choreografische taal er sowieso voor dat je inzicht in en liefde voor (de structuur van) dans een flinke boost krijgt.

Els Van Steenberghe

Het boek wordt op zaterdag 31 augustus 2013 om 17.00u voorgesteld in het kader van Het Theaterfestival in de Kaaistudio's te Brussel.

En Atendant & Cesena: A Choreographer's Score wordt gepubliceerd door Rosas en Mercatorfonds, juli 2013, 2 boeken 192 + 128 pagina's, 3 DVDs Engels gesproken, ondertiteld in het Nederlands en Frans. PRIJS: 59,95 euro. Beschikbaar in het Engels (ISBN 978 94 6230 012 5) en Frans (ISBN 978 94 6230 011 8).

Alle info: http://www.rosas.be/nl/news/en-atendant-cesena-choreographers-score-nieuwe-publicatie-juli-2013 en http://www.theaterfestival.be/2013/en-atendant-cesena

Smaakmaker:

EN

Nadat ze vorig jaar in 'A Choreographer's Score' dé vier Rosasklassiekers onder de loep nam en afgelopen maand nog enkele filmpjes lanceerde waarin ze toont hoe iedereen zijn/haar versie van een scène uit Rosas danst Rosas kan dansen, stelt Anne Teresa De Keersmaeker tijdens Het Theaterfestival (van 29 augustus tot 7 september in Brussel) het tweede deel van A Choreographer's Score voor. Daarin analyseert ze samen met dramaturg en auteur Bojana Cvejic de locatievoorstellingen En Atendant (2010) en Cesena(2011) die elk vertrokken vanuit De Keersmaekers fascinatie voor de veertiende eeuwse, verfijnde muziekstijl Ars Subtilior. Beide voorstellingen gingen in première op de Cours d'Honneur van Palais des Papes in Avignon. Mede door die prachtige locatie is aan het forse boek (met tekeningen, interviews, achtergrondinformatie én analyserende (soms ietwat te) danstechnische uitleg) en de driedelige DVD-box ook een sfeervol fotoboek van Michel François toegevoegd. François is beeldend kunstenaar en scenograaf. Hij tracht niet zozeer de dansers maar de bewegingen van de dansers in de ruimte vast te leggen. Dat levert indrukwekkende beelden op. Bovendien helpen François' foto's om de danstechnische tekeningen in het tekstboek te 'lezen'. Foto's, DVD-beelden, tekeningen en tekst tronen je mee in het denken en creëren van De Keersmaeker. Het degelijk naslagwerk ademt De Keersmaekers filosofie - 'dansen is denken' - uit. Al oogt het iets te veel als een studieboek. Wat het natuurlijk deels ook is. Dit is geen luchtige lectuur maar zo helder mogelijk neergeschreven dans- én choreograafanalyse. Het werk richt zich onmiskenbaar tot (dans)studenten maar kan evengoed veel kijk-, lees- en ontdekkingsplezier aan elke dansliefhebber bieden die graag diep wil graven en elke choreografische laag van Anne Teresa De Keersmaekers werk wil begrijpen. Bovendien zorgt zulk een zeldzaam grondige en heldere analyse van een choreografische taal er sowieso voor dat je inzicht in en liefde voor (de structuur van) dans een flinke boost krijgt.Els Van SteenbergheHet boek wordt op zaterdag 31 augustus 2013 om 17.00u voorgesteld in het kader van Het Theaterfestival in de Kaaistudio's te Brussel. En Atendant & Cesena: A Choreographer's Score wordt gepubliceerd door Rosas en Mercatorfonds, juli 2013, 2 boeken 192 + 128 pagina's, 3 DVDs Engels gesproken, ondertiteld in het Nederlands en Frans. PRIJS: 59,95 euro. Beschikbaar in het Engels (ISBN 978 94 6230 012 5) en Frans (ISBN 978 94 6230 011 8).Alle info: http://www.rosas.be/nl/news/en-atendant-cesena-choreographers-score-nieuwe-publicatie-juli-2013 en http://www.theaterfestival.be/2013/en-atendant-cesena Smaakmaker: EN