Op vrijdag 6 december reikte Wablieft de 16de Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal uit. De strijd ging tussen de drie genomineerden: Jan Hoet, Dimitri Leue en de Ambassadeurs van de Basiseducatie.

De winnaar werd acteur, theatermaker en schrijver Dimitri Leue. De jury looft Leue omdat hij er 'sinds vele jaren in slaagt om met poëtische en toegankelijke taal jong en oud te charmeren. Daarbij vertrekt hij altijd vanuit een duidelijk engagement. Bij zijn jongste voorstelling 'De diepte van het dal' die het taboe over depressie wil doorbreken, zei hij: "Ik wil met dit stuk minstens tien zelfmoorden voorkomen". De première van de voorstelling werd dan ook onthaald met een staande ovatie. Dat verdient een Wablieft-prijs, als kers op de taart voor al zijn werk.'

Leue was verrast maar zeer vereerd met de prijs omdat de prijs hem niet alleen bekroont als taalkunstenaar maar ook als geëngageerd mens die met zijn taal wil raken, prikkelen én verenigen. In het begin van zijn carrière focuste Leue vooral op de liefde (en de pijn die ze vaak veroorzaakt). Met speelse teksten als Het kleine sterven. Een poging om drie dagen niet te zijn (2000) en Azen (2002, Leues bewerking van Shakespeares Othello) gooide hij hoge ogen. De laatste jaren focust hij vooral op de rijkdom van culturen (met w@=d@ in 2006 en 2007) en de milieuproblematiek (bijvoorbeeld met Don Kyoto (2008) waarvoor hij per fiets door heel Vlaanderen trok). Sinds vorig jaar werkt hij, samen met zijn oom Warre Borgmans aan een trilogie over de psyche.

Wablieft reikt ieder jaar de Wablieft-prijs uit. Hiermee bekroont de redactie projecten, organisaties of personen die duidelijke taal gebruiken om informatie toegankelijk te maken. Enkele vorige winnaars zijn Vincent Kompany (2012), de Christelijke en Socialistische Mutualiteiten (2009), Yamilla Idrissi (2007) en Goedele Liekens (2003).

Wablieft brengt iedere week de Wablieft-krant in eenvoudig Nederlands uit. Wablieft-tekstadvies herschrijft folders, brochures en brieven in duidelijke taal voor organisaties en bedrijven.

( E.V.S.)

Alle info: http://www.wablieft.be/wablieft-prijs

Smaakmaker:

de diepte van het dal trailer from Jan Bosteels on Vimeo.

Op vrijdag 6 december reikte Wablieft de 16de Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal uit. De strijd ging tussen de drie genomineerden: Jan Hoet, Dimitri Leue en de Ambassadeurs van de Basiseducatie. De winnaar werd acteur, theatermaker en schrijver Dimitri Leue. De jury looft Leue omdat hij er 'sinds vele jaren in slaagt om met poëtische en toegankelijke taal jong en oud te charmeren. Daarbij vertrekt hij altijd vanuit een duidelijk engagement. Bij zijn jongste voorstelling 'De diepte van het dal' die het taboe over depressie wil doorbreken, zei hij: "Ik wil met dit stuk minstens tien zelfmoorden voorkomen". De première van de voorstelling werd dan ook onthaald met een staande ovatie. Dat verdient een Wablieft-prijs, als kers op de taart voor al zijn werk.'Leue was verrast maar zeer vereerd met de prijs omdat de prijs hem niet alleen bekroont als taalkunstenaar maar ook als geëngageerd mens die met zijn taal wil raken, prikkelen én verenigen. In het begin van zijn carrière focuste Leue vooral op de liefde (en de pijn die ze vaak veroorzaakt). Met speelse teksten als Het kleine sterven. Een poging om drie dagen niet te zijn (2000) en Azen (2002, Leues bewerking van Shakespeares Othello) gooide hij hoge ogen. De laatste jaren focust hij vooral op de rijkdom van culturen (met w@=d@ in 2006 en 2007) en de milieuproblematiek (bijvoorbeeld met Don Kyoto (2008) waarvoor hij per fiets door heel Vlaanderen trok). Sinds vorig jaar werkt hij, samen met zijn oom Warre Borgmans aan een trilogie over de psyche. Wablieft reikt ieder jaar de Wablieft-prijs uit. Hiermee bekroont de redactie projecten, organisaties of personen die duidelijke taal gebruiken om informatie toegankelijk te maken. Enkele vorige winnaars zijn Vincent Kompany (2012), de Christelijke en Socialistische Mutualiteiten (2009), Yamilla Idrissi (2007) en Goedele Liekens (2003).Wablieft brengt iedere week de Wablieft-krant in eenvoudig Nederlands uit. Wablieft-tekstadvies herschrijft folders, brochures en brieven in duidelijke taal voor organisaties en bedrijven. ( E.V.S.)Alle info: http://www.wablieft.be/wablieft-prijs Smaakmaker: de diepte van het dal trailer from Jan Bosteels on Vimeo.