Braakland wint en verhuist

Muziektheatergezelschap Braakland ontvangt tweejaarlijkse Cultuurprijs van de KUL en kondigt nieuwe thuisbasis aan.

Het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding kaapt de tweejaarlijkse Cultuurprijs van de K.U.Leuven weg. De prijs staat dit jaar in het teken van de podiumkunsten.

Die prijs, ter waarde van 15.000 euro, wordt uitgereikt aan ‘hoogstaande en vernieuwende Belgische kunstenaars die zich ook verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak van vorming en/of onderzoek in de kunsten.’ Eerdere laureaten waren onder meer Champ d’Action, Luc Tuymans, Meg Stuart/Damaged Goods, Dirk Braeckman en Bart Meuleman.

Verheugd gezelschap

Braakland/ZheBilding is naar eigen zeggen verheugd met de prijs. “Braakland/ZheBilding is een gezelschap van makers. We beschouwen onszelf als een groep kunstenaars die een gezamenlijk parcours bewandelt, en samen een artistieke grammatica onderzoekt en ontwikkelt”, aldus het artistieke leidersteam Stijn Devillé, Els Theunis en Adriaan Van Aken.

De prijs wordt uitgereikt op 3 mei 2011. Professor Mart Buekers leidt de academische zitting. Prof. Bart Philipsen spreekt de laudatio uit. Volgend academiejaar zal het gezelschap enkele masterclasses verzorgen aan de K.U.Leuven.

Prijsbeest

Het gezelschap rijgt de laatste jaren de prijzen aan elkaar. In 2006 ontving medewerker, acteur en auteur Kris Cuppens al de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs voor Lied (2006). Stijn Devillé mocht die prijs in 2009 in ontvangst nemen voor Hitler is dood (2009). In 2010 werd Braakland/ZheBilding, samen met het jongerentheater Fabuleus, uitgeroepen tot Stadsgezelschap van Leuven.

Nieuwe thuisbasis

Momenteel reist het gezelschap door Vlaanderen met de muziektheatervoorstelling Dwaallicht en de kinderproductie Klopterop. In mei kan u Lied (her)beleven in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten, de nieuwe thuisbasis van Braakland/ZheBilding in Leuven.

Dit ‘Openbaar Entrepot voor de Kunsten’ is het beschermde douanegebouw van Victor Broos uit 1954 dat nu een culturele bestemming krijgt. Zeven culturele organisaties vinden er een onderkomen. De zeven (de theatergezelschappen Braakland/ZHeBilding en Fabuleus, de kunsteducatieve organisaties Artforum, Mooss en WiSPER, het sociaalartistieke project De FactorY en de drama-afdeling van het Lemmensinstituut) werken nu een gemeenschappelijk inhoudelijk project uit. Men wil van de plek

een plek van ontmoeting [maken] tussen kunstenaars en een actief en gemotiveerd publiek, tussen liefhebbers en professionals, tussen dramastudenten en ervaren rotten. Beginnende en meer ervaren theater- en dansmakers zullen hier aan creaties werken en hun talent verder ontwikkelen. Jong en minder jong zullen hier als toeschouwer of deelnemer terecht kunnen voor theater- en dansvoorstellingen, uiteenlopende artistieke projecten, cursussen, workshops, masterclasses, de allereerste culturele jeugdbeweging van Vlaanderen, en nog veel meer.

Het gebouw, dat de eerste theaterzaal in strobaal-en-leem herbergt (met dank aan het architectenbureau T’Jonck – Nilis dat de 5000 m² opslagruimte ombouwde tot theaterzaal, repetitieruimtes, ateliers en een café) wordt officieel geopend in september 2011.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content