De Keersmaeker ontving deze middag tijdens de Biënnale van Venetië de prestigieuze Gouden Leeuw voor carrière in de dans (Golden Lion for Lifetime Achievement for Dance - Leone d'oro alla carriera per la Danza).

In het verleden werd deze oeuvreprijs ook al uitgereikt aan choreografen als Merce Cunningham (1995), Carolyn Carlson (2006), Pina Bausch (2007), Jirí Kylián (2008), William Forsythe (2010), Sylvie Guillem (2012), en Steve Paxton (2014). De Keersmaeker is de eerste Belg die een Gouden Leeuw voor carrière in de dans ontvangt. De uitreiking wordt deze avond gevolgd door een voorstelling van Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich, haar debuutvoorstelling uit 1982, gedanst door De Keersmaeker zelf.

De Biënnale roemt De Keersmaeker voor het samenbrengen van formele rigueur en emotie. Directeur Virgilio Sieni looft haar als de vertegenwoordiger van "de verbinding tussen creatie en het proces van transmissie". Anne Teresa De Keersmaeker presenteerde eerder al Rain (2001), haar choreografie op Music for 18 Musicians van Steve Reich, op de Biënnale.

Anne Teresa De Keersmaeker wint deze carrièreprijs samen met Frans-Grieks componist Georges Aperghis die dezelfde prijs ontvangt in de categorie muziek en Zwitsers regisseur Christoph Marthaler die de erkenning krijgt in de categorie theater.

(EVS)

Smaakmaker:

De Keersmaeker ontving deze middag tijdens de Biënnale van Venetië de prestigieuze Gouden Leeuw voor carrière in de dans (Golden Lion for Lifetime Achievement for Dance - Leone d'oro alla carriera per la Danza). In het verleden werd deze oeuvreprijs ook al uitgereikt aan choreografen als Merce Cunningham (1995), Carolyn Carlson (2006), Pina Bausch (2007), Jirí Kylián (2008), William Forsythe (2010), Sylvie Guillem (2012), en Steve Paxton (2014). De Keersmaeker is de eerste Belg die een Gouden Leeuw voor carrière in de dans ontvangt. De uitreiking wordt deze avond gevolgd door een voorstelling van Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich, haar debuutvoorstelling uit 1982, gedanst door De Keersmaeker zelf.De Biënnale roemt De Keersmaeker voor het samenbrengen van formele rigueur en emotie. Directeur Virgilio Sieni looft haar als de vertegenwoordiger van "de verbinding tussen creatie en het proces van transmissie". Anne Teresa De Keersmaeker presenteerde eerder al Rain (2001), haar choreografie op Music for 18 Musicians van Steve Reich, op de Biënnale.Anne Teresa De Keersmaeker wint deze carrièreprijs samen met Frans-Grieks componist Georges Aperghis die dezelfde prijs ontvangt in de categorie muziek en Zwitsers regisseur Christoph Marthaler die de erkenning krijgt in de categorie theater.(EVS)Smaakmaker: