Onderzoek Belgische paleontologe verkozen tot wereldtop

© Mietje Germonpré

Met haar onderzoek naar hondenschedels veroverde Mietje Germonpré een plaats in de top 10 van belangrijkste archeologische ontdekkingen van 2011.

Het grootste archeologische tijdschrift ter wereld, namelijk Archaeology Magazine, heeft de Belgische Mietje Germonpré een plaatsje in zijn top tien met belangrijkste archeologische ontdekkingen van 2011 gegeven. Ze kreeg die plaats voor haar onderzoek naar het gebruik van honden als huisdier, meldt Archeonet.

Met haar onderzoek naar hondenschedels uit het Tsjechische Predmosti bewees Mietje Germonpré dat honden al meer dan 30.000 jaar als huisdier dienst doen. Tot voor kort dachten wetenschappers dat die domesticatie pas zo’n 14.000 jaar geleden begon.

Samen met haar team onderzocht de wetenschapster van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen drie schedels van honden. Door hun kortere, bredere snuit en schedel lijken ze meer op gedomesticeerde honden dan op hun voorouders, de wolven.

Voldoende bewijs

In 2009 bestudeerde Germonpré al een hondenschedel uit het Belgische Goyet, die uiteindelijk 36.000 jaar oud bleek te zijn. En onlangs ontdekte een ander team in Siberië ook een hondenschedel van 33.000 jaar oud. Samen vormen de drie ontdekkingen voldoende bewijsmateriaal om aan te nemen dat de mens honden al zo’n 30.000 jaar als huisdier gebruikt.

Het onderzoek van Germonpré wordt binnenkort gepubliceerd in The Journal of Archaeological Science. De volledige lijst met de top tien van de archeologische ontdekkingen is beschikbaar op de website van Archaeology Magazine. Ook de invloed van de Arabische lente op de archeologie in de regio prijkt in de top 10.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content