Het moest de ultieme samenwerking tussen kunst en populaire cultuur worden. In 2013 vroeg Jay-Z aan de geprezen kunstenares of hij haar werk mocht gebruiken voor zijn nieuwe muziekvideo. Die samenwerking kwam volgens Abramovic enkel hem ten goede. 'Het bleek om een eenrichtingstransactie te gaan. Het was zo oneerlijk', zei ze tijdens een interview met Spike Art Magazine.

Marina Abramovic is gekend om haar vernieuwend en vaak confronterende opvoeringen. Haar performance in het New Yorkse MoMa, genaamd The Artist is Present was een van de meest succesvolle tentoonstellingen van het museum. Al zittend op een stoel, konden bezoekers tegenover haar plaatsnemen en haar in de ogen kijken, zolang ze zelf wilden.

Geïnspireerd door haar werk, benaderde Amerikaanse rapper Jay-Z in 2013 de Servische kunstenares. Hij wou haar concept toepassen in het Pace Gallery in New York, terwijl hij zijn nieuwe nummer Picasso Boy zou opvoeren. Zijn idee was om later de opnames te monteren voor zijn nieuwe videoclip.

Abramovic stemde in op één voorwaarde: ze vroeg aan Jay-Z om de bouw voor haar eigen instituut via donaties te ondersteunen, maar die belofte kwam de zanger blijkbaar niet na.

Abramovic staat naar eigen zeggen niet stil bij de zaken uit het verleden, maar is er wel sceptischer door geworden. 'Het doet me wel nadenken of ik in de toekomst nog ooit zo'n samenwerking zal aangaan.' (FDC)

Bekijk hier het resultaat van de samenwerking.

Het moest de ultieme samenwerking tussen kunst en populaire cultuur worden. In 2013 vroeg Jay-Z aan de geprezen kunstenares of hij haar werk mocht gebruiken voor zijn nieuwe muziekvideo. Die samenwerking kwam volgens Abramovic enkel hem ten goede. 'Het bleek om een eenrichtingstransactie te gaan. Het was zo oneerlijk', zei ze tijdens een interview met Spike Art Magazine.Marina Abramovic is gekend om haar vernieuwend en vaak confronterende opvoeringen. Haar performance in het New Yorkse MoMa, genaamd The Artist is Present was een van de meest succesvolle tentoonstellingen van het museum. Al zittend op een stoel, konden bezoekers tegenover haar plaatsnemen en haar in de ogen kijken, zolang ze zelf wilden.Geïnspireerd door haar werk, benaderde Amerikaanse rapper Jay-Z in 2013 de Servische kunstenares. Hij wou haar concept toepassen in het Pace Gallery in New York, terwijl hij zijn nieuwe nummer Picasso Boy zou opvoeren. Zijn idee was om later de opnames te monteren voor zijn nieuwe videoclip. Abramovic stemde in op één voorwaarde: ze vroeg aan Jay-Z om de bouw voor haar eigen instituut via donaties te ondersteunen, maar die belofte kwam de zanger blijkbaar niet na.Abramovic staat naar eigen zeggen niet stil bij de zaken uit het verleden, maar is er wel sceptischer door geworden. 'Het doet me wel nadenken of ik in de toekomst nog ooit zo'n samenwerking zal aangaan.' (FDC)Bekijk hier het resultaat van de samenwerking.