YouTube wil eind dit jaar een nieuwe muziekdienst lanceren. Google, de eigenaar van YouTube, wil kijkers in ruil voor een vast bedrag per maand muziekvideo's aanbieden zonder reclame.

Onafhankelijke artiesten en bands staan hier niet voor te springen. Wie echter weigert mee in het bootje te stappen, zal voortaan zijn videoclips niet meer op Youtube kunnen afspelen. Filmpjes van onder andere Adele, Arctic Monkeys en Radiohead zouden geblokkeerd worden als hun platenlabels de nieuwe muziekdienst niet aanvaarden. Youtube sloot eerder wel al deals met grote labels als Warner, Sony en Universal. Robert Kyncl, de vice-president van Google en hoofd van 'Content and Business' bij YouTube, beweert dat 90% van de muziekindustrie de voorwaarden aanvaard heeft.

De onafhankelijke labels verzetten zich hoofdzakelijk tegen de gratis variant van de muziekdienst, waardoor concurrenten als Spotify en Deezer klanten zouden kunnen verliezen. De labels zouden daardoor inkomsten verliezen. Veel labels voelen zich in het nauw gedreven door de nieuwe regeling van Youtube en roepen de hulp in van de Europese Commissie. Volgens hen misbruikt YouTube zijn dominante marktpositie door de labels te dwingen de voorwaarden te accepteren.

Voor wie nog wil profiteren van het aanbod, zijn hier alvast een paar clipjes. (AD)

YouTube wil eind dit jaar een nieuwe muziekdienst lanceren. Google, de eigenaar van YouTube, wil kijkers in ruil voor een vast bedrag per maand muziekvideo's aanbieden zonder reclame. Onafhankelijke artiesten en bands staan hier niet voor te springen. Wie echter weigert mee in het bootje te stappen, zal voortaan zijn videoclips niet meer op Youtube kunnen afspelen. Filmpjes van onder andere Adele, Arctic Monkeys en Radiohead zouden geblokkeerd worden als hun platenlabels de nieuwe muziekdienst niet aanvaarden. Youtube sloot eerder wel al deals met grote labels als Warner, Sony en Universal. Robert Kyncl, de vice-president van Google en hoofd van 'Content and Business' bij YouTube, beweert dat 90% van de muziekindustrie de voorwaarden aanvaard heeft. De onafhankelijke labels verzetten zich hoofdzakelijk tegen de gratis variant van de muziekdienst, waardoor concurrenten als Spotify en Deezer klanten zouden kunnen verliezen. De labels zouden daardoor inkomsten verliezen. Veel labels voelen zich in het nauw gedreven door de nieuwe regeling van Youtube en roepen de hulp in van de Europese Commissie. Volgens hen misbruikt YouTube zijn dominante marktpositie door de labels te dwingen de voorwaarden te accepteren. Voor wie nog wil profiteren van het aanbod, zijn hier alvast een paar clipjes. (AD)