George Martin was van groot belang voor de successen van The Beatles: met uitzondering van 'Let it be' heeft hij elke Beatles-plaat geproduceerd nadat hij hen in 1962 aan hun eerste platencontract hielp.

Bovendien was Martin mede verantwoordelijk voor de typische sound van The Beatles. Zo suggereerde hij om strijkers toe te voegen in het nummer 'Yesterday', dat het meest gecoverde nummer ooit werd. Het was ook Martin die besliste om binnen de band geen frontman aan te duiden. In sommige nummers duikt hij zelf op als pianist ('In my life' en 'Misery') of op de elektrische klavecimbel ('Because').

Later werk

Na zijn periode als producer bij The Beatles componeerde Martin ook filmmuziek en bleef hij als producer aan de zijde van Paul McCartney. Het in 1998 verschenen album 'In my life' is Martins laatste wapenfeit geweest. Daarvoor bracht hij allerlei artiesten zoals Céline Dion, Phil Collins en Jeff Beck samen die een aantal bijzonder Beatles-covers maakten.

In zijn vijf decennia durende carrière produceerde Martin maar liefst 700 albums, waarmee hij grote successen haalde in de hitlijsten. Voor zijn verdiensten in de muziek werd hij beloond met de titel 'Sir'.

Ringo Starr maakte het nieuws deze morgen bekend via Twitter. Later werd het ook bevestigd door de Universal Music Group.

(EK/Belga)

George Martin was van groot belang voor de successen van The Beatles: met uitzondering van 'Let it be' heeft hij elke Beatles-plaat geproduceerd nadat hij hen in 1962 aan hun eerste platencontract hielp. Bovendien was Martin mede verantwoordelijk voor de typische sound van The Beatles. Zo suggereerde hij om strijkers toe te voegen in het nummer 'Yesterday', dat het meest gecoverde nummer ooit werd. Het was ook Martin die besliste om binnen de band geen frontman aan te duiden. In sommige nummers duikt hij zelf op als pianist ('In my life' en 'Misery') of op de elektrische klavecimbel ('Because').Na zijn periode als producer bij The Beatles componeerde Martin ook filmmuziek en bleef hij als producer aan de zijde van Paul McCartney. Het in 1998 verschenen album 'In my life' is Martins laatste wapenfeit geweest. Daarvoor bracht hij allerlei artiesten zoals Céline Dion, Phil Collins en Jeff Beck samen die een aantal bijzonder Beatles-covers maakten. In zijn vijf decennia durende carrière produceerde Martin maar liefst 700 albums, waarmee hij grote successen haalde in de hitlijsten. Voor zijn verdiensten in de muziek werd hij beloond met de titel 'Sir'. Ringo Starr maakte het nieuws deze morgen bekend via Twitter. Later werd het ook bevestigd door de Universal Music Group. (EK/Belga)