Als iemand zichzelf een 'miskend genie' mag noemen, dan is het wel Lou Reed. Met The Velvet Underground vond hij in volle hippietijd de avantgarderock uit, maar oogstte toen vooral vernietigende recensies. En met Berlin schreef hij in zijn dooie eentje de Sgt. Pepper's van de jaren 70, om daarna lijdzaam te moeten toezien hoe zijn meesterwerk helemaal verknipt werd door de platenfirma.

Pas toen Brian Eno stelde dat Lou Reed weliswaar niet veel platen had verkocht, maar dat elke koper wel zijn eigen groepje had opgericht, begon het de wereld te dagen dat hij minstens even invloedrijk was geweest als John Lennon, Bob Dylan en Jimi Hendrix. Dat vonden later ook onder meer Bryan Ferry, David Bowie, Patti Smith, Chrissie Hynde, Michael Stipe, Bono en Thurston Moore van Sonic Youth.

Brian Eno, David Bowie en Patti Smith vertellen in de documentaire Rock And Roll Heart nog eens al het goeds dat ze over Lou Reed denken, samen met een paar andere bevoorrechte getuigen, zoals John Cale, David Byrne, Suzanne Vega, Philip Glass en New York Times-journalist John Rockwell, die door Reed uitgebreid de mantel werd uitgeveegd op de dubbele live-elpee Take No Prisoners.

In de docu komt de zanger zélf ook uitgebreid aanbod. Zo geeft hij commentaar bij archiefbeelden, zoals de filmpjes uit de Factory van Andy Warhol, ten tijde van de Velvet Underground. 'Rock And Roll Heart' kreeg in 1998, tijdens de 41ste Grammy Awards, een onderscheiding. (WVD/DB)

Als iemand zichzelf een 'miskend genie' mag noemen, dan is het wel Lou Reed. Met The Velvet Underground vond hij in volle hippietijd de avantgarderock uit, maar oogstte toen vooral vernietigende recensies. En met Berlin schreef hij in zijn dooie eentje de Sgt. Pepper's van de jaren 70, om daarna lijdzaam te moeten toezien hoe zijn meesterwerk helemaal verknipt werd door de platenfirma. Pas toen Brian Eno stelde dat Lou Reed weliswaar niet veel platen had verkocht, maar dat elke koper wel zijn eigen groepje had opgericht, begon het de wereld te dagen dat hij minstens even invloedrijk was geweest als John Lennon, Bob Dylan en Jimi Hendrix. Dat vonden later ook onder meer Bryan Ferry, David Bowie, Patti Smith, Chrissie Hynde, Michael Stipe, Bono en Thurston Moore van Sonic Youth. Brian Eno, David Bowie en Patti Smith vertellen in de documentaire Rock And Roll Heart nog eens al het goeds dat ze over Lou Reed denken, samen met een paar andere bevoorrechte getuigen, zoals John Cale, David Byrne, Suzanne Vega, Philip Glass en New York Times-journalist John Rockwell, die door Reed uitgebreid de mantel werd uitgeveegd op de dubbele live-elpee Take No Prisoners. In de docu komt de zanger zélf ook uitgebreid aanbod. Zo geeft hij commentaar bij archiefbeelden, zoals de filmpjes uit de Factory van Andy Warhol, ten tijde van de Velvet Underground. 'Rock And Roll Heart' kreeg in 1998, tijdens de 41ste Grammy Awards, een onderscheiding. (WVD/DB)