Geboren als Malik Taylor in Queens, New York, richtte hij in 1988 als tiener 'A Tribe Called Quest' op, samen met zijn jeugdvrienden Q-Tip en DJ Ali Shaheed Muhammed. Ze maakten vijf albums in wat omschreven werd als de "stijl van de oostkust". Hun muziek klonk jazzy, was positief en geestig, in tegenstelling tot de stoere gangsterrap die op dat moment zijn opgang maakte op de Amerikaanse westkust. Het collectief beïnvloedde met zijn nummers andere rappers als De La Soul, Brand Nubian, Gang Starr en The Fugees.

Hun bekendste nummers zijn 'Can I Kick It?', 'Bonita Applebaum' en 'Scenario'. Eind jaren negentig ging de groep uiteen.

Phife Dawg wist sinds 1990 dat hij diabetes type 1 had.

Wanneer hoorde je voor het laatst een funky suikerzieke? vroeg hij zich in één van zijn songs af.

In 2008 onderging hij een niertransplantatie. Nadat het nieuws woensdag bekend raakte, werd hij door verschillende beroemdheden geëerd. Zo deelde onder meer komiek en rapper Chris Rock een foto van hem, rapper Kendrick Lemar vroeg het publiek van zijn concert in het Australische Sydney zijn naam te roepen.

(Belga/RR)

Geboren als Malik Taylor in Queens, New York, richtte hij in 1988 als tiener 'A Tribe Called Quest' op, samen met zijn jeugdvrienden Q-Tip en DJ Ali Shaheed Muhammed. Ze maakten vijf albums in wat omschreven werd als de "stijl van de oostkust". Hun muziek klonk jazzy, was positief en geestig, in tegenstelling tot de stoere gangsterrap die op dat moment zijn opgang maakte op de Amerikaanse westkust. Het collectief beïnvloedde met zijn nummers andere rappers als De La Soul, Brand Nubian, Gang Starr en The Fugees. Hun bekendste nummers zijn 'Can I Kick It?', 'Bonita Applebaum' en 'Scenario'. Eind jaren negentig ging de groep uiteen. Phife Dawg wist sinds 1990 dat hij diabetes type 1 had. Wanneer hoorde je voor het laatst een funky suikerzieke? vroeg hij zich in één van zijn songs af.In 2008 onderging hij een niertransplantatie. Nadat het nieuws woensdag bekend raakte, werd hij door verschillende beroemdheden geëerd. Zo deelde onder meer komiek en rapper Chris Rock een foto van hem, rapper Kendrick Lemar vroeg het publiek van zijn concert in het Australische Sydney zijn naam te roepen. (Belga/RR)