The xx is niet te spreken over het onrechtmatig gebruik van een van hun songs door de Kroatische groepering U Ime Obitelji (In Naam Van Het Gezin) die gekant is tegen het homohuwelijk.

Kroatië houdt op 1 december een referendum over het openstellen van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. U Ime Obitelji, dat voor hun petitie ruim 700.000 handtekeningen verzamelde, hoopt via de volksraadpleging op een grondwettelijk verbod.

Aangezien The xx populair is in het land gebruikt de conservatieve organisatie het nummer 'Intro' in hun online campagne tegen het homohuwelijk. Maar dat gebeurde, uiteraard, zonder toestemming van de Londense band.

'Wij hebben nooit de toestemming gegeven aan deze organisatie om onze muziek te gebruiken, en we zullen dat ook nooit doen', reageerde The xx op hun Facebook-pagina. 'Voor alle duidelijk, wij zijn onvoorwaardelijke voorstanders van het recht op het huwelijk voor iedereen, ongeacht de seksualiteit.'

Wat U Ime Obitelji waarschijnlijk niet wist is dat Romy Madley Croft en Oliver Sim - gitarist en zanger van The xx - zelf holebi zijn. The xx eiste een onmiddelijke stopzetting van het gebruik van hun nummer in de campagne waarvoor de organisatie naar verluidt enkele miljoenen euro's neertelde.

The xx is niet te spreken over het onrechtmatig gebruik van een van hun songs door de Kroatische groepering U Ime Obitelji (In Naam Van Het Gezin) die gekant is tegen het homohuwelijk.Kroatië houdt op 1 december een referendum over het openstellen van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. U Ime Obitelji, dat voor hun petitie ruim 700.000 handtekeningen verzamelde, hoopt via de volksraadpleging op een grondwettelijk verbod. Aangezien The xx populair is in het land gebruikt de conservatieve organisatie het nummer 'Intro' in hun online campagne tegen het homohuwelijk. Maar dat gebeurde, uiteraard, zonder toestemming van de Londense band.'Wij hebben nooit de toestemming gegeven aan deze organisatie om onze muziek te gebruiken, en we zullen dat ook nooit doen', reageerde The xx op hun Facebook-pagina. 'Voor alle duidelijk, wij zijn onvoorwaardelijke voorstanders van het recht op het huwelijk voor iedereen, ongeacht de seksualiteit.'Wat U Ime Obitelji waarschijnlijk niet wist is dat Romy Madley Croft en Oliver Sim - gitarist en zanger van The xx - zelf holebi zijn. The xx eiste een onmiddelijke stopzetting van het gebruik van hun nummer in de campagne waarvoor de organisatie naar verluidt enkele miljoenen euro's neertelde.