DE ARTIEST? Sam Sparro (remix door The Magician)

DE HIT? Happiness

HET JAAR? 2012

DE IMPACT? Het nummer werd de hele zomer én een flink stuk van het najaar grijsgedraaid en kreeg overal positieve respons. Behalve op het overwinningsfeestje van de N-VA dan.

14 oktober 2012, de Zuiderkroon in Antwerpen. Bart De Wever marcheert als een generaal de zaal binnen, omsingeld door N-VA-militanten. Happiness, de hit van de Australiër Sam Sparro, klinkt in een remix van de Franstalige Brusselaar The Magician door de luidsprekers. Te lang naar de zin van De Wever, want de pas verkozen consul van Antwerpen wil aan zijn overwinningsspeech beginnen. Hij maakt zich dan ook boos, heel boos. De rest van het verhaal is bekend. Of zoals Herman Brusselmans het zou verwoorden: "De rest van de geschiedenis is historie."

Zoals met alles wat Bart De Wever doet, werd "Zet die ploat af, idioot" een heet hangijzer. The Magician zal wel blij zijn, denk je dan. Zoveel gratis reclame, daar zouden andere dj's heel wat voor over hebben. "Zuiderkroon, waar zijn die helfies?", u weet wat ik bedoel.

Niet dus, want nog diezelfde dag trok de Brusselse dj van leer tegen de N-VA op Twitter. "Ik wil jullie zeggen dat niemand mij gevraagd heeft het (nummer) te mogen gebruiken en dat ik geen enkele politieke partij steun', schreef hij. 'We volgen dit van nabij op."

Twee dagen later deed ook de 'idioot' van dienst, geluidstechnicus Nathan Leenders van het Lierse bedrijf Phlippo Showlights, zijn verhaal in de pers. "Ze gaven het startsein en ik duwde op de knop. Ik dacht dat ze ook stop zouden roepen als het genoeg was geweest. Niet dus", vertelde Leenders. Arme Nathan mocht zijn verhaal doen in Café Corsari, waar Cath Luyten een verzoeningsmoment improviseerde tussen hem en De Wever. Die wist perfect wat kijkend Vlaanderen op dat moment voelde en bedankte Luyten dan ook voor het "buitengewoon gênante moment."

En Sam Sparro? Die kon er best mee lachen. In november 2012 speelde hij het nummer tijdens een dj-set in Gent wél helemaal uit. Vorig jaar nog deed hij tijdens zijn optreden op Maanrock een poging om De Wevers legendarische quote te herhalen. Toch nog iemand die effectief happy werd van Happiness. (JVL)

14 oktober 2012, de Zuiderkroon in Antwerpen. Bart De Wever marcheert als een generaal de zaal binnen, omsingeld door N-VA-militanten. Happiness, de hit van de Australiër Sam Sparro, klinkt in een remix van de Franstalige Brusselaar The Magician door de luidsprekers. Te lang naar de zin van De Wever, want de pas verkozen consul van Antwerpen wil aan zijn overwinningsspeech beginnen. Hij maakt zich dan ook boos, heel boos. De rest van het verhaal is bekend. Of zoals Herman Brusselmans het zou verwoorden: "De rest van de geschiedenis is historie."Zoals met alles wat Bart De Wever doet, werd "Zet die ploat af, idioot" een heet hangijzer. The Magician zal wel blij zijn, denk je dan. Zoveel gratis reclame, daar zouden andere dj's heel wat voor over hebben. "Zuiderkroon, waar zijn die helfies?", u weet wat ik bedoel. Niet dus, want nog diezelfde dag trok de Brusselse dj van leer tegen de N-VA op Twitter. "Ik wil jullie zeggen dat niemand mij gevraagd heeft het (nummer) te mogen gebruiken en dat ik geen enkele politieke partij steun', schreef hij. 'We volgen dit van nabij op."Twee dagen later deed ook de 'idioot' van dienst, geluidstechnicus Nathan Leenders van het Lierse bedrijf Phlippo Showlights, zijn verhaal in de pers. "Ze gaven het startsein en ik duwde op de knop. Ik dacht dat ze ook stop zouden roepen als het genoeg was geweest. Niet dus", vertelde Leenders. Arme Nathan mocht zijn verhaal doen in Café Corsari, waar Cath Luyten een verzoeningsmoment improviseerde tussen hem en De Wever. Die wist perfect wat kijkend Vlaanderen op dat moment voelde en bedankte Luyten dan ook voor het "buitengewoon gênante moment."En Sam Sparro? Die kon er best mee lachen. In november 2012 speelde hij het nummer tijdens een dj-set in Gent wél helemaal uit. Vorig jaar nog deed hij tijdens zijn optreden op Maanrock een poging om De Wevers legendarische quote te herhalen. Toch nog iemand die effectief happy werd van Happiness. (JVL)