DE GROEP: Kaoma

DE HIT: Lambada

HET JAAR: 1989

VOORAL BEKEND ALS: The Forbidden Dance

Wie denkt aan muziek uit de jaren 80, denkt in de eerste plaats aan zwarte kapsels, eyeliners en puntschoenen. Of evenueel ook nog: aan 'Never Gonna Give You Up' van Rick Astley.

Toch was er eind jaren 80 al één zomerhit die voorafname zou blijken van de volledig door optimisme, zonneschijn en positiviteit doordrenkte jaren 90: de Lambada.

Zeggen dat het Frans-Braziliaanse collectief Kaome het nummer maakte in een nooit geziene opwelling van creativiteit en originaliteit zou overdreven zijn. Het nummer zoals wij dat kennen is eigenlijk een vrij getrouwe cover van 'Chorando Se Foi', gezongen door de Braziliaanse zangeres Marcia Ferreira in 1986.

Die laatste haalde dan weer de mosterd bij de song 'Llorando Se Fui', een melancholische ballad over liefdesverdriet, die vijf jaar eerder opgenomen was door de groep Los Kjarkos.

Braaf draaien en huppelen

De lambada zelf is oorspronkelijk een Braziliaanse dansstijl, al heeft de versie van Kaoma ook Boliviaanse invloeden in zich. Zwoel, zomers, passioneel en in elkaar verstrengeld, ziedaar ook de redenen waarom de dans al snel de bijnaam 'the forbidden dance' kreeg. Al was dat wellicht ook een marketingstunt, want echt verboden was de dans nergens. Meer zelfs, wereldwijd ging de single zo'n vijf miljoen keer over de toonbank.

Door de hit was er in dansscholen wereldwijd sprake van een Lambada-hype, die tot midden de jaren 90 geduurd heeft.

Waren de clip en de dans echt aanstootgevend? Na de twerk-rage van de afgelopen jaren is het haast niet te geloven dat het braaf gedraai en gehuppel ooit iemand tegen de borst heeft gestoten.

Herbekijk hier de officiële videoclip:

De clip doet ook om andere redenen gedateerd aan. De vrij stevige pedagogische tik die het meisje in de hoofdrol van haar vader krijgt nadat ze een paar keer gedanst heeft op het strand (rond 1min35), zal je vandaag wellicht niet langer in Het Grote Boek voor Goede Ouders terugvinden. (JH)

Bekijk hier Chorando Se Foi van Marcia Ferreira:

Bekijk hier Los Kjarkosa met Llorando Se Fui. (Opgelet: in het nummer is een prominente rol weggelegd voor een panfluit.)

Bekijk hier de trailer van 'The Forbidden Dance', een film die in het midden van de Lambada-hype ook een graantje wilde meepikken van de populariteit de dans.

In 2011 gebruikten Jennifer Lopez en Pitbull nog een sample van de Lambada in het nummer 'On the Floor'.

Wie denkt aan muziek uit de jaren 80, denkt in de eerste plaats aan zwarte kapsels, eyeliners en puntschoenen. Of evenueel ook nog: aan 'Never Gonna Give You Up' van Rick Astley. Toch was er eind jaren 80 al één zomerhit die voorafname zou blijken van de volledig door optimisme, zonneschijn en positiviteit doordrenkte jaren 90: de Lambada. Zeggen dat het Frans-Braziliaanse collectief Kaome het nummer maakte in een nooit geziene opwelling van creativiteit en originaliteit zou overdreven zijn. Het nummer zoals wij dat kennen is eigenlijk een vrij getrouwe cover van 'Chorando Se Foi', gezongen door de Braziliaanse zangeres Marcia Ferreira in 1986. Die laatste haalde dan weer de mosterd bij de song 'Llorando Se Fui', een melancholische ballad over liefdesverdriet, die vijf jaar eerder opgenomen was door de groep Los Kjarkos. De lambada zelf is oorspronkelijk een Braziliaanse dansstijl, al heeft de versie van Kaoma ook Boliviaanse invloeden in zich. Zwoel, zomers, passioneel en in elkaar verstrengeld, ziedaar ook de redenen waarom de dans al snel de bijnaam 'the forbidden dance' kreeg. Al was dat wellicht ook een marketingstunt, want echt verboden was de dans nergens. Meer zelfs, wereldwijd ging de single zo'n vijf miljoen keer over de toonbank. Door de hit was er in dansscholen wereldwijd sprake van een Lambada-hype, die tot midden de jaren 90 geduurd heeft.Waren de clip en de dans echt aanstootgevend? Na de twerk-rage van de afgelopen jaren is het haast niet te geloven dat het braaf gedraai en gehuppel ooit iemand tegen de borst heeft gestoten.Herbekijk hier de officiële videoclip:De clip doet ook om andere redenen gedateerd aan. De vrij stevige pedagogische tik die het meisje in de hoofdrol van haar vader krijgt nadat ze een paar keer gedanst heeft op het strand (rond 1min35), zal je vandaag wellicht niet langer in Het Grote Boek voor Goede Ouders terugvinden. (JH)Bekijk hier Chorando Se Foi van Marcia Ferreira:Bekijk hier Los Kjarkosa met Llorando Se Fui. (Opgelet: in het nummer is een prominente rol weggelegd voor een panfluit.)Bekijk hier de trailer van 'The Forbidden Dance', een film die in het midden van de Lambada-hype ook een graantje wilde meepikken van de populariteit de dans.In 2011 gebruikten Jennifer Lopez en Pitbull nog een sample van de Lambada in het nummer 'On the Floor'.