Malik Isaac Taylor - beter bekend als Phife Dawg of onder zijn pseudoniem The Five-Foot Assassin - is op 45-jarige leeftijd overleden, zo melden verscheidene artiesten uit het Amerikaanse hiphopmilieu. Taylor had al enkele jaren te kampen met gezondheidsproblemen, hij leed aan diabetes type-1. In 2008 onderging hij nog een niertransplantatie ten gevolge van orgaanfalen.

Taylor richtte halfweg de jaren tachtig mee A Tribe Called Quest op, samen met zijn middelbare schoolvrienden Q-Tip en Ali Shaheed Muhammad. Dat hiphopcollectief bood een meer jazzy alternatief voor de gangsta rap die toen hoogtij vierde.

Als soloartiest wilde het voor Taylor dan weer niet echt lukken, deels omwille van zijn gezondheidsproblemen. Onder zijn eigen naam bracht hij tussen 2000 en 2012 slechts twee albums uit, Ventilation: Da LP en Songs in the Key of Phife Volume 1: Cheryl's Big Son.

Documentaire

In 2011 werd de documentaire Beats, Rhymes and Life: The Travels of a Tribe Called Quest gemaakt. Die ging over het succes van A Tribe Called Quest, maar ook de gezondheidsperikelen van Taylor kwamen erin aan bod. Hij had naast diabetes ook een suikerverslaving. 'Dat is een echte ziekte', zei Taylor daarover. 'Het voelt aan als een drugsverslaving, ook al is het in mijn geval suiker.'

Eind vorig jaar kwam A Tribe Called Quest na vijftien jaar nog eens samen in The Tonight Show van Jimmy Fallon, waar het trio zijn bekendste nummer Can I kick It? opvoerde. Het zou het laatste optreden van A Tribe Called Quest met Phife Dawg worden.

(JG)

Malik Isaac Taylor - beter bekend als Phife Dawg of onder zijn pseudoniem The Five-Foot Assassin - is op 45-jarige leeftijd overleden, zo melden verscheidene artiesten uit het Amerikaanse hiphopmilieu. Taylor had al enkele jaren te kampen met gezondheidsproblemen, hij leed aan diabetes type-1. In 2008 onderging hij nog een niertransplantatie ten gevolge van orgaanfalen. Taylor richtte halfweg de jaren tachtig mee A Tribe Called Quest op, samen met zijn middelbare schoolvrienden Q-Tip en Ali Shaheed Muhammad. Dat hiphopcollectief bood een meer jazzy alternatief voor de gangsta rap die toen hoogtij vierde. Als soloartiest wilde het voor Taylor dan weer niet echt lukken, deels omwille van zijn gezondheidsproblemen. Onder zijn eigen naam bracht hij tussen 2000 en 2012 slechts twee albums uit, Ventilation: Da LP en Songs in the Key of Phife Volume 1: Cheryl's Big Son.DocumentaireIn 2011 werd de documentaire Beats, Rhymes and Life: The Travels of a Tribe Called Quest gemaakt. Die ging over het succes van A Tribe Called Quest, maar ook de gezondheidsperikelen van Taylor kwamen erin aan bod. Hij had naast diabetes ook een suikerverslaving. 'Dat is een echte ziekte', zei Taylor daarover. 'Het voelt aan als een drugsverslaving, ook al is het in mijn geval suiker.'Eind vorig jaar kwam A Tribe Called Quest na vijftien jaar nog eens samen in The Tonight Show van Jimmy Fallon, waar het trio zijn bekendste nummer Can I kick It? opvoerde. Het zou het laatste optreden van A Tribe Called Quest met Phife Dawg worden.(JG)