Op 26 januari organiseren de Ancienne Belgique en het subcultuurplatform Subbacultcha! het alternatieve festival 'The Sound Of The Belgian Underground'. Bedoeling is om muziektalent van eigen bodem dat actief is in de marge te verenigen op een podium.

Hoofdact van de avond wordt Pas De Deux, u welbekend als het trio van het eigenzinnige nummer 'Rendez Vous' waarmee België 30 jaar geleden naar het Eurosongfestival in München afzakte. En ook wel het allereerste nummer dat Studio Brussel draaide, tijdens de ochtend van vrijdag 1 april 1983. De Leuvense popgroep is een van de tien 'bands die artistieke vrijheid centraal stellen en niet per se focussen op het brede publiek', klinkt het op site van de Brusselse muziektempel.

Jonge vernieuwers

Met de redelijk nonsensicale tekst 'Rendez-vous, maar de maat is vol en m'n kop is toe', en vergezeld van een mechanische choreografie, ging Pas de Deux dertig jaar geldeden de Belgische popgeschiedenis in als meest onconventionele inzending van het Eurovisiesongfestival ooit. In die geschiedenis zou de groep helaas blijven steken; verguisd door velen, vergeten door sommigen, gewaardeerd door anderen.

Het trio bestond uit bedenker Walter Verdin en zangeressen Hilde Van Roy (de blonde) en Dett Peyskens. Paul Peyskens, broer van zangeres Dett, schreef destijds mee aan de tekst - de oorspronkelijke tekst alleszins, waarin Verdin naar believen schrapte tot die ene catchy zin overbleef.

Toen het drietal tijdens de preselecties als winnaar werden aangekondigd, volgde vooral veel boegeroep en liep de zaal in het Amerikaans Theater zowat helemaal leeg. De jonge, redelijk rebelse jury zag wél iets in het nummer. Sterker: Studio Brussel-pioniers Jan Schoukens en Paul De Wyngaert, Roel Van Bambost, Mike Verdrengh en Zaki, niet zozeer de grootste liefhebbers van het lichte lied, beloonden elk de jonge vernieuwers met het maximum van de punten.

Ondanks aardig sleutelwerk aan de song en nieuwe arrangementen eindigde Pas De Deux op het Eurosongfestival met dertien punten, goed voor een achttiende plaats (van de 20 deelnemende landen).

'Pas de deux was (en is) veel meer dan dat ene nummer en buiten die ene commerciële uitstap, een heuse cultgroep uit de underground. Dat willen we, 30 jaar later, graag in ere herstellen', meldt de Ancienne Belgique. (DB)

Op 26 januari organiseren de Ancienne Belgique en het subcultuurplatform Subbacultcha! het alternatieve festival 'The Sound Of The Belgian Underground'. Bedoeling is om muziektalent van eigen bodem dat actief is in de marge te verenigen op een podium. Hoofdact van de avond wordt Pas De Deux, u welbekend als het trio van het eigenzinnige nummer 'Rendez Vous' waarmee België 30 jaar geleden naar het Eurosongfestival in München afzakte. En ook wel het allereerste nummer dat Studio Brussel draaide, tijdens de ochtend van vrijdag 1 april 1983. De Leuvense popgroep is een van de tien 'bands die artistieke vrijheid centraal stellen en niet per se focussen op het brede publiek', klinkt het op site van de Brusselse muziektempel.Jonge vernieuwersMet de redelijk nonsensicale tekst 'Rendez-vous, maar de maat is vol en m'n kop is toe', en vergezeld van een mechanische choreografie, ging Pas de Deux dertig jaar geldeden de Belgische popgeschiedenis in als meest onconventionele inzending van het Eurovisiesongfestival ooit. In die geschiedenis zou de groep helaas blijven steken; verguisd door velen, vergeten door sommigen, gewaardeerd door anderen. Het trio bestond uit bedenker Walter Verdin en zangeressen Hilde Van Roy (de blonde) en Dett Peyskens. Paul Peyskens, broer van zangeres Dett, schreef destijds mee aan de tekst - de oorspronkelijke tekst alleszins, waarin Verdin naar believen schrapte tot die ene catchy zin overbleef. Toen het drietal tijdens de preselecties als winnaar werden aangekondigd, volgde vooral veel boegeroep en liep de zaal in het Amerikaans Theater zowat helemaal leeg. De jonge, redelijk rebelse jury zag wél iets in het nummer. Sterker: Studio Brussel-pioniers Jan Schoukens en Paul De Wyngaert, Roel Van Bambost, Mike Verdrengh en Zaki, niet zozeer de grootste liefhebbers van het lichte lied, beloonden elk de jonge vernieuwers met het maximum van de punten. Ondanks aardig sleutelwerk aan de song en nieuwe arrangementen eindigde Pas De Deux op het Eurosongfestival met dertien punten, goed voor een achttiende plaats (van de 20 deelnemende landen). 'Pas de deux was (en is) veel meer dan dat ene nummer en buiten die ene commerciële uitstap, een heuse cultgroep uit de underground. Dat willen we, 30 jaar later, graag in ere herstellen', meldt de Ancienne Belgique. (DB)