1

Het was nu of nooit voor Leonardo DiCaprio. Na zes niet-verzilverde nominaties móést het wel, want harder afzien dan in The Revenant - zeg maar The Passion of the Leo - kon haast niet, zo stond te lezen in onze recensie. Hij kreeg dan ook een staande ovatie van zijn collega's, onder wie zijn 'Titanic'-tegenspeelster en goede vriendin Kate Winslet, en bedankte de filmploeg en andere persoonlijkheden die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn acteercarrière, zoals Martin Scorsese.

Reuters
© Reuters

3 op 12

De grote nominatieslokop 'The Revenant' kon uiteindelijk maar drie van zijn twaalf nominaties verzilveren, en scoort dus (veel) minder goed dan verwacht. Het positieve nieuws is dat het wel twee topprijzen binnenhaalde: die van e Beste Regisseur en Beste Acteur.

6 op 10

De post-apocalyptische joyride 'Mad Max: Fury Road' heeft het (heel) goed gedaan in de zogenaamde nevencategorieën, en neemt daardoor ondanks een gebrek aan Oscars in de grote categorieën procentueel gezien de meeste prijzen mee naar huis. De film van Doug Mitchell en George Miller won zes 'technische' Oscars, onder meer die voor de beste geluidsmontage en beste filmmontage.

1952

De hoofdvogel werd afgeschoten door de prent van Tom McCarthy: 'Spotlight', een suspensedrama over seksueel misbruik in de kerk. Maar naast Beste Film en Beste Originele Scenario won de prent geen enkele prijs. Het is sinds 'The Greatest Show on Earth' in 1952 geleden dat de Beste Film amper twee Oscars won.

87

Met zijn 87 lentes is Ennio Morricone de oudste Oscarwinnaar ooit. De legendarische componist won voor zijn soundtrack voor Tarantino's 'The Hateful Eight'. Hij kreeg het beeldje uit handen van Quincy Jones en Pharrell Williams.

2 op een rij

Alejandro González Iñárritu is pas de derde filmmaker uit de Oscargeschiedenis die de Oscar voor Beste Regisseur twee jaar na elkaar wint. Vorig jaar kreeg hij de onderscheiding voor 'Birdman', dit jaar voor 'The Revenant'.

3 op een rij

Nog een opvallende winnaar voor 'The Revenant': de Mexicaanse cinematograaf Emmanuel Lubezki kreeg al voor het dérde jaar op rij een Oscar voor de beste cinematografie. Vorig jaar won hij voor 'Birdman', een jaar eerder voor 'Gravity'.

4 op een rij

De Beste Animatiefilm was 'Inside Out', goed voor de vierde opeenvolgende Academy Award voor Disney, na 'Big Hero 6' (2015), 'Frozen' (2014) en 'Brave' (2013). Straf.

1

'Bear Story' won in de categorie Beste Animatiekortfilm. Het is meteen ook de eerste Oscar voor het Zuid-Amerikaanse land Chili.

1

Ook feest in Hongarije. 'Son of Saul', het pakkende holocaustdrama van László Nemes, levert het land de eerste Oscar op sinds de val van het communisme in 1989. Het won het beeldje voor Beste Niet-Engelstalige film. 'Wow! A unique Hungarian success!', postte eerste minister Viktor Orban. Vóór 'Son of Saul' dongen acht Hongaarse films mee naar een Oscarbeeldje. Enkel 'Mephisto' kon de nominatie - in 1981 - verzilveren.

(DB)

Het was nu of nooit voor Leonardo DiCaprio. Na zes niet-verzilverde nominaties móést het wel, want harder afzien dan in The Revenant - zeg maar The Passion of the Leo - kon haast niet, zo stond te lezen in onze recensie. Hij kreeg dan ook een staande ovatie van zijn collega's, onder wie zijn 'Titanic'-tegenspeelster en goede vriendin Kate Winslet, en bedankte de filmploeg en andere persoonlijkheden die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn acteercarrière, zoals Martin Scorsese. De grote nominatieslokop 'The Revenant' kon uiteindelijk maar drie van zijn twaalf nominaties verzilveren, en scoort dus (veel) minder goed dan verwacht. Het positieve nieuws is dat het wel twee topprijzen binnenhaalde: die van e Beste Regisseur en Beste Acteur.De post-apocalyptische joyride 'Mad Max: Fury Road' heeft het (heel) goed gedaan in de zogenaamde nevencategorieën, en neemt daardoor ondanks een gebrek aan Oscars in de grote categorieën procentueel gezien de meeste prijzen mee naar huis. De film van Doug Mitchell en George Miller won zes 'technische' Oscars, onder meer die voor de beste geluidsmontage en beste filmmontage.De hoofdvogel werd afgeschoten door de prent van Tom McCarthy: 'Spotlight', een suspensedrama over seksueel misbruik in de kerk. Maar naast Beste Film en Beste Originele Scenario won de prent geen enkele prijs. Het is sinds 'The Greatest Show on Earth' in 1952 geleden dat de Beste Film amper twee Oscars won. Met zijn 87 lentes is Ennio Morricone de oudste Oscarwinnaar ooit. De legendarische componist won voor zijn soundtrack voor Tarantino's 'The Hateful Eight'. Hij kreeg het beeldje uit handen van Quincy Jones en Pharrell Williams.Alejandro González Iñárritu is pas de derde filmmaker uit de Oscargeschiedenis die de Oscar voor Beste Regisseur twee jaar na elkaar wint. Vorig jaar kreeg hij de onderscheiding voor 'Birdman', dit jaar voor 'The Revenant'.Nog een opvallende winnaar voor 'The Revenant': de Mexicaanse cinematograaf Emmanuel Lubezki kreeg al voor het dérde jaar op rij een Oscar voor de beste cinematografie. Vorig jaar won hij voor 'Birdman', een jaar eerder voor 'Gravity'. De Beste Animatiefilm was 'Inside Out', goed voor de vierde opeenvolgende Academy Award voor Disney, na 'Big Hero 6' (2015), 'Frozen' (2014) en 'Brave' (2013). Straf. 'Bear Story' won in de categorie Beste Animatiekortfilm. Het is meteen ook de eerste Oscar voor het Zuid-Amerikaanse land Chili. Ook feest in Hongarije. 'Son of Saul', het pakkende holocaustdrama van László Nemes, levert het land de eerste Oscar op sinds de val van het communisme in 1989. Het won het beeldje voor Beste Niet-Engelstalige film. 'Wow! A unique Hungarian success!', postte eerste minister Viktor Orban. Vóór 'Son of Saul' dongen acht Hongaarse films mee naar een Oscarbeeldje. Enkel 'Mephisto' kon de nominatie - in 1981 - verzilveren.(DB)