'Het is als John Lennon die Paul McCartney ontmoet', zegt Alex Turner in NME over opnieuw samenwerken met Miles Kane, bekend van zichzelf en van The Rascals.

De hond van Miley Cyrus

'Ten tijde van de vorige plaat hadden we het vaak over Scott Walker, en het album werd gezien als een hommage aan zijn sound. In mijn hoofd zijn de invloeden op deze plaat minder duidelijk. We hebben een beetje naar Isaac Hayes geluisterd, maar het was minder big deal.' De Arctic Monkeys-frontman omschrijft eerste single Bad Habits als 'nogal verschillend van alles op de eerste plaat', en afsluiter The Dream Synopsis als 'mijn versie van dat nummer waarin Miley Cyrus over haar hond droomt.'

Op de vraag van NME waarom de tweede plaat acht jaar op zich heeft laten wachten, antwoordt Turner: 'We wilden een trilogie maken, en we wilden het tweede en het derde luik schrijven voor de release van het tweede album.' Of die derde er dan wél sneller zal komen? 'Dat weet ik niet', zegt Turner. 'Er spelen heel wat factoren mee.'

De hoes van 'Everything You've Come to Expect'

In de studio van Rick Rubin

Everything You've Come to Expect werd afgelopen zomer opgenomen in de Shangri La-studio van topproducer Rick Rubin (Johnny Cash, Adele, Black Sabbath) in Malibu, Californië. Turner en Kane riepen ook nu weer de hulp in van James Ford (producer van onder meer Arctic Monkeys en Florence + the Machine en lid van Simian Mobile Disco) op drums en van strijkersarrangeur Owen Pallett. Zach Dawes van Mini Mansions, de band rond Queens of the Stone Age-bassist Michael Shulman waarmee Alex Turner eerder al werkte, versterkte de rangen op bas.

'Het is als John Lennon die Paul McCartney ontmoet', zegt Alex Turner in NME over opnieuw samenwerken met Miles Kane, bekend van zichzelf en van The Rascals. 'Ten tijde van de vorige plaat hadden we het vaak over Scott Walker, en het album werd gezien als een hommage aan zijn sound. In mijn hoofd zijn de invloeden op deze plaat minder duidelijk. We hebben een beetje naar Isaac Hayes geluisterd, maar het was minder big deal.' De Arctic Monkeys-frontman omschrijft eerste single Bad Habits als 'nogal verschillend van alles op de eerste plaat', en afsluiter The Dream Synopsis als 'mijn versie van dat nummer waarin Miley Cyrus over haar hond droomt.'Op de vraag van NME waarom de tweede plaat acht jaar op zich heeft laten wachten, antwoordt Turner: 'We wilden een trilogie maken, en we wilden het tweede en het derde luik schrijven voor de release van het tweede album.' Of die derde er dan wél sneller zal komen? 'Dat weet ik niet', zegt Turner. 'Er spelen heel wat factoren mee.'Everything You've Come to Expect werd afgelopen zomer opgenomen in de Shangri La-studio van topproducer Rick Rubin (Johnny Cash, Adele, Black Sabbath) in Malibu, Californië. Turner en Kane riepen ook nu weer de hulp in van James Ford (producer van onder meer Arctic Monkeys en Florence + the Machine en lid van Simian Mobile Disco) op drums en van strijkersarrangeur Owen Pallett. Zach Dawes van Mini Mansions, de band rond Queens of the Stone Age-bassist Michael Shulman waarmee Alex Turner eerder al werkte, versterkte de rangen op bas.