MySpace versus Bandcamp: een onderzoek

Artiesten hebben geen enkele reden meer om in 2011 nog MySpace te gebruiken. Althans als het van Vince Neilstein afhangt. Focus Knack fronste de wenkbrauwen en onderzocht het boeltje.

Artiesten hebben geen enkele reden meer om in 2011 nog MySpace te gebruiken. Althans als het van Vince Neilstein, redactiechef van het online magazine Metal Sucks, afhangt.

In zijn kritische blog op HypeBot.com veegt hij de vloer aan met de tanende sociale netwerksite. Hij veronderstelt dat het geen kwaad kan om nog een MySpacepagina te hebben, maar daar houdt het bij op: MySpace is een nutteloos, gedateerd, rommelig piece-of-shit platform. Bandcamp is dé toekomst, volgens Vince.

Daarvoor haalt hij verschillende argumenten aan pro Bandcamp:

1. Minder rommel 2. Niemand gebruikt nog MySpace 3. Betere geluidskwaliteit 4. De mogelijkheid om downloads te verkopen 5. Bandcamp werkt, altijd

Vraag is nog maar of die argumenten ook écht gegrond zijn. Focus Knack nam proef op de som bij de MySpace en Bandcamp van het Nederlandse indiecollectief I Am Oak:

1. Minder rommel: Ab-so-luut. Wie de MySpace van I Am Oak een blik gunt weet niet waar eerst kijken. Het knappe artwork en de creatieve foto’s van het collectief komen amper uit in de door werkbalken, links en ads beheerste pagina. Dat is op de Bandcamppagina wel even anders. Een overzichtelijke website, waar het hele debuutalbum van de Nederlanders te beluisteren valt. De albumcover krijgt een mooie plaats en er is ook ruimte voorzien voor een beknopte biografie en de nodige links naar de officiële website van de band. Voor de eenzamen is Bandcamp echter een saaie bedoening zonder digitale pin-ups die je naar de site van IMVU willen lokken.

2. Niemand gebruikt nog MySpace: Dat zou wel eens kunnen tegenvallen. Hoewel steeds meer jongeren hun MySpace inruilen voor een Facebookaccount blijven de artiestenpagina’s even vlot binnenstromen. Bandcamp is nog niet zo ingeburgerd in het muzikantenwereldje als MySpace. Als jonge gast ben je ook sneller geneigd je tot een sociale netwerksite te richten om je obscuur muzikaal talent te uiten, dan om meteen met de grote jongens mee te doen op Bandcamp. Een ongeschreven wet daar is immers dat elke band die zich niet de moeite aanmeet om de muziek van een albumcover te voorzien, ook niet al te veel bezoekers, en dus luisteraars, moet verwachten.

3. Betere geluidskwaliteit: Daarover valt niet te discussiëren. Terwijl MySpace zich bezighoudt met vanalles en nog wat om de pagina aantrekkelijk, informatief en stijlvol te houden, stopt Bandcamp alle energie in het voorzien van een aangename geluidskwaliteit. Dat hoort ook wel, wil je punt 5 (zie verder) in je website inplanten. Resultaat: Myspace streamt songs aan 128 kbps, Bandcamp doet bijna dubbel zo goed met 320 kbps.

4. De mogelijkheid om downloads te verkopen: Hier heeft Bandcamp een serieuze streep voor op MySpace. Waar de sociale netwerksite vooral bedoeld is om naambekendheid te verkrijgen, gaat Bandcamp nog een stapje verder. De artiest kan kiezen of hun muziek gedownload kan worden en tegen welke prijs dat kan. Bij een ‘Any price’-categorie kan de luisteraar al snel beslissen om de ep of het album te downloaden voor een prijs naar keuze. En dat in formaten naar keuze. MP3, FLAC, WMV, AAC, Og Vorbis en ALAC.

5. Het werkt, altijd: Iets waar je natuurlijk maar na verloop van tijd kunt over berichten, maar inderdaad: voorlopig geen klachten. Enig minpunt is echter dat meerdere bandpagina’s wat aarzelend laden. Maar da’s vast onze eigen schuld: moeten wij maar geen muzikale veelvraat zijn. Dat terwijl op MySpace berichten als ‘Sorry, we had a problem getting what you requested. Try again later’ meer dan eens op het scherm tevoorschijn springen.

Bijkomende argumenten:

+ Het is erg makkelijk om de Bandcampplayer in te planten op een website (zie hierboven). Iets waar ze bij MySpace enkel maar kunnen van dromen.

Wat MySpace wél beter maakt dan Bandcamp is de mogelijkheid om tourdata te posten.

CONCLUSIE: Bandcamp is wel degelijk de toekomst. Eens het platform wat meer bekendheid heeft verworven, staat Bandcamp nog weinig in de weg om een van de grootste muziekplatforms te worden.
IN CIJFERS:

MySpace BandcampSiteranking wereldwijd 60 3759Totaal aantal bezoekers per dag 5.613.650 58.695 Waarde van de website (in € miljoen) 363.53 3.80


Pieter Devriese


Vragen? Opmerkingen? Laat het ons weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content