R.E.M. werkte mee aan 30 Days, 30 Songs, een campagne van schrijver Dave Eggers (De cirkel, Een hologram voor de koning) en producer Jordan Kurland. Elke dag plaatsen ze een protestsong van een deelnemende artiest online als protest tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Tot nu toe waren die songs, van onder andere Death Cab for Cutie en Franz Ferdinand, nieuwe nummers.

Nu komt R.E.M. met een ongereleasete liveopname van het oude nummer World Leader Pretend. Het origineel stond op Green, de plaat uit 1988 waarop ook het anti-Vietnamlied Orange Crush prijkt. In een statement noemt R.E.M. World Leader Pretend 'een perfect nummer voor deze vreemde tijden.'

Eerder kwam Donald Trump al in aanvaring met de groep, omdat hij hun hit It's the End of the World as We Know It gebruikte op een campagnebijeenkomst zonder toestemming van de band. 'Flikker allemaal op, zielige, aandachtshoerige, machtsgeile, kleine mannetjes', klonk het toen bij frontman Michael Stipe en de zijnen. 'Gebruik onze muziek of mijn stem niet voor jullie debiele campagne.' (JVL)

R.E.M. werkte mee aan 30 Days, 30 Songs, een campagne van schrijver Dave Eggers (De cirkel, Een hologram voor de koning) en producer Jordan Kurland. Elke dag plaatsen ze een protestsong van een deelnemende artiest online als protest tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.Tot nu toe waren die songs, van onder andere Death Cab for Cutie en Franz Ferdinand, nieuwe nummers. Nu komt R.E.M. met een ongereleasete liveopname van het oude nummer World Leader Pretend. Het origineel stond op Green, de plaat uit 1988 waarop ook het anti-Vietnamlied Orange Crush prijkt. In een statement noemt R.E.M. World Leader Pretend 'een perfect nummer voor deze vreemde tijden.' Eerder kwam Donald Trump al in aanvaring met de groep, omdat hij hun hit It's the End of the World as We Know It gebruikte op een campagnebijeenkomst zonder toestemming van de band. 'Flikker allemaal op, zielige, aandachtshoerige, machtsgeile, kleine mannetjes', klonk het toen bij frontman Michael Stipe en de zijnen. 'Gebruik onze muziek of mijn stem niet voor jullie debiele campagne.' (JVL)